ziemniaki - 38421 przepisów (strona:814/2562)

Tortilla na obiad 128

Składniki 6 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 3 cebule średniej wielkości 6 jajek pół szklanki mleka pęczek natki pietruszki lub /i bazylii pół pęczka szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Po ostudzeniu potnij w krążki(...)zeszklij na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem 3. Jajka roztrzep w dużej misce z mlekiem solą, pieprzem, natką pietruszki lub bazylii. Włóż pokrojone  ziemniaki, wymieszaj razem 4. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo

AZgotuj!
Góralskie placki Moskole 219

placki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) szklanka mąki pół szklanki maślanki 1 jajko sól i pieprz do smaku masło Lurpak bryndza Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź. 2. Do zimnych(...)ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz. 3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) 4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni. 5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym. Ja zrobiłam krem

AZgotuj!
Aromatyczne placuszki z ziemniaków i kapusty z rozmarynem 135

Temperatura spadła za oknem, podniosłam więc temperaturę moim dań . Składniki: 500 gram pure z ziemniaków ćwiartka kapusty włoskiej ząbek czosnku biała część pora sól pieprz gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i  drobno pokrojony por. Wystudź. 2. Pokrój bardzo drobno

AZgotuj!
Placki selerowo- ziemniaczane i buraczoano - ziemniaczane 160

smaki. Oba rożne. Ale nie można jednoznacznie stwierdzić:  które lepsze? Każdy z nich  z osobna zachwyca. 2 duże ziemniaki pół selera dużego spory burak 2 jajka Sos: jogurt gesty  drobno posiekany koperek ząbek czosnku sok z cytryny skórka z cytryny olej do smażenia   W malakserze lub na tarce(...)dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę.  Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka. Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy do misy z selerem i z burakiem. Do każdej z misek wbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy

AZgotuj!
Frytki na Rzepie 129

Czytałam sobie gazetę Rzepę i naszła mnie ochota na smażone frytki własnej roboty. Pewnie to zapach farby drukarskiej + zapach już niestety jesieni zanęcił mnie do fast foodu. Znalazłam więc ziemniaka kolosalnej wielkości  i wystrugałam sobie frytki.  W czasach kiedy byłam mała nie było czipsów, orzeszków. To była jedyna możliwość zaspokojenia chęci zjedzenia czegoś na "smaka". Miałam kaprys. Miałam(...)frytki. dziś z solą morską. ziemniak (i) olej rzepakowy sól morska Obierz ziemniaka (i), potnij na frytki takiej wielkości jak lubisz. Smaż w gorącym oleju aż będą rumiane.  Posól solą morską

AZgotuj!
Krem ziemniaczany z bryndzą i kminkiem 146

Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie.  Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście

AZgotuj!
Akademia Smaku Bosch: Kasza i golas lubelski 212

mnie odkrycie. Danie wegetariańskie.  Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty.  Przepis:  szklanka kaszy gryczanej,  20 dag sera białego,  4 średnie ziemniaki,  2 jajka,  1 duża cebula,  olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia, mięta,  sól,  pieprz  Kaszę i ziemniaki ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć(...)oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać kaszę,wbić jaja dodać miętę i połączyć w masę. Masę włożyć do wysmarowanej masłem brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C.  Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco! Z kolei druga grupa przygotowywała budyń jaglany. Nigdy nie powiedziałabym, że to budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam

AZgotuj!
Placki z cukinii i ziemniaków 565

cukinii czy placki ziemniaczane?... można połączyć obie opcje... ten pomysł podsunęła mi moja mama... od której jak już pewnie zauważyliście czerpię dużo inspiracji:-) Składniki: 1 duża cukinia 3 ziemniaki 2 jajka 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z cukinii wydrążamy środek (chyba że mamy kilka bardzo małych cukinii to pomijamy tą czynność) Cukinię(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i solimy (ja trzymałam tak cukinię ok. 40 min.). Dzięki temu placki są mniej wodniste. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok.  Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Na oleju smażymy nie duże placuszki. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo 202

szczęście mam dużo przepisów, których nie zdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej(...)solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć i zostawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Dodać starte ziemniaki, zostawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić masę do smaku. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z gorącym sosem. Placuszki

Czerwień i błękit
Kopytka z jagodami 147

Idealny obiad na lato – jagody, mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie tylko dzieci!     Składniki Kopytka : 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczana 2 szklanki mąki pszennej sól jajko Frużelina: szklanka jagód szklanka wody cukier do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego śmietanka kremówka Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić(...)masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko oraz dodajemy wyciągniętą wcześniej ¼ ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy dłonią i kroimy kluseczki. Gotujemy we wrzątku z solą kilka minut od wypłynięcia (najlepiej sprawdzać). Frużelina: jagody zalewamy połową wody a w drugiej połowie rozrabiamy

Pyry na Gaz
Zupa z brokułami 186

udko kurczaka pół brokuła pęczek włoszczyzny 2 x ziemniaki jajko do dekoracji sól i pieprz Gotujemy wywar (  TUTAJ ). Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wraz z ziemniakami dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Ugotowaną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce

Atlas Smaków
Zupa ogórkowa 149

skrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i  dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy(...)tarce o małych oczkach. Podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek.  Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy do zupy.  Następnie zagotować i doprawić solą i pieprzem

Atlas Smaków
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 182

wypiekana na miejscu, gorąca, chrupiąca ciabatta plus pasty - tapenada z czarnych oliwek, hummus, kozi ser, pesto z suszonych pomidorów Południowe Przysmaki   Zupa Leśna ( 16 zł ) - leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa(...)Sałatka Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek  Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką

Atlas Smaków
Kapuśniak z młodej kapusty 143

łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając(...)Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem

Atlas Smaków
Pyry z gzikiem ze sznytlochem i redyska :) 178

średnich młodych ziemniaków 100 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g rzodkiewek ( ok 50 g ) łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach z łyżeczką soli. Twaróg wymieszać z startą na drobnych oczkach rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem. Doprawić do smaku. Gorące ziemniaki przekroić, napełnić twarożkiem i skropić oliwą

Atlas Smaków