Smaczne ciasteczka, których korzenie znajdziecie na śląsku cieszyńskim. Kawusie swoim kształtem i smakiem przypominać mają ziarenka kawy. Do ich wykonania koniecznie używamy kawy mielonej, w tym wypadku rozpuszczalna kompletnie nie zda egzaminu. 350 g cukru pudru 50 g masła 30 g kakao dobrej jakości 3 płaskie łyżki kawy mielonej 3 łyżki rumu Do miski przesiewamy cukier puder, dodajemy miękkie (!) masło, kakao, kawę oraz rum. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy jeszcze odrob... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.
Czytaj dalej...Spożycie kawy stało się powszechne głównie dzięki jej smaku i aromatu oraz właściwości pobudzających.
Czytaj dalej...