kobiecych z moimi modyfikacjami. Składniki: 6 dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku słodka papryka do smaku Wykonanie: Każdą z papryk kroimy(...)miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Następnie do zupy dodajemy pół opakowania kostki feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami. Grzanki: Chleb smarujemy masłem i kropimy w kostkę. Następnie przekładamy do naczynia, delikatnie polewamy oliwa z oliwek i posypujemy przyprawami (po łyżeczce majeranku, tymianku i słodkiej papryki), wkładamy do piekarnika
Krakowskie smaki Anigałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników ugotować rosół ( Należy gotować na jak najmniejszym ogniu !!!) 2. Cebulę obrać(...)Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia
A Ty Smakuj Mniesmaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka(...)pomocą pędzelka wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni i zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb ostrożnie z piekarnika i z foremki, i wkładamy go na papierze z foremki do piekarnika już wyłączonego na około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na około godzinę
BaRepascytryny - sól, pieprz - garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować na jednolitą masę. Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga - Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole) potrzebujemy: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) - sól, pieprz(...)pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Odstawić na chwilę do lodówki. Podawać z chlebem
Szybko Tanio Smacznieczosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim
KUCHARNIAKrólowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu XIX i XX wieku, serwowano początkowo najczęściej w angielskich spa i pubach. Summer pudding składa się oryginalnie z kromek czerstwego białego chleba, którym wykłada się głębokie naczynie, a następnie wypełnia lekko podgotowanymi porzeczkami i malinami oraz powstałym podczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry(...)odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom. Jak w wielu innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar
KUCHARNIArozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce. "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi
KUCHARNIAUwielbiamy wszelkie naleśniki i placuszki. Tym nie mogłam się oprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam.
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 jajka chleb na grzanki (idealnie sprawdza się chałka) 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 10 kaparów 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego pęczek pietruszki posiekanej(...)pomidory, dusić na wolnym ogniu, dodać przyprawy i kapary - oprócz pietruszki (dodać na końcu). Gotować aż pasta zgęstnieje. Jajka wbić na gorący tłuszcz i usmażyć jak sadzone. Odcedzić. Kromki chleba lub chałki posmarować pastą pomidorową, na to wyłożyć usmażone jajko. Obsypać wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Jajka po hiszpańsku podawać posypane szczypiorkiem
w mojej kuchnidoskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze. Składniki: -bulion warzywny - 1,5 litra - czosnek - 1 główka - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki - ser Mozzarella - 1 sztuka - oliwa - 1 łyżka - zioła (oregano, bazylia) -pieprz, sól -ostra papryka Sposób przygotowania: Wyciśnięty przez praskę czosnek(...)wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Gorącą zupę podawać z grzankami, posypaną Mozzarellą. Smacznego
Fit-aminaśniadanko i do szkoły :) Dzisiaj trochę luksusu, czyli jajka po benedyktyńsku. ~ Jajka po benedyktyńsku ~ Składniki: 2 jajka 2 łyżki octu spirytusowego + 2 kromki chleba masło z awokado warzywa np. ogórek,rzodkiewka, kiełki sól, pieprz, szczypiorek Jajko wbijamy do filiżanki. Zagotowujemy wodę w rondelku, wlewamy ocet, mieszamy łyżką tak, aby powstał mały wir i wrzucamy delikatnie jajko z filiżanki (już(...)mieszamy!). Po około 2,5 minuty wyciągamy jajko z wody na ręcznik papierowy, odsączamy i kładziemy na kromkę chleba posmarowaną masłem z awokado . To samo robimy z drugim jajkiem. Warzywa kroimy i podajemy razem z kanapkami. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy szczypiorkiem
Kuchenny Skrawek NiebaW trakcie powrotnej podroży z gór na profilu jednego z blogów, na fb, zobaczyłam ciasto. Bardzo je lubię i jest łatwe w przygotowaniu. Małżon zakupił potrzebne
Dzieje kuchennej Wiewiórybochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać przyprawy i olej. Wymieszać, najlepiej ręką. Wsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C do momentu
Humanistka w kuchniduże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut
Humanistka w kuchniChleb idealny jako dodatek do sałatek czy do piwa. My jedliśmy w podróży zamiast kanapek. Sprawdził się idealnie. Dobry nawet na drugi czy trzeci dzień. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The Return of the naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką . Składniki (robiłam z połowy porcji): 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant(...)miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż chleb będzie lekko brązowy. Zostawić do ostygnięcia na kilka minut
Sto kolorów kuchni