chleb - 26176 przepisów (strona:791/1746)

Sałatka z bobem 115

czyli sałatka z bobem i grzankami, smakowita i prosta. Polecam serdecznie . składniki na 5 porcji 30 dag bobu mrożonego 10 dag wędzonego boczku szczypta granulowanego  czosnku 5 kromek chleba 1 czerwona cebula 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz przepis Bób gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Gdy lekko przestygnie obieramy go ze  skórki . Wędzony boczek kroimy(...)paseczki i smażymy na suchej patelni. Kromki chleba kroimy w małą kostkę, posypujemy granulowanym czosnkiem i podpiekamy na rumiano na suchej patelni . Gotowe grzanki i bób delikatnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, pieprz i sól . Sałatkę przyozdabiamy plastrami boczku i czerwonej cebuli

Smakowite Dania
Sałatka grecka z grzankami + film 134

sałatka grecka z grzankami , ogórkami , pomidorami i dodatkiem czarnych oliwek to pyszna propozycja przekąski może również stanowić lekkostrawny samodzielny posiłek. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 4 kromki chleba 15 czarnych oliwek 2 średnie pomidory 2 średnie ogórki natka pietruszki           sos 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny(...)łyżka octu balsamicznego szczypta soli przepis Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15-20 minut . Ogórka  i pomidora kroimy w kostkę. Gałązkę natki pietruszki bardzo drobno siekamy. Do miski wrzucamy pokrojone ogórki i pomidory ,dodajemy odsączone z  zalewy oliwki i grzanki. Wszystko mieszamy, sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy

Smakowite Dania
Zakwas na barszcz wigilijny + film 137

ciepłym miejscu by potem dolana do barszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak. składniki na ok 2 litry zakwasu 1 kg buraków łyżka cukru 2 ząbki czosnku skórka z razowego chleba przepis Umyte i obrane buraki kroimy w plastry, a następnie przekładamy do glinianego garnka. Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą około 1,5 litra , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz skórkę razowego(...)chleba. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3- 4 dni, po tym czasie przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki

Smakowite Dania
Zupa serowa z porem i grzankami + film 137

porcje 1 por 20 dag żółtego sera łyżka mąki 1/2 litra bulionu ( może być z kostki ) szklanka mleka 4 łyżki masła łyżeczka oliwy z oliwek 3 kromki chleba gałka muszkatołowa pieprz przepis Umytego i osuszonego pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego pora dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy. Ser żółty(...)całość mieszamy i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy starty ser żółty i wszystko mieszamy, zupę doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia. Kromki chleba kroimy w kostkę przekładamy je do formy do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek, zapiekamy około 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Zupę podajemy z porem i grzankami

Smakowite Dania
Zakwas na żurek + film 169

wodą dodać przyprawy i odczekać kilka dni. Taki zakwas może również służyć do sporządzania innych kwaśnych zup. składniki na około 2 l zakwasu 2 szklanki mąki żytniej 1 kromka chleba razowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1,5 litra ciepłej wody przepis Cebulę kroimy w plastry. Do glinianego garnka wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją ciepłą(...)gorącą wodą, całość mieszamy. Do rozpuszczonej z wodą mąki dodajemy kawałek chleba razowego, czosnek, pokrojoną cebulę oraz majeranek,wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 dni w ciepłym pomieszczeniu

Smakowite Dania
Grzanki z leśnymi grzybami + film 112

grzybami i żółtym serem to prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.   składniki na 6-7 grzanek 6-7 kromek chleba 6-7 plastrów żółtego sera 40 dag grzybów leśnych 1 jajko 1 duża cebula 2  łyżki oliwy z oliwek i łyżka masła do smażenia + kilka kropel oliwy do skropienia(...)grzyby pozostały jędrne. Grzybowy farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki chleba, lekko skrapiamy je oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję grzybowego farszu a na grzybach kładziemy po plasterku żółtego sera. Grzanki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około

Smakowite Dania
Filiżanka leci do... 170

Miałam dzisiaj zakręcony dzień .  Wyniki filiżankowej rodawajki podaję Wam dopiero teraz za co przepraszam!!! Taaa daaammmm... Filizanka leci do... Avrea, poproszę o kontakt na fb

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z tunczykiem i ricotta 184

Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić.  W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tosty z rukolą, mozzarellą i pomidorami 155

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To jedna z lepszych kanapek jakie ostatnio jadłam. Smakuje pysznie. Podpieczony chleb tostowy z dodatkiem chutneya, rukoli, sera mozzarelli i pomidora. Taką kanapkę możecie zjeść na śniadanie, kolację lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Polecam. Post Tosty z rukolą, mozzarellą i pomidorami pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 147

Chodziły za mną babeczki, takie wilgotne i pełne smaku...  Zamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie...  Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki.  Prawdę mówiąc nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 267

Uwielbiam chałkę! Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić

Ostra na Słodko
Domowy zakwas na żur 160

mieli się ją tylko raz! Składniki: 1 szklanka razowej mąki żytniej 1 litr dość ciepłej wody 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 kromka żytniego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (powinna być dość ciepła, ale nie gorąca; najlepiej sprawdzić to palcem - jeśli nie parzy, jest dobra(...)Dodać ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Na koniec w gotowej mieszaninie namoczyć suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słój przykryć, ale tak, by zapewniony był dostęp powietrza (można przykryć gazą) i postawić w ciepłym miejscu. Zakwas codziennie zamieszać. Zakwas b ędzie gotowy po 2-3 dniach (musi ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty smak

W SMAK
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 157

kostkę, czosnek obrać.  Sól rozpuścić  w przegotowanej wodzie i wystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki.  Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki

SzczyptaSmaQ
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 202

Ubiegły tydzień upłynął nam pod znakiem ziemniaka ale o tym już wiecie.  Były dni kopytkowe, urodzinowe frytki oraz kofty, które chcę pokazać Wam dzisiaj. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
ubrane żółtko,czyli jajka na śniadanie -- vestiti di uova, o le uova per la prima colazione 110

jajek   liście sałaty zielonej 4-6 kromek chleba tutaj płatki cebuli do posypania(...)około 1,5 -2minuty. Po tym czasie ostrożnie wyjąć jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć z nadmiaru wody. Jajka w koszulkach układać na liściach sałaty z kromka chleba .Posypac plątkami cebulki,podawać od razu. (przepis Michela Roux z książki "Jajka

w mojej kuchni