Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni
Apetyczna babeczkakapusta duszona postna Pyszne danie samodzielne do jedzenia z chlebem lub wspaniały dodatek do obiadu zastępujący surówkę. Składniki: 1 kapusta biała 2 marchewki 1 cebula 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły". 7. Podajemy nasz ą kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachkrótszym opisem przygotowywania, jaki do tej pory napisałam- za to z najbardziej kolorowym zdjęciem, jakie kiedykolwiek zrobiłam! :))) Jagodowa pasta na twarogu, dosłodzona syropem z agawy i podana na kromce chleba z owocami- pyszna, prosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :))) Polecam! * twaróg- 250 g * jagody- szklanka * syrop z agawy- 3 łyżki(...)mango, awokado, maliny- dodatkowo Twaróg wymieszać/zmiksować razem z jagodami i syropem z agawy. Pastą posmarować chleb i ozdobić owocami. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaOd kilku dni zabieram się za napisanie risottowego posta. Praca to trochę żmudna więc zwlekam i zwlekam. Temperatura, zdecydowanie za wysoka, nie odpuszcza, miała to zrobić
Dzieje kuchennej Wiewióryzwiększyć ilość :) Składniki: garść sałaty lodowej garść sałaty roszponki 1 łyżka ziaren słonecznika plaster wędzonego łososia 1 łyżka sosu vinegret lub oliwy z dodatkiem przyprawy do sałatek pół kromki chleba razowego Chleb pokroić na kostki, opiec w opiekaczu lub na suchej patelni tak, aby były chrupiące. Do miski wrzucić posiekaną sałatę, słonecznik i pokrojonego na małe kawałki łososia. Polać sosem
Chocolate Muffin Blogśrodku. Bardzo polecam wszystkim tostozjadaczom ;) Składniki na 2 tosty: 1 dojrzałe, miękkie awokado 1 kulka mozzarelli pół piersi z kurczaka złocista przyprawa do kurczaka 4 kromki chleba pełnoziarnistego 1 pomidor Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Mięso, umyć i osuszyć. Pokroić na plastry i natrzeć(...)przyprawą do kurczaka. Położyć na patelni i usmażyć. Odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Na kromkę chleba nałożyć 2 plasterki awokado, plasterek pomidora, 2 plasterki mozzarelli i kurczaka. Przykryć drugą kromką i zapiec w tosterze lub opiekaczu. Przygotować sos. W tym celu wymieszać jogurt, oregano i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Polać tost sosem i podawać. Smacznego
Chocolate Muffin BlogJeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków to nie wyrzucajcie ich a dodajcie do ciasta i upieczcie chleb. Chleb z ziemniakami jest pyszny, wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Ja dla podkręcenia smaku dodałam amarantus. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki: -pasztet lub pasztecik z kubeczka lub pasztetowa -chleb -dodatki: ogórek kiszony, świeży ogórek, cebula, ketchup, musztarda, sos czosnkowy, sos sygański, cebula, pomidor, papryka (wybieramy dowolne 5 z nich, lub ich kombinacje) Przygotowanie: Smarujemy chleb pasztetem i kładziemy na niego/polewamy dodatki - wielkiej filozofii tu nie ma. Koszt: 1.50 zł *Na zdjęciu w towarzystwie kultowego w środowisku akademickim goldbraynera super
Tanie przepisy studenckieSkładniki: Zupa: -dużo cebuli (tak na oko: kilo, półtora) -dwie łyżki oliwy -jeden serek topiony -sól, pieprz -trzy kostki rosołowe -2 litry wody Grzanki: -dowolna ilość chleba -trochę oliwy -ząbek-dwa czosnku -sól Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w dowolne dosyć duże kawałki a następnie podsmażamy chwilę na oliwie. Dolewamy troszkę wody i powoli dusimy aż cebula będzie całkowicie miękka(...)należy zblendować na jednolity krem. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu i zupa jest już gotowa. Następnie należy przygotować grzanki: czosnek kroimy bardzo drobno, zalewamy oliwą, dodajemy sól. Następnie chleb kroimy w kostkę, dorzucamy do oliwy i dokładnie mieszamy. Smażymy aż będzie rumiany na mocno rozgrzanej patelni. Zupę wylewamy na talerz i posypujemy grzankami. W wersji burżujskiej możemy także
Tanie przepisy studenckieugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso(...)przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia. Podajemy go z kaszą, ziemniakami, pajdą chleba lub z plackiem ziemniaczanym. Wielokrotność jego podania zależy od nas :) Smacznego
Basia w kuchniNadal męczy mnie gorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam
Dzieje kuchennej Wiewióryserka topionego; wybrałem tylżycki -łyżka gorgonzoli -ser edamski starty, dwie czubate łyżki -ser twardy długo dojrzewający np grana padano -szpinak świeży liście, spora garść -oliwa -około 1l bulionu -kromka chleba pełnoziarnistego Por szklimy na maśle, podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony, edamski i gorgonzolę. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia(...)miksujemy wszystko blenderem. Doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku (sól nie zawsze będzie potrzebna). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na minutę szpinak, solimy i pieprzymy. Z kromki chleba robimy grzankę w opiekaczu. Na talerz wykładamy szpinak, zalewamy gorącą zupą, dodajemy grzankę i posypujemy świeżo startym grana padano. Smacznego
BaRepasłyżki posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki kminku i suszonego czosnku Warzyw umyć, obrać (dodatkowo z gruszki wydrążyć gniazdo nasienne), pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z w dużym garnku. Zalać(...)zimnej wody i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, dodać zioła i przyprawy, wlać śmietankę, dodać masło, posiekaną natkę lub koperek. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek
Czerwień i błękit