ziemniaki - 38421 przepisów (strona:787/2562)

Żur śląski 138

zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę(...)wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około 10 minut. Na koniec

Kulinarne życie
Śledzie pod pierzynką 316

Składniki: - 200 g śledzi w oleju - 2 marchewki - 2 ziemniaki - 1 burak - 4 jajka - 1 cebula - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Buraka, ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Śledzie kroimy w małą kostkę. Wykładamy na dno do przeźroczystej salaterki i posypujemy drobno(...)posiekaną cebulą. Smarujemy majonezem. Majonez posypujemy startymi ziemniakami, solimy i pieprzymy oraz ponownie smarujemy majonezem. Wykładamy buraki, smarujemy majonezem i na górę dajemy marchewkę. Ostatni raz smarujemy majonezem i wykładamy na samą górę starte jajka. Całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 191

razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają.     Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego ( w wersji mięsnej) -5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz ziołowy -bułka tarta do posypania foremek(...)Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i obieramy a gdy wystygną kroimy w dość dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę. Na drobno kroimy szczypiorek. Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne

Maminek kulinarny
Karkówka pieczona z warzywami. 141

karkówki w plastrach 7 łyżek oliwy 1 duża papryka czerwona 1 cebula  granulowany czosnek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, majeranek, sól 3 duże ziemniaki Oliwę wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą - wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski i przekrawamy jeszcze(...)pół, cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry (około 3-5 mm grubości).W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę i posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godz

Moje-pitraszenie
Krem kukurydziany 106

Składniki (na 4 porcje) - 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g), - 1 cebula (ok.40g) - łyżka oleju rzepakowego (ok.10g) - przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem. 3. Całość gotujemy(...)ziemniaki będą miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i miksujemy na gładki krem. 5. Krem doprawiamy do smaku przyprawami. Krem jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 290 g   Energia: 108 kcal    Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Łosoś w pistacjach na bazyliowym puree 137

cytryny, - 4 łyżki pistacji (ok. 40g), - skórka starta z cytryny, - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - 1 ząbek czosnku, - listki bazylii, - sól i pierz. na puree: - 4 ziemniaki (ok. 280 g), - 2 łyżki mleka (ok. 20ml), - listki bazylii, - sól. Sposób przygotowania 1.  Łososia dzielimy na dwie porcje, marynujemy w soli, pieprzu i soku z cytryny. 2.  Przygotowujemy pistacjową(...)mieszamy z olejem, czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i bazylią. 3. Łososia obsypujemy przygotowaną posypką i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 ⁰ C. 4. Listki bazylii miksujemy blenderem. 5. Gotujemy ziemniaki i rozgniatamy praską z dodatkiem mleka. 6. Do ziemniaków dodajemy zmiksowaną bazylię. Łosoś w skorupce pistacjowej jest bogaty w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone warzywa z kurczakiem 146

Składniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - 2 szklanki brokułów (ok. 200g), - papryka (ok. 200g) - 2 marchewki (ok. 90g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 4 łyżeczki  oleju rzepakowego (ok. 20g), - łyżka migdałów (ok. 10g), - przyprawy: słodka i wędzona papryka, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju,  przyprawach i smażymy na patelni teflonowej(...)Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min. 3. Obieramy marchewkę, ziemniaka i kroimy w słupki. 4. Paprykę kroimy w paski. 5. Ziemniaki, marchewkę i paprykę marynujemy w 3 łyżeczkach oleju i przyprawach. Warzywa pieczemy w 200⁰C przez ok. 40 min. 6. Pieczone warzywa łączymy z brokułami i kurczakiem i posypujemy prażonymi migdałami. Pieczone warzywa z kurczakiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa paprykowa 139

Składniki (na 4 porcje) - 1 litr wody, - 2 marchewki (ok. 210g), - papryka czerwona (ok. 150g), - papryka zielona (ok. 150g), - papryka żółta (ok. 150g), - cebula (ok. 70g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)ziemniaki ok. 15 min. 2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por. 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 145

Składniki (na dwie porcje) - 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 2 garście szpinaku (ok. 40g), - czosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy(...)Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku. 6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki. 6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką. Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w: - pełnowartościowe białko, które stanowi budulec, - żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zapiekanka mięsno-warzywna 169

porcje) - 200 g mięsa mielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę, por kroimy na drobno(...)dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy kalafior i ziemniaki. 7. Kalafior i ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i natki pietruszki. 8. Do kokilek nakładamy farsz mięsno-warzywny i przykrywamy go puree ziemniaczano-kalafiorowym. 9. Całość pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Smażone bataty idealne do obiadu. 90

Bataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki. Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze! Składniki; 1 duży batat sól, pieprz ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki) garść orzechów włoskich natka(...)być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują gdy są ciepłe. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zalewajka z ziemniakami i grzybkami 1127

szybki, rozgrzewający i sycący obiad. Nie wiem jak Wy ale my bardzo ją lubimy. Zupę podałam w talerzu z serii "Antonio" od Porcelany Bogucice. 3 kiełbaski śląskie 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 100g słoniny 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody(...)rozgrzanej patelni do wytopienia się słoniny. W garnku zagotować 2 litry wody, wrzucić przesmażoną kiełbaskę i słoninkę (bez wytopionego tłuszczu- ten zachowujemy do innych celów), pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę i selera, liście laurowe i ziele ang. oraz kostkę grzybową lub namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać

Smakołyki Asi
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem 271

pewno nie ostatni. Sałatka ziemniaczana z kukurydza i ogórkiem Czas przygotowania: 2 0 minut Składniki: 1 puszka konserwowej kukurydzy 4 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 4 spore ugotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryna sól pieprz Wykonie: Jajka i ziemniaki obieramy. Ogórki, ziemniaki i jajka kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Kremowa zupa z pieczarek 140

uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki(...)koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Posypujemy solą ziołową i odstawiamy. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy bulion warzywny i ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Odstawiamy na kilka minut

My Chcemy Jeść
Krokiety ziemniaczano - pieczarkowe 165

Krokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem.  Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 8 pieczarek - 100 g bułki tartej - 3 jajka - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka pieprzu - szczypta przyprawy do kurczaka - szczypta delikatu czerwonego - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i bardzo dobrze tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Pieczarki łączymy(...)ziemniakami, dodajemy bułkę tartą, miękkie masło, dwa żółtka oraz pianę z dwóch białek. Przyprawiamy do smaku przyprawami i dobrze mieszamy. Formujemy placuszki, które panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podać je same bądź tak jak ja z barszczem czerwonym

Zainspirowana w kuchni