Poniżej krótki przepis na grzanki do kremów. Składniki (porcja grzanek dla dwóch osób): - kromki chleba (może być świeży, ale im bardziej podsuszony tym w sumie lepiej), - trochę oleju i po szczypcie naszych ulubionych przyprawa (ja lubię użyć resztki oleju, który został na patelni po smażeniu warzyw) Przygotowanie: 1. Kromki chleba smarujemy lekko olejem (najlepiej go na coś wylać
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyszkoły. Dzisiaj tylko biologia, biologia i jeszcze raz biologia. Od 9.30 do 19.30, dziesięć godzin biologicznego ciągu. Oczywiście z przerwą na obiad. Super :) ~ Jajka sadzone w warzywach z chlebem żytnim i masłem ~ Składniki: 2 jajka 1/2 małej cukinii 1 duży pomidor 100g szpinaku łyżeczka masła sól, pieprz Pomidora obieramy i kroimy na kawałeczki. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, szpinak(...)rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Gdy woda z warzyw w większości odparuje, doprawiamy, wbijamy jajka i czekamy aż się zrobią. Można zjadać prosto z patelni lub przełożyć na talerz. Podajemy z chlebem posmarowanym masełkiem
Kuchenny Skrawek NiebaProdukty potrzebne: cebula 4Sztuki kurkuma 1Łyżeczka lub kilka nasion szafranu sól 1Łyżeczka pieprz 1Łyżeczka bulion drobiowy 1Litr maggi 2 łyżeczki czosnek granulowany 1Łyżeczka chleb 2Kromki ser żółty 20Dekagramów (do posypania) papryka ostra mielona łyżeczka masło 2Łyżki białe wino wytrawne 1/2Szklanki Gałka muszkatałowa Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy nasze masełko i dodajemy pokrojona w plastry(...)czosnkiem, pieprzem i papryką. Wlewamy do Garnka z bulionem i mieszamy do zagotowania. Przyprawiamy maggi i kurkumą( szafranem), gałką muszkatałową, dolewamy także wina. Do piekarnika wrzucamy na 10 min chleb posypany serem tartym. Podajemy z grzankami. Życzę Smacznego
pichcisztoZniknęłam na tydzień. Cało rodzinnie poniosło nas daleko choć nie aż tak bardzo bo w Bieszczady. Kochamy góry, niestety kilka lat nie mieliśmy możliwości ruszyć gdzie
Dzieje kuchennej WiewióryZakończył się styczeń, więc przyszła pora na podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach", której pomysłodawczynią jest Wisła z bloga Zapach chleba . W styczniu jej Lista była u mnie na gościnnych występach :-). Zapraszam ! Podsumowanie styczniowej "Listy za zakwasie i na drożdżach" Bardzo serdecznie Wam dziękuję za wszystkie dodane wypieki, zarówno te słodkie(...)wytrawne, a Wiśle z bloga Zapach chleba za możliwość prowadzenie przez miesiąc jej wspaniałej listy. Lista jest imponująca, zamieściliście na niej 68 smakowitych propozycji na pieczywo, bułki, wypieki wytrawne i słodkości, Mam nadzieję, że posłużą Wam jako inspiracja na kolejne miesiące. Styczniowa lista na zakwasie i na drożdżach na Pinterest An InLinkz Link
Kulinarne przygody GatityConcha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty
Grahamka, weka i kajzerkaNasza starsza córka, prawie 5-letnia, wegetarianka od 2 lat, obecnie prawie weganka (dlaczego prawie? bo zdarza jej się zjeść coś nie-wegańskiego - przedszkole, goście, itd. - coś w stylu chleb z masłem czy jakieś słodycze z mlekiem w proszku) - na przeglądzie u stomatologa była ledwo miesiąc temu - wszystkie ząbki piękne i zdrowe, ani śladu próchnicy. Jeszcze nigdy nie musiała mieć(...)witaminy B12, o której napiszę osobno innym razem. Ok, byłby już czas na PRZEPIS :)) FIGA Z MAKIEM czyli banalna! i równocześnie pyszna, NATURALNIE SŁODKA PASTA DO SMAROWANIA - chleba, naleśników, ciastek i czego tam jeszcze chcecie. - 20 suszonych fig - namoczyć - czyli zalać przegotowaną wodą i zostawić na jakiś czas. Co to jest jakiś czas? Godzinka, dwie, kilka, zależy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmasła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć(...)coś dla siebie.My kupujemy chleb mieszany na zakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste. W większości sklepów, wbrew pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtego gotować długo, bo przecież fasola jest już miękka a sok to nie surowa woda... Na koniec chlust oleju (rzepakowego), pomieszać, nakładać na talerze, można zagryzać moczonym w zupie chlebem :) Wariacja na temat - FASOLKA "PO BRETOŃSKU" VEGAN : wszystko tak samo, jak do zupy, tyle że odparowujemy trochę sok, do uzyskania pożądanej gęstości dania. Można zagryzać chlebem ;) Druga zupa to już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEoleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła i rzodkiewki. Miały być jeszcze uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną PASTĘ DO CHLEBA. SUROWY MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmarchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy(...)minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra. Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni. Wiórki parmezanu smażymy również na patelni, do momentu, aż zbrązowieją; odczekujemy aż zastygną. Kromkę chleba żytniego opiekamy w tosterze. Na wierzch kokilki układamy kolejno grzankę, chips z parmezanu i migdały. Smacznego
BaRepasokoło 7 dniach powinny zmięknąć, jednak należy je przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Jeśli po upływie tego czasu pierniki będą przypominać suchary, można położyć kilka kromek świeżego chleba w pojemniku w którym je przechowujemy. Efekt powinien nastąpić już w ciągu kilku godzin. Chleb stanie się czerstwy, a nasze pierniczki miękkie :). Smacznego
KasiekGotujePyszną, aromatyczną ,optymistyczną. Składniki -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -mix oliwek czarne i zielone+suszone pomidory -jajo na twardo -oliwa z oliwek -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka(...)twardo.Na talerz wyłóż salatkę. Dodaj oliwek, suszonych pomidorów, soli i oliwy z oliwek. Posyp prażonymi ziarnami Słoneczne Pola. Dodaj natki pietruszki. Jajko. Ja dodatkowo posypałam czarnym sezamem. Kromki chleba razowego posmaruj paprykarzem.Po takim śniadaniu człowiek wraca do żywych ! Zaparz do tego dania aromatycznej herbatki, u mnie CZARNY BEZ classic BiFix Owoce czarnego bzu to źródło witamin
Z Kuchni Do Kuchnipodudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione(...)trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed
BaRepasposiłek. Zamiast prostej kanapki z masłem i szynką proponuję wykonanie kanapki wieloskładnikowej. Wiele smaków, niektóre kęsy nadają się do pochrupania. Dla mnie śniadanie w sam raz. Oto składniki: chleb tostowy masło schab gotowany jajko ugotowane na twardo ogórek zielony szczypiorek sól, pieprz kolorowy Chleb tostowy zarumieniamy w tosterze. Jak ostygnie smarujemy masłem. Kładziemy plaster schabu gotowanego (lub innej wędliny). Ugotowane
tojestpyszne.blogspot.com