można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr(...)płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju
Poezja smakulubi tak gęstych zupy trzeba dolać nieco więcej bulionu. składniki: 250 g czerwonej soczewicy 200 g przecieru pomidorowego 2,5 l bulionu 400 g cienkiej kiełbasy 600 g obranych ziemniaków 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać listki laurowe, majeranek oraz przecier pomidorowy. Ziemniaki pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka. Wszystko zagotować(...)gotować ok 10 minut. Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka i wszystko gotować aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w półpasterki i zarumienić na patelni. Dodać do garnka pod koniec gotowania
Monia miesza i gotujeNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na tarce natka pietruszki 2 łyżki masła sól pieprz bulion warzywny kawałek piersi z kurczaka 0,5 szklanki śmietany Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki por. Por dusimy na niewielkim ogniu(...)uważając, aby nie zbrązowiał. W garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, natkę pietruszki, bulion warzywny i kawałek piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy por. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Smacznego
Salonik smakówroku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego. Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól 2 łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka(...)mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem
Kuchenne aromatytraktowanym niemalże na równi z tymi potrawami prawdziwie góralskimi takimi jak np. moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami(...)zapartą kamieniem.... Życzę Wam smacznego, sama się zajadam i tęsknię..... tęsknię do moich Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych... Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy) 0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża
Kuchenne aromatyostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować(...)powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym ogniu do czasu zmięknięcia
Kuchenne aromatyuznawana za chwast roślina ma wiele właściwości leczniczych i jest bardzo zdrowa. Placuszki są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad. Spróbujcie, a nie pożałujecie! SKŁADNIKI: 60 dag ziemniaków, 1 garść świeżych liści pokrzyw, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście pokrzywy płuczę(...)drobno siekam. 2. Do ziemniaków dodaję pokrzywę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszam. 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy. Placuszki smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia KasiDziś pierwszy raz testowałam kotlety mielone z pieczarkami i sosem sojowym japońskim zamiast soli. Smakowite i proste danie Składniki: - 500g mięsa mielonego, wieprzowego - 1 kg ziemniaków - 1 jajko - bułka tarta - sos sojowy japoński - 1 cebulka - 3 ząbki czosnku - suszony koperek - przyprawy do ziemniaków - olej - 4 duże pieczarki - pieprz mielony Kartofelki obieramy i kroimy w duże kostko-kawałki. Układamy(...)blaszce skrapiając olejem, posypujemy mieszanką przypraw do ziemniaków zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. W misce mieszamy pokrojone w kostkę (obrane) pieczarki, mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulkę, jajko. Dodajemy wyciśnięty czosnek, trzy szczypty mielonego pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki bułki tartej. Lepimy kuleczki po czym obsmażamy je na rozgrzanej z olejem patelni
upichconaMiesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie(...)boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem
Dzieje kuchennej Wiewióryobiad- dobrze trafiłeś. Jeśli nie jadłeś jeszcze szparagów a jesteś ich ciekaw- dobrze trafiłeś. Jeśli nie jesteś pewien czy dasz sobie radę- trafiłeś bardzo dobrze! Składniki: 3-4 ziemniaki średniej wielkości pęczek zielonych szparagów 340 ml śmietanki 30% 50 g żółtego, tartego sera 1-2 czerwone cebule 1 jajko 1 łyżka klarowanego masła (ewentualnie oleju rzepakowego) sól pieprz ulubione przyprawy(...)garść posiekanego koperku Sposób przygotowania: Szparagi umyj i złam ( gdy pękną górna część z główką zostaje, dolną możemy zachować np. do ugotowania wywaru). Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry (postaraj się, aby były w miarę równej grubości) i zalej wrzątkiem (pozostaw w nim na 3-4 minuty). Cebulę obierz i pokrój na pół-krążki- przesmaż na mocno rozgrzanej patelni
Wielki apetytwięcej smaku :) Pamiętajcie, że w sklepie Olini, po wpisaniu w koszyk hasła MamaOskarka, macie rabat na zakupy, taki prezent od sklepu :) (banner u góry, po prawej stronie) Potrzebujemy: 2 ziemniaki garść fasoli szparagowej, u nas jeszcze mrożona dzwonek z łososia łyżeczka suszonej natki pietruszki, u mnie od Rafex łyżeczka oleju lnianego, nasz pochodzi ze sklepu Olini Ziemniaki kroimy w słupki(...)frytki. Ziemniaki, fasolkę i łososia wkładamy do parowara na 20 minut, wcześniej oprószamy wszystko suszoną natką pietruszki. Po uparowaniu się składników dokładnie obieramy rybę z ości, układamy na talerzu i skrapiamy olejem lnianym. Skomentuj
MamaOskarkaZapraszam na pyszną zapiekankę z młodymi ziemniaczkami. Możemy ją przygotować zarówno na obiad jak i na kolację. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżki śmietany 18%, 5 dag sera żółtego 3 łyżki(...)oleju, sól, pieprz, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oliwie. 3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiprzemian. Wierzę jej, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem na ogórkową- wegańską, wiadomo Składniki na 4 porcje: ogórki koszone (pół kilograma) duża marchewka kawałek selera cebula kilka ziemniaków śmietana ze słonecznika (około 150 ml) przyprawy: lubczyk, liście laurowe, pieprz, sok z 1/4 limetki makaron ryżowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą oliwę do dużego garnka. Marchew, ziemniaki(...)cebuli, mieszamy i przyprawiamy. W między czasie gotujemy w czajniki około 1,5 wody (będzie szybciej- zawsze tak robię i mam gotowe zupy w max 30 minut). Gdy ziemniaki zaczną już puszczać skrobię (około 5 minut) zalewamy wodą. Przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu. Ogórki ścieramy a tarce. Dodajemy do zupy. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy śmietanę słonecznikową, doprawiamy
greenscarfnaszej działce mamy całą plantację szczawiu:) Dlatego ta zupa jest taka wyjątkowa- bo nasza Wiosenna zupa szczawiowa SKŁADNIKI: młody świeżo zerwany szczaw 2 marchewki pietruszka kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku koperek śmietana 4 jajka sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać i pokroić(...)kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę podgotować w dwóch litrach osolonej wody z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Po około 10 minutach do wywaru dorzucić szczaw. Doprawić do smaku. Na sam koniec zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym koperkiem. Zupka wyszła pyszniutka. Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki: Duży ziemniak łyżka masła ( u mnie Lurpak) 50 g sera koziego szczypiorek 2 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 ząbki czosnki 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaka myjemy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny(180stopni). Po godzinie przecinamy go na pół i smarujemy masełkiem- wstawiamy z powrotem do pieca.Gdy ziemniak będzie miękki układamy
Wielki apetyt