zapiekanki a jak wiadomo zapiekanki mogą być różne. Dzisiaj przedstawiam francuską zapiekankę ziemniaczano – serową, po prostu pycha. A podana z sałatą to już poezja. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 250 gram sera ( może być mieszanka: gouda, morski, tylżycki ) 4 ząbki czosnku Odrobina masła 1 szklanka mleka Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Tłuszcz do wysmarowania naczynia Wykonanie: Ziemniaki obieramy(...)myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na drobnych oczkach ( można zmiksować ). Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność powtarzamy aż do zużycia wszystkich produktów. Na koniec wlewamy 1 szklankę mleka. Całość zapiekamy w piekarniku
Smaki EwyWarzywa które przedstawiam nie są wykonane z gotowej mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko wyobraźnia. Składniki: 4 średnie ziemniaki Kilka różyczek brokułu 8 brukselek 4 pieczarek 6 pomidorków koktajlowych 2 gruszki Oliwa 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Zielona czubryca Ostra papryka Sok z ½ cytryny Łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki
Smaki Ewytyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się z mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka Kawałek selera 300 gram cienkiej kiełbasy 200 gram mięsa ( typu antrykot, ale może być inne ) 150 gram wędzonego boczku Sól Pieprz Liść laurowy(...)śmietany 18% - słodkiej Wykonanie: Mięso gotujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również
Smaki EwyOdrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki 2 marchewki 4 średnie ziemniaki Przyprawa ziołowa do ziemniaków vegeta Wykonanie: Do naczynia wlewamy ok 1 ½ l wody ( zależy od urządzenia a i dolać zawsze można ) i wsypujemy 1 łyżeczkę vegety. Nakładamy pierwszy(...)ruszt ( kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 o C na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny
Smaki Ewydanie z cyklu jednogarnkowych i oczywiście dla zapracowanych. Sycące, smaczne i przygotowujemy je szybko. Idealne gdy nie mamy pomysłu i dużo czasu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600 gram ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 8 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki kiszone 2 plasterki boczku wędzonego 500 ml wody Sól Pieprz olej Ser tarty Wykonanie: W naczyniu typu wysoka(...)czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy
Smaki EwyHelo kochani! Dziś na obiad danie ,które każdy zna dobrze, zapraszamy! składniki ok 1kg ziemniaków 1 cebula czerwona 2 jajka 5 łyżek mąki żytniej oliwa do smażenia Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy dużą łychą porcje ciasta
Cukier&Puderwoda 1,5 L · mięso z kurczaka 15-20 dag · ziemniaki 4-5 szt · pieczarki 4-6 szt · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino czerwone wytrawne 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · musztarda · papryka słodka mielona · przyprawa do zup Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą osoloną, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać(...)kostkę, dodać do mięsa w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać koncentrat i mąkę, chwile poddusić, połączyć z ziemniakami i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką
Camilla w kuchniObiad po taniości na ciężkie czasy. Celem jego sporządzania jest zwiększenie komfortu psychicznego bo nikt nam nie zarzuci że biednie jemy ziemniaki bez dodatków lub suchy ryż. Składniki: -ryż -ziemniaki Przygotowanie: Ugotować ryż. Ugotować ziemniaki. Można dodatkowo burżujsko omaścić ziemniaczki przysmażoną cebulką lub masełkiem. Koszt
Tanie przepisy studenckieskładniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie(...)warzywa gotujemy pod przykryciem w ubranej z kapusty wodzie do chwili, aż ziemniaki zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zrumieni, dodajemy do niej obierane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy przez chwilkę. Następnie Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę jeszcze podgotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. (inspiracja
Domowy Smak Jedzeniapełni uzasadniona. Centrum jest zabytkowe, ale też nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu(...)czerwonej soczewicy (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish (use fresh tomatoes instead of tinned ones) 31. Letni obiad / Summer dinner 32. Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33. Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj chciałabym pokazać Wam frytki, które nieco odbiegają od tych tradycyjnych, z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale wcale nie mniej dobre :) Dynia ma ponad dwa razy mniej kalorii i węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu. Jak najbardziej można ją czasem włączyć do obiadu w ramach urozmaicenia. Dynia ( 100 g ) Ziemniak
Powiedz dietom niewywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · pomidory 2 szt · pieczarki 6 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wędlina 10 dag · żółtko jaja 1 szt · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · majeranek · przyprawa do zup Ziemniaki umyć. Obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić(...)opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z ziemniakami, śmietaną, wędlina pokrajaną w paseczki oraz pomidorami, chwile pogotować. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przepis bierze udział w akcji : http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/warzywa-psiankowate-2015
Camilla w kuchniBardzo syta i smaczna sałatka z ziemniaków, sera i marynowanych pieczarek. Całość tworzy spójny i apetyczny smak. 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 pory (biała część) 150 g żółtego sera 50 g ryżu 15 marynowanych pieczarek Orzech (klik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy
VioletoweKucharzeniewywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · sól · pieprz biały Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pory oczyścić, dokładnie umyć drobno pokrajać, usmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, połączyć z ziemniakami, porami oraz śmietaną
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · boczek wędzony 15 dag · cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną(...)cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, kukurydzą i keczupem, chwile pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Camilla w kuchni