chleb - 25827 przepisów (strona:797/1722)

Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 125

smaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka(...)pomocą pędzelka wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni i zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb ostrożnie z piekarnika i z foremki, i wkładamy go na papierze z foremki  do piekarnika już wyłączonego na około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na około godzinę

BaRepas
Dwie pasty z awokado 154

cytryny - sól, pieprz - garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować na jednolitą masę. Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga - Awokado z jajkiem  (coś w stylu guacamole) potrzebujemy: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) - sól, pieprz(...)pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Odstawić na chwilę do lodówki. Podawać z chlebem

Szybko Tanio Smacznie
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 226

czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 181

Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu XIX i XX wieku, serwowano początkowo najczęściej w angielskich spa i pubach. Summer pudding składa się oryginalnie z kromek czerstwego białego chleba, którym wykłada się głębokie naczynie, a następnie wypełnia lekko podgotowanymi porzeczkami i malinami oraz powstałym podczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry(...)odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom. Jak w wielu innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 94

rozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce.  "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi

KUCHARNIA
Nalesniki czekoladowo-gryczane 210

Uwielbiamy wszelkie naleśniki i placuszki. Tym nie mogłam się oprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka po hiszpańsku 123

Składniki:        2 jajka chleb na grzanki (idealnie sprawdza się chałka)       2 szalotki, drobno posiekane     1 ząbek czosnku, zmiażdżony 10 kaparów       1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana   30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego       pęczek pietruszki posiekanej(...)pomidory, dusić na wolnym ogniu, dodać przyprawy i kapary - oprócz pietruszki (dodać na końcu). Gotować aż pasta zgęstnieje. Jajka wbić na gorący tłuszcz i usmażyć jak sadzone. Odcedzić. Kromki chleba lub chałki posmarować pastą pomidorową, na to wyłożyć usmażone jajko. Obsypać wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Jajka po hiszpańsku podawać posypane szczypiorkiem

w mojej kuchni
Rozgrzewająca zupa czosnkowa 165

doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze.  Składniki:   -bulion warzywny - 1,5 litra - czosnek - 1 główka  - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki  - ser Mozzarella - 1 sztuka  - oliwa - 1 łyżka  - zioła (oregano, bazylia)  -pieprz, sól  -ostra papryka  Sposób przygotowania:   Wyciśnięty przez praskę czosnek(...)wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Gorącą zupę podawać z grzankami, posypaną Mozzarellą.  Smacznego

Fit-amina
Jajka po benedyktyńsku 124

śniadanko i do szkoły :)  Dzisiaj trochę luksusu, czyli jajka po benedyktyńsku. ~ Jajka po benedyktyńsku ~ Składniki: 2 jajka 2 łyżki octu spirytusowego + 2 kromki chleba masło z awokado warzywa np. ogórek,rzodkiewka, kiełki sól, pieprz, szczypiorek Jajko wbijamy do filiżanki. Zagotowujemy wodę w rondelku, wlewamy ocet, mieszamy łyżką tak, aby powstał mały wir i wrzucamy delikatnie jajko z filiżanki (już(...)mieszamy!). Po około 2,5 minuty wyciągamy jajko z wody na ręcznik papierowy, odsączamy i kładziemy na kromkę chleba posmarowaną masłem z awokado . To samo robimy z drugim jajkiem. Warzywa kroimy i podajemy razem z kanapkami. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy szczypiorkiem

Kuchenny Skrawek Nieba
Plesniak kruszony czyli poWeekendowe Lakocie odc.76 210

W trakcie powrotnej podroży z gór na profilu jednego z blogów, na fb, zobaczyłam ciasto. Bardzo je lubię i jest łatwe w przygotowaniu. Małżon zakupił potrzebne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziołowe grzanki 92

bochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać przyprawy i olej. Wymieszać, najlepiej ręką. Wsypać na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C do momentu

Humanistka w kuchni
Papryka po grecku 112

duże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę  i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut

Humanistka w kuchni
Chleb serowy 95

Chleb idealny jako dodatek do sałatek czy do piwa. My jedliśmy w podróży zamiast kanapek.  Sprawdził się idealnie.  Dobry nawet na drugi czy trzeci dzień.  Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The Return of the naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką .   Składniki (robiłam z połowy porcji): 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant(...)miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory.  Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Piec przez 15-20 minut, aż chleb będzie lekko brązowy.  Zostawić do ostygnięcia na kilka minut

Sto kolorów kuchni
Słodkie tosty francuskie 182

Fajna alternatywa na słodkie śniadanie. Szybkie, smaczne, proste. Takie przepisy są według mnie najlepsze. Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego (czerstwego lub świeżego) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie brązowy) 1 łyżeczka mleka  Ulubione dodatki - u mnie maliny i banan Przygotowanie: Jajko rozbełta z mlekiem. Dodać cukier waniliowy. Obtoczyć chleb w masie i smażyć na odrobinie masła

Czarnawisienka
Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 198

niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym(...)opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę

BaRepas

Proponowane wyszukiwania