filety śledziowe marynowane 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 jabłko 1 cebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwowo w salaterce przekładając majonezem, warstwy ziemniaków i cebuli można odrobinę posolić. Odstawić na kilka godzin do lodówki by sałatka się schłodziła
Gotowanie jest łatweSkładniki: ok. 90 szt. ciasto: 450 g maki pszennej, 2 żółtka, 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego, 150 ml letniej wody, szczypta soli, farsz: 1,5 kg ziemniaków, 200 g twarogu półtłustego, 2 duże cebule, ok. 100 g masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszone papryczki świeżo mielone do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, ponadto: masło(...)polania, posiekany świeży lub suszony szczypiorek, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ugniatamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem szczypty cukru i soli. Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili do smaku. Całość ponownie ugniatamy do zmieszania wszystkich
Moniki Smakołykisię skuszą. Myślę, że do środka pasuje nie tylko śledź, ale łosoś z ogóreczkiem czy inne smakołyki. Składników bardzo mało więc można działać. Składniki 1 większy burak 2-3 ziemniaki 2 płaty śledziowe 1 mała cebula 1 łyżka natki pietruszki natka pietruszki do dekoracji 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki oleju sól pieprz sezam Buraka ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraka(...)ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Śledzia wymoczyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z olejem, pieprzem, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę, szczypiorkiem i natką pietruszki. Wymieszać. Z masę ziemniaczano-buraczaną nabierać łyżeczką i uformować w rękach placek nałożyć śledzia i skleić tak, aby śledź był w środku. Uformować truskawkę. Tak formować kolejne
O kuchni z uczuciemproste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). farsz : 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. + jogurt typu greckiego Wykonanie: Zimniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę(...)podsmażamy na oleju, żeby się zeszkliła. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naleśniki: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon. Gotowe
paapilotkaamoich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie , dobry(...)tniemy w słupki o długości koł o 2 cm. Rybę wykładamy na dynie i podajemy z pieczoną skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z puree z fioletowych ziemniaków
SzczyptaSmaQŚwiąteczna kapusta z pieczarkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kapusty z grochem.W towarzystwie smażonego karpia z ziemniakami będzie stanowić pyszne danie wigilijne. Kapusta z pieczarkami najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie smaki zdążą się "przegryźć". składniki na 4 porcje 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 2 cebule 1 większy lub 2 mniejsze ziemniaki kilka ziaren(...)gotującą się kapustą, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. 15 minut przed końcem gotowania kapustę zagęszczamy startym na tarce o drobnych oczkach surowym ziemniakiem
Smakowite Daniawielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo(...)bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe) 3-3,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem
Czerwień i błękitwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. (Wikipedia) mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe(...)sól, pieprz Opcjonalnie: kilka grzybów suszonych śmietana 1 łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni
Di gotujewydaniu magazynu Sielska Kuchnia . Jak pomyślałam tak zrobiłam. Lekko zmodyfikowałam przepis i dzielę się nim z Wami. Składniki: - mała dynia hokkaido (u mnie ok. pół kilograma) - 70 dag ziemniaków - duża cebula - 20 dag boczku/baleronu/kiełbasy (u mnie domowa kiełbasa z indyka) - 1/2 łyżeczki gaaram masala - 1/2 łyżeczki curry - 1 łyżka miodu - sól i pieprz do smaku - 3 łyżki oleju(...)masła klarowanego Ziemniaki ugotuj w mundurkach, zostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w plastry, posól i zeszklij na patelni na oleju lub maśle. Dodaj pokrojone w plastry mięso, smaż kilka minut. W tym czasie dynię pozbawioną pestek pokrój na małe kawałki (hokkaido nie trzeba obierać), dolej około 1/2 szklanki wody, dodaj przyprawy oraz miód i duś pod przykryciem 10 minut. Ziemniaki
Smakuje zdrowobiałko, zawiera dużo wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz witaminy z grupy B, PP, C. Gorąco polecam:) Składniki: 200 g soczewicy 2 marchewki 1/2 małego selera 3 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 L wody 400 ml przecieru pomidorowego 1/2 pęczka szczypiorku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej(...)warzywa, chwilę dusić. Wlać wodę,(można dodać bulionu drobiowego) dodać soczewicę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 20 minut, do miękkości ziemniaków. Zupę rozlewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (koperkiem). Smacznego
magiczna kuchnia KasiJest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno wartościowego białka i złożonych węglowodanów . Będziemy potrzebować : 300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem) 500 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 2 cebule (około 150 g) 4 łyżki oleju masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki olej do smażenia foremka do pieczenia Link do filmu z przygotowania : Golas(...)Cebule kroję w drobną kostkę i na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam żeby się zeszkliła . Końcowe przygotowanie golasa z kaszy gryczanej : Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z rzodkiewką i jabłkiem . Sałatka jest smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki(...)słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Ziemniaka płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w mundurku do miękkości , ugotowanego odkładam do wystudzenia . Zimnego obieram ze skórki . Przygotowanie składników na sałatkę śledziową : Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam . Umytą
Uwaga Babcia Gotujejest sezon na truskawki więc polecam zrobić knedle na obiad na pewno będą smakować dzieciom i starszym. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 knedli 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mielenia mięsa 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli około 200 g truskawek (małych) około(...)łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru masło do polania ugotowanych knedli Link do filmu z przygotowania: Knedle z truskawkami https://www.youtube.com/watch?v=ddIokMfCKaw Przygotowanie: Przed przygotowaniem knedli ugotowałam ziemniaki i wystudziłam, następnie przecisnęłam przez praskę ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki. Teraz przygotuję
Uwaga Babcia Gotujetuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką szparagową https://www.youtube.com/watch?v=1qcV-8dI4bg Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach(...)miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam
Uwaga Babcia Gotujeidealnie nadaje się na lekki obiad w czasie upałów. Będziemy potrzebować: 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru 500 ml przegotowanej zimnej wody 2 – 3 śmietany 12% 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny(...)Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M Przygotowanie : Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości i odstawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo i również odstawiam do wystudzenia. Zsiadłe mleko lub kefir przed przygotowaniem chłodnika mocno schładzam. Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam wstępnie przygotowane teraz je pokroję: Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki
Uwaga Babcia Gotuje