ciasto - 163312 przepisów (strona:796/10888)

Ciasto czekoladowe z borówkami 236

Podobne ciasto czekoladowe jest już wśród moich ciast, tym razem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki:         Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko(...)masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną

Kuchcik gotuje
Tarta cytrynowa. 241

140g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z dwóch cytryn, 70ml soku z cytryn. Przygotowanie: Spód: Mąkę z zimnym masłem posiekać. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto schować do lodówki na ok.1h. Gdy ciasto jest schłodzone przygotować formę do tarty o średnicy 24cm (najlepiej z wyciąganym spodem). Formę wysmarować grubo masłem i posypać kaszą manną(...)Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy, tak by ciasto było również na bokach. Spód  nakłuć w kilku miejscach widelcem.  Przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ( ja obsypałam ryżem, może być również groch). Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.200stopni i piec ok.15min. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez chwilę do zarumienienia się

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. 261

się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo dobre i zniknęły całe. Składniki: Ciasto: 12g suszonych drożdży, 270g mąki tortowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 i 1/2 łyżek ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki cukru. Kruszonka(...)łyżki masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego. Ponadto: budyń waniliowy bez cukru, 0.37 ml mleka, 2 czubate łyżki cukru, 200g truskawek, 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania ciasta, wymieszać, masło do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania. Przygotowanie: Budyń ugotować z cukrem w 0.37ml mleka i ostudzić. Składniki na kruszonkę połączyć, przecierać pomiędzy palcami do momentu

W kuchni u Moniki
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. 203

Jakiś czas temu upiekłam pyszne ciasto z malinami z bloga  Pani Doroty . Dziś nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (450g), 250g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g), 3 łyżki cukru pudru (35g), 5 żółtek. Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego(...)słonecznikowego. Ponadto: 500g malin, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto byłoby zbyt suche, dodać łyżkę lub dwie wody. Podzielić na dwie części, ale nie równe ( 60% i 40%), włożyć w woreczek lub zawinąć w folię spożywczą i zamrozić

W kuchni u Moniki
Rolada żyrafa 264

przygotować skorzystałam z przepisu, który znajduje się na blogu  mniam-mniam.bloog.pl . Nasze rolady różnią się bardzo delikatnie. Jedna jest z bananem w środku, a druga z galaretką. Składniki: Ciasto: 5 jaj, 80g cukru (6 łyżek), 125g mąki pszennej (3/4 szklanki), 80ml zimnej wody, 45ml oleju, 22g kakao (4 łyżki), Masa: 500ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzona), 2 x śmietan(...)podzielić na dwie części. Żółtka zmiksować z połową cukru. Dodać olej, wodę i mąkę. Miksować do uzyskanie jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę z drugą połową cukru. Do ciasta powoli dodawać ubite białka. delikatnie łyżką mieszać do połączenia składników. Przygotować blachę do pieczenia 32X36 ( ja mam blachę 37x25 - jednak uważam, że ciut większa byłaby lepsza). Położyć na niej papier

W kuchni u Moniki
Szarlotka z połówkami jabłek 284

Ciasto, które będę wszystkim polecać :) Bardzo przyjemne i szybkie do zrobienia, a przy tym jeszcze bardziej smaczne.  Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40X25cm) Ciasto:  3 szklanki (470-480g) mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 3 łyżki (55g) cukru pudru, 2 łyżeczki (9g) proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 kostka margaryny (250g), 150g serka homogenizowanego ( najlepiej użyć waniliowego(...)zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 6 sztuk, cynamon - do delikatnego oprószenia, 16g cukru waniliowego, masło lub margaryna do posmarowania blaszki, mąka do oprószenia blaszki. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę zimną pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto. Na początek dać 470g mąki, gdyby ciasto się kleiło lekko podsypywać. Ciasto podzielić na dwie części. Blachę posmarować

W kuchni u Moniki
Ciasto przekładane kremem nutellą 200

Świetne ciasto przekładane kremem nutellą dla osób ceniących prostotę wykonania i uwielbiających słodkości . Doskonałe do kawy. Na spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór z ukochanym.   Składniki: Ciasto: 1/5 kostki margaryny 2 jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki 3-4 łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki(...)czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko, kakao i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli ciasto jest klejące można wyłożyć na blachę ( uprzednio

Smaczne Potrawy
Pani Walewska 475

Chciałam Was dzisiaj zaprosić na przepyszne kruche ciasto z bezą , migdałami , przełożone delikatnym kremem budyniowym. Jak zapewne wiecie Pani Walewska to arystokratka w śród przepisów . Ciasto podałam na przepięknej porcelanie  Bogucice   http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 duża paczka płatków migdałowych 2 małe słoiczki powideł śliwkowych    po 280 g.   Wykonanie : Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść ciasto , podzielić na pół , zawinąć  w folię i odłożyć do lodówki na około 15  minut. 2 duże blaszki  wyłożyć spód papierem do pieczenia.  Jedną część ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 154

znalazłam ten przepis wiedziałam, że ciasto będzie boskie. Po prostu nie mogło być inaczej. O prawdziwym Apple Pie marzyłam od dawna. Przed oczami miałam kreskówkowe placki z animowanym dymem zapachu niosącym się przez całe miasteczko tak, że każdy kto go napotkał kończył ze śliną zawieszoną do pasa. Nie wiem, czy tak to ciasto smakuje w Stanach Zjednoczonych. Jeżeli(...)Amerykanie, zazdroszczę Wam, że macie to na co dzień! ;) APPLE PIE Z OGROMNĄ ILOŚCIĄ JABŁEK, CYNAMONU I KARMELU Składniki na ciasto: - 325 gram mąki - 4-5 łyżek cukru pudru - szczypta soli - 125 gram masła - 70 mililitrów zimnej wody Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy masło i ucieramy. Następnie wlewamy wodę. Formujemy kulę i lokujemy w lodówce

Życie zamknięte w smaku
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 157

tylko zobaczyłam przepis na ciasto do którego dodaje się Inkę wiedziałam, że muszę go wypróbować i nie żałuję bo wyszło fantastyczne! W smaku podobny jest do sernika (chociaż nie ma w nim ani grama sera!), ale jest zdecydowanie bardziej delikatny.    A ciasto z lekkim posmakiem Inki jest po prostu pyszne, zresztą sami spróbujcie!  Przepis nieco zmodyfikowany pochodzie(...)strony.  Ciasto kruche: 500 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub 1 łyżka esencji waniliowej) 4 łyżki Inki 250 gram margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek oraz Inkę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z gruszkami i mascarpone 163

Tarta z gruszkami i mascarpone   Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym

Miód i pieprz
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 478

Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose .     Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym

Mała Cukierenka
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 484

Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose .     Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym

Mała Cukierenka
Ciasto mleczna kanapka z jagodami 382

Ciasto tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców(...)jest dobrym sposobem by oprócz samego ciasta dzieci zajadały się również owocami. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego (może być również cukier zwykły) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Na krem mleczny: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego

Passions hobbies life
Krokodyle oczy 368

Ciasto wspaniałe w smaku, bardzo ładnie się prezentuje. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy, ale troszkę pobawić się trzeba przy lepieniu kulek. Jednak warto. Przepis na ciasto Krokodyle oczy jest od  Siostry Anastazji. Wcześniej piekłam Kopciuszka  i był równie smaczny. Ciasto I 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 250 g margaryny(...)żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23x38 cm. Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść

O kuchni z uczuciem