Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1/2 kg mąki 1 jajko woda 1/2 łyżki oleju przyprawy : sól, pieprz, wegeta, Omasta: 2 średniej wielkości cebule 100 gram kiełbasy np. śląska 50 gram wędzonego boczku 200 ml śmietany 12 % olej, sól pieprz, wegeta Sposób wykonania: Farsz: Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju(...)dodałam do ziemniaków. Dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą pieprzem i wegetą. Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli, olej , ciepłą wodę dokładnie wymieszałam, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Przykryłam ściereczką żeby się nie zeschło. Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką Szklanką wycięłam krążki. Na środek każdego z nich nakładałam farsz, skleiłam. Do gotującej osolonej wody wkładałam pierogi
Darcia w kuchniSkładniki: 500 gram filetów z dorsza 700 gram ziemniaków 1 brokuł 100 gram sera żółtego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek, mąka sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. zapiekanka: Ziemniaki obrałam obgotowałam, Wystudziłam , pokroiłam w plastry.Dorsza pokroiłam na mniejsze kawałki, posypałam solą i pieprzem skropiłam sokiem z cytryny. Pozostawiłam na godzinę w lodówce. Obtoczyłam w mące, smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty ) W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę
Darcia w kuchniżółtym serem. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Placki po prostu rozpływają się w ustach. Potrawę podałam z sosem cygańskim, który otrzymałam od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, 1 filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 słoiczka sosu Kieleckiego cygańskiego SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE(...)Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 3. Kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję małą kostkę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: FARSZ: kotlet mielony 5 sztuk, kapusta kiszona 20 dag, ziemniaki ugotowane 4 sztuki, bułka tarta 1 łyżka PIEROGI: mąka pszenna typ 2000 2 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, masło miękkie 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki OKRASA: cebula 5 sztuk, masło klarowane 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki(...)użyłam z poprzedniego dnia usmażone kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 0,5 kg żeberek 4 szt. marchewki 3 szt pietruszki 1 mały seler 5 szt. buraków 1 cebula 5 szt. średnich ziemniaków 10 ziarenek ziela angielskiego około 20 ziarenek pieprzu czarnego 3 listki laurowe 5 łyżek octu śliwkowego 3 łyżki octu z białych winogron 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól Sposób wykonania: Mięso dokładnie płuczemy(...)myjemy włoszczyznę (marchew, pietruszki i seler). Dodajemy w całości razem z cebulą do gotującego się wywaru mięsnego. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy mięso i włoszczyzna są ugotowane odławiamy je z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka
Qchnia po prostumiarę nieograniczoną wyobraźnię i jej zupy za każdym razem potrafią mnie zaskoczyć. Dzisiaj więc niby taka tam zwykła kartoflanka. Ale to tylko pozory. To genialny krem z pieczonych ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego chleba smakuje rewelacyjnie. Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków przyprawa czubryca czerwona 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (np. z TEGO przepisu) 1 łyżeczka rozmarynu(...)ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Ziemniaki doprawiamy oliwą, solą, czubrycą czerwoną i rozmarynem, możemy też lekko popieprzyć. Pieczemy je przez około 40 minut w 200 stopniach. Na około 20 minut przed końcem pieczenia dodajemy ząbki czosnku. Całość przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez 5 minut. Następnie blendujemy na gładką masę
Marder&Marder Manufacturesię je ekspresowo! kilka chwil roboty, trochę pieczenia i gotowe. To takie danie na dzięń kiedy gotowanie schodzi na dalszy plan ;-) Polecam! Składniki; ok. 1 kg ziemniaków ok 50 dag szynki 2 cebule 1 papryka 20 dag pieczarek sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki Ziemniaki obieramy(...)kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić. Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę(...)minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju
Fiolka w kuchniAromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco! Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy(...)pokrojone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażamy przez chwilę, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do zupy pokruszoną gorgonzolę i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Smakowity Blog KulinarnyMuszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki, rodem z Włoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki
Ania i Marcin gotująetykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna! rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem. Składniki: 60 dag ziemniaków 2 skrzydełka z kurczaka 100 g kiełbasy podsuszanej bamberskiej Tradycyjne jadło 1 duży por 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki masła 100 g serka topionego śmietankowego jarzynka(...)sól do smaku kolorowy pieprz w ziarnach do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki i marchewkę oskrobać, pokroić na kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą. Por pokroić na pół
Wanilia i Kardamonprzepiórka, 300-400 g masła, 200 g ziemniaków, 500 g świeżych borowików, 500 ml mleka, kilka śliwek, kilka ziaren pieprzu, dwie szczypty szafranu, laska cynamonu, goździk, pieprz, sól Masło roztopić w rondlu. Zanurzyć w nim przepiórkę. Dodać przyprawy. Kiedy zacznie się smażyć, zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć przez 45 minut. Ugotować ziemniaki do miękkości (najlepiej ugotować ziemniaki w skórce
królestwo garówJedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko(...)okrągłej formy na tartę. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Składniki na nadzienie: 3 duże ziemniaki, 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia 250ml śmietany 18% 1 jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Solimy i układamy koncentrycznie na upieczonym
Kuchnia Pani Wiosnyszklanki, musztarda 3 łyżki, cebula 1 mała, masło 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka 1 łyżka, śmietana 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie jajka ugotować na twardo 10 minut, przelać zimną wodą i obrać ze skorupki cebulę drobno posiekać, posypać cukrem i zeszklić na maśle, dodać musztardę jaką(...)ciut wodą i zagęścić sos, włożyć do sosu połówki jajek SURÓWKA: ogórki małosolne lub kiszone pokroić i wymieszać z cebulką, pomidorkami pokrojonymi w kostkę, przyprawić pieprzem, oliwą, solą ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody i utłuc je tłuczkiem jajka podać z sosem, tłuczonymi ziemniakami i surówką..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwędzonego dorsza czerwona cebula 500 g ziemniaków sałatkowych natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka soku z cytryny pieprz cytrynowy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym(...)musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli i wędzonym dorszem. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki
Atlas Smaków