Dziś przepis na doskonałe letnie śniadanie, czyli waniliowa owsianka słodzona dojrzałym bananem, z dodatkiem pysznych truskawek. Smakuje doskonale i syci na długo. Owsiankę można zjeść na zimno lub na ciepło. Ja pomimo ciepłej pogody preferuję tę drugą wersję, wtedy jakoś bardziej się najadam, a dodatkowo po podgrzaniu ma świetną gęstą konsystencję i masło orzechowe miło się na niej rozpływa
Healthy food explorerpożywne ciasteczka a'la owsianka.Ciasteczka są pyszne, zrobione z samych zdrowych składników. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, przez co stanowią świetną przekąskę na diecie. Można je też zjeść na śniadanie jako alternatywę dla tradycyjnej owsianki. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, nie ma w nich jajek, a przy użyciu odpowiednich płatków owsianych będą też bezglutenowe. Ciasteczka są miękkie
Healthy food explorerciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej mleka. W konsystencji ciasto przypominało takie na omleta, zresztą gofry w smaku również go nieco przypominały. Takie śniadanie to jednak miła odmiana od omleta czy innych placuszków. Z podanych składników wyszło mi 4 gofry takie jak na zdjęciach . Składniki (4 sztuki): 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka
Healthy food explorermuffinki mają taką strukturę jaką najbardziej lubię. Całość uzupełnia chrupiąca orzechowa kruszonka. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne oraz miękkie. Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę lub śniadanie. Składniki (12 muffinek): 1 duży dojrzały banan 1 jajko 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku
Healthy food explorerPogoda ostatnio nie rozpieszcza, zwłaszcza o poranku, więc to polecam rozgrzewającą owsiankę o smaku karmelowym jako kolejne urozmaicenie śniadania. Naprawdę smakuje świetnie, jest dość słodka (a bez cukru! ;), więc zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom takich porannych posiłków. Można ją też zjeść jako deser. Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem i wsadzić na noc do lodówki, wtedy płatki nasiąkną mlekiem
Healthy food explorerUwielbiam omlety, a najbardziej te pieczone, które smakują prawie jak ciasto. Dziś więc przepis na przepyszny mocno kakaowy omlet z bananami. Idealny na śniadanie, zwłaszcza to weekendowe ;) Ja swojego omleta piekę w małym ceramicznym naczyniu delikatnie posmarowanym olejem kokosowym. Omleta można upiec również w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia albo użyć patelni, którą można wsadzić do piekarnika
Healthy food explorersię ma”. Bardzo lubię połączenie awokado z pomidorem, więc to taka moja baza do sałatek, które potem wzbogacam o produkty, które akurat mam pod ręką :) Świetna szybka sałatka na śniadanie, kolację lub lekki lunch. Składniki (2 porcje): puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej czerwonej cebuli mała puszka kukurydzy
Healthy food explorerBardzo lubię kaszę jaglaną na słodko. Ostatnio jem ją często w formie budyniu - na śniadanie, na deser lub nawet na kolację. Najczęściej w wersji czekoladowej - w końcu uwielbiam wszystko co ma w sobie kakao. Od pewnego czasu szukałam idealnej, budyniowej konsystencji - zwykle wychodziła mi zbyt gęsta i choć budyń był pyszny to jednak nie było to. W końcu
Healthy food explorerDziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające energii śniadanie, a po takim pysznym omlecie zastrzyk energii gwarantowany. Użyłam do niego mąki jaglanej, ale myślę, że inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli
Healthy food explorerpuchate, delikatne i po prostu pyszne. Idealne np. kiedy zostaną nam białka, bo akurat żółtka wylądowały w innym wypieku lub deserze :) Takie białkowe placuszki to wspaniały pomysł na lekkie śniadanie albo posiłek po treningu. Użyłam do nich mąki orkiszowej, ale na pewno sprawdzi się też inna np. owsiana lub pszenna pełnoziarnista, nie polecałabym jedynie kokosowej. Do placuszków użyłam też
Healthy food explorerDzisiaj propozycja na pyszne śniadanie lub deser czy podwieczorek na słodko. Ciasto na naleśniki nie zawsze mi wychodzi i zwykle robię je za każdym razem inaczej, a to dolewając więcej wody, a to dorzucając trochę mąki. Ostatnio bardzo polubiłam naleśniki budyniowe, czyli zamiast mąki używam budyniu w proszku. W szufladzie natrafiłam na budyń o smaku krówki, od razu
Healthy food explorerzdrową i lżejszą przekąską. Muffinki nie zawierają cukru ani tłuszczu, są bardzo puszyste i mięciutkie, z wyglądu przypominają bułeczki a smakują jak chlebek bananowy :) Można je zjeść na śniadanie, najlepiej posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Jeśli ktoś chce to śmiało może je urozmaicić o gorzką czekoladę lub orzechy, ale w takiej prostej wersji też znikają bardzo szybko z talerza
Healthy food explorerbardziej czekoladowo. Brownie idealnie sprawdzi się na deser, zwłaszcza na diecie kiedy mamy ochotę na słodkości, będzie idealne też jako przekąska do pracy. Ja lubię je też jeść na śniadanie, oczywiście posmarowanie masłem orzechowym :) Składniki (forma 24 x 13 cm): 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g) 4 łyżki kakao 1 dojrzały banan 4 łyżki ksylitolu 2 jajka
Healthy food explorerktoś ma opanowane do perfekcji przewracanie grubych omletów to śmiało może go spróbować zrobić w takiej wersji ;) Omlet jest bezglutenowy, nie zawiera mąki i cukru. Można go zjeść na śniadanie lub deser. Bardzo polecam. Składniki: pół puszki czerwonej fasoli lub 1 mała puszka 3 łyżki kakao 1 banan 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 2 jajka 40 g gorzkiej
Healthy food explorerważne nie robię się suche, więc można je trzymać w lodówce do kilku dni. Takie muffinki t o świetny pomysł na szybką przekąskę do pracy, albo na śniadanie - są doskonałą alternatywą dla kanapek. Składniki (ok. 8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy
Healthy food explorer