Długo się zastanawiałam jakim przepisem przywitać Was w Nowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka
Dzieje kuchennej Wiewióryczerwona * 25 dag żółtego sera * 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa * 2 średnie ogórki konserwowe * 1 pęczek natki pietruszki * inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa * bagietki, bułki lub chleb * sól, pieprz ziołowy * ketchup Sposób wykonania Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę(...)dowolność) Wszystkie składniki dodać do gorących pieczarek.Dodać również wędlinę. Ser zetrzeć na tarce. Część można dodać do letniego farszu. Farsz można nakładać na połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba. Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem. Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra
Mix smakuPOMARAŃCZOWE TOSTY FRANCUSKIE Przepis z małymi zmianami zaczerpnięty z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/tosty_francuskie/przepis.html Składniki: 1 pomarańcza 3 jajka pół szklanki mleka 1 łyżka cukru + łyżeczka aromatu waniliowego kilka kromek chleba (najlepiej białego) 40g masła klarowanego 1 łyżka brandy (jeśli chcesz) cukier puder do posypania i kawałki pomarańczy do podania Przygotowanie: Zetrzyj skórkę z pomarańczy, przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij(...)Wbij do szerokiej miski jajka, dodaj mleko, zamieszaj. Wlej sok z pomarańczy i skórkę, cukier i aromat waniliowy, brandy, jeśli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Do mieszaniny wkładaj kromki chleba i maczaj je w niej, zanurzając. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 20g masła, rozpuść. Włóż nasączone pieczywo, górę polej 2 łyżkami masy, smaż na złoty kolor z obu stron. Zrób
Gotowanie to kochaniejakimś magicznym treningiem okiełznaliście moc zimy, cztery powinny wystarczyć dla dwóch osób. Zakochacie się w nich. Sami zobaczycie! ŚNIADANIOWE WYPCHAŃCE, CHŁOPSKIE MUFFINY Składniki ( na 4 muffiny): 2 spore kromki chleba tostowego i 2 razowego 4 łyżeczki ketchupu 2, przecięte wzdłuż na 4 części kawałki dobrej wędliny Pół parówki Kilka listków rukoli lub innej sałaty Pół dużej pieczarki 2 kawałki dużego(...)Masło do wysmarowania foremek Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: Wysmaruj masłem lub innym tłuszczem 8 wgłębień w foremce na muffiny. Puszką lub dużą szklanką wytnij z miąższu każdej kromki chleba kółko. Rozwałkuj je delikatnie. Wyłóż 4 kółkami wgłębienia na muffiny. Każdą kromkę posmaruj łyżeczką ketchupu. Boki 2 muffinek wyłóż wędliną, do 2 pozostałych włóż pokrojoną w talarki parówkę. Na małej
Gotowanie to kochanieTrudno mi uwierzyć, że mamy już 2015 rok!!! jakby wczoraj pamiętam pluskwę milenijną z przełomu 1999/2000 czy pierwsze sylwestrowe szaleństwa w nowym mieszkaniu... każdy Sylwester jest
Dzieje kuchennej WiewióryPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra. Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkajajecznej. Kogóż z nas nie ogarnia czasami lenistwo i brak chęci do spędzenia czasu przy kuchence. I kogo z nas nie spotyka sytuacja że w chlebaku brak świeżego chleba. Na to wszystko rozwiązanie ma jak zawsze Brasileiro. Problem zasuszonego chleba lub bułki paryskiej już dawno został u nas rozwiązany. Potrzebne nam jedynie: - mała puszka sardynek/szprotek w sosie pomidorowym (125 gram
Smaki Brazyliiostudzeniu wyjęłam z formy (przełożyłam na czysty papier). Dzięki bogactwu przypraw pieczeń jest bardzo aromatyczna, a wszystkie składniki się równoważą. Nie można powiedzieć, że jakiś dominuje. Podana na chlebie, czy do chleba, będzie stanowić kolejne urozmaicenie w jadłospisie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kolorowa pieczeń appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopuszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone(...)minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się łagodna, nawet słodka, a to za sprawą mleka kokosowego. Jednak po kolejnych łyżkach gaśnie uwielbienie słodkości. Zaczyna być pikantnie
mojewypiekiinietylkotosty francuskie rolowane z bananami. I śniadanie staje się przyjemnością, a nie przymusem. Składniki: - ¼ szklanki mleka - ¼ szklanki śmietany kremówki - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 12 kromek chleba - 4 łyżki masła - cukier puder - owoce - ulubione dodatki Jajko, mleko, śmietanę i wanilię ubijamy (najlepiej w szerszym pojemniku). Z chleba odcinamy skórkę. Kromki rozwałkowujemy na płasko. Na każdą kromkę
mojewypiekiinietylkoMinęły święta. Tyle oczekiwania a minęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam wyjść z piżamy :) Oczywiście żartuję ale nie odmówiłam sobie dwóch dni piżamowca. Czytanie w
Dzieje kuchennej Wiewiórywykałaczki. 7. Turecka sałatka z ciecierzycy Żadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjski Ale to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo. 9. Roladki z papryki i koziego sera Malutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze
Chilli Czosnek i OliwaNiedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało
Dzieje kuchennej WiewióryTo moje pierwsze, które pamiętam, urodziny ze śniegiem!!! zawsze w ten dzień byłam pełna sił a dzisiaj choć słońce świeci sił brak. Dzieci zrobiły mi psikusa
Dzieje kuchennej WiewióryA oto obiecany wczoraj przepis. Babeczki są naprawdę pyszne!!! właśnie jedna wcinam i bardzo polecam :) ciasto: 2 jajka 200 g drobnego cukru (u mnie 175 g
Dzieje kuchennej Wiewióry