jest sezon na truskawki więc polecam zrobić knedle na obiad na pewno będą smakować dzieciom i starszym. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 knedli 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mielenia mięsa 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli około 200 g truskawek (małych) około(...)łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru masło do polania ugotowanych knedli Link do filmu z przygotowania: Knedle z truskawkami https://www.youtube.com/watch?v=ddIokMfCKaw Przygotowanie: Przed przygotowaniem knedli ugotowałam ziemniaki i wystudziłam, następnie przecisnęłam przez praskę ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki. Teraz przygotuję
Uwaga Babcia Gotujetuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką szparagową https://www.youtube.com/watch?v=1qcV-8dI4bg Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach(...)miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam
Uwaga Babcia Gotujeidealnie nadaje się na lekki obiad w czasie upałów. Będziemy potrzebować: 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru 500 ml przegotowanej zimnej wody 2 – 3 śmietany 12% 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku: sól, cukier sok z połowy cytryny(...)Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M Przygotowanie : Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości i odstawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo i również odstawiam do wystudzenia. Zsiadłe mleko lub kefir przed przygotowaniem chłodnika mocno schładzam. Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam wstępnie przygotowane teraz je pokroję: Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki
Uwaga Babcia GotujeSkładniki : kilka średnich ziemniaków trochę masła sól Sposób wykonania : Z iemniaki dokładnie umyj. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Im większe ziemniaki tym dłużej musimy je piec. Gdy są już miękkie wyjmij je z piekarnika, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, dopraw
Przepisy i porady kulinarneZobaczcie jaką kolorową sałatkę przygotowałam. Niby nic bo ziemniaki, jabłko, kukurydza, szczypiorek i kabanosy a wygląda bardzo zachęcająco, prawda? Kolorowe sałatki zachęcają nas do zjedzenia najpierw właśnie wyglądam bo przecież zanim spróbujemy to wcześniej jemy oczami. Bardzo lubię sałatki ziemniaczane . Wystarczy ugotować ziemniaki w wodzie lub na parze, pokroić i dodać do nich cokolwiek a otrzymamy pyszne, pożywne dania. Ziemniaki
Smaczna Pyzauwierzę, że je przecierali) miały jednak w sobie ciekawy smak. Tego własnie smaku spróbowałam poszukać własnie w dzisiejszej zupie. Prawie się udało :) Piszę prawie , bo tam pewnie więcej ziemniaków było, a zamiast śmietany mleko ;) Ilości warzyw podaję, oczywiście, orientacyjnie. Nie może ich być zbyt mało, bo nie uzyskamy odpowiednio intensywnego smaku. Nie trzeba jednak przesadzać w drugą stronę(...)chodzi nam o uzyskanie klasycznego, gęstego kremu. Składniki: 6-7 średnich marchewek 4-5 średnich pietruszek 1 niewielki seler 10-15 cm białej części pora 5-7 średnich ziemniaków ok. pół kg dowolnego mięsa - użyłam wieprzowej karkówki, z której potem zrobiłam pastę do chleba 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku dodatkowo: 10-15 dkg chudego wędzonego boczku jasnozielona
Codzienna kuchnia niecodziennaZiemniaki – 50 dag Seler korzeń – 50 dag Majonez – 250 ml Szczypiorek – 1 lyżka Sól Cukier Cytryna Ziemniaki i seler obrać, opłukać i ugotować. Pokroić w cienkie plasterki. Układać warstwę ziemniaków z selerem i cienką warstwę majonezu. Przyprawić do smaku solą, cukrem i cytryną. Posypać posiekanym szczypiorkiem
Camilla w kuchniSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, bułka tarta 3 łyżki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kurkuma Royal Brand 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem na pure i zostawić w lodówce na następny dzień ugotowane jajka na twardo zetrzeć na drobniejszej kratce(...)jajek wprost do ziemniaków wsypać kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, posiekany koperek, jajko i wszystko wyrobić wsypać kurkumę i wymieszać masę ziemniaczaną olej rzepakowy rozgrzać mocno na patelni, formować owalne kotlety i kłaść porcjami na patelnię smażyć na rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy - kotlety są smaczne również z sosami, keczupem i na ciepło i na zimno
W Mojej Kuchni LubięDziś proponuję przepis na pyszną zupę ziemniaczaną. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam! Kartoflanka Składniki: 750 g ziemniaków, marchewka, mały por, liść laurowy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, natka pietruszki, 125 ml śmietany 18%, łyżka masła, 4 szklanki wrzątku. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Pora myjemy(...)kroimy w półkrążki. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowaną marchewkę i pora, opruszamy solą i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, liść laurowy, całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości warzyw. W miseczce mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy ją do naszej kartoflanki. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypujemy
paapilotkaapapryczki chili - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 1 szklanka wody - 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g) - 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 średnie ziemniaki - 1/2 pęczka kolendry - sól - pieprz - cukier Składniki na 4 porcje. My w naszym przepisie zamiast wina i wody użyliśmy bulionu rybnego . Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Dodajemy(...)Mleko kokosowe przed dodaniem najlepiej dobrze wymieszać w puszce aby nie zrobiły się grudki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Teraz dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 minut lub dłużej jeżeli ziemniaki są jeszcze twarde. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy filety z ryby i gotujemy 5 minut. Gotową zupę nalewamy
Kuchenne WariacjeSkworcu . Zupa jest pyszna i pożywana w sam raz na zimowe dni moja rodzinka za nią przepada :) Zapraszam :) Składniki : około 6oo g mięsa z szynki 6 ziemniaków 4 duże pieczarki 1 papryka czerwona 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka fasolki czerwonej Bonduelle 1 łyżka przyprawy staropolskiej od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu(...)chwilę podsmażamy . Marchew, pieczarki , cebulę obieramy , myjemy i kroimy w półplasterki , przekładamy do mięsa , wlewamy połowę bulionu , przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Następnie obieramy ziemniaki , myjemy i kroimy w grubą kostkę , dodajemy do gulaszu razem z kukurydzą , fasolką i czerwoną papryką pokrojoną w paseczki. Wlewamy resztę bulionu i dusimy tak długo aż mięso i ziemniaki będą
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego 1 puszka (400 g) pomidorów pelati 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę sól pieprz cukier 1/2 pęczka kolendry, posiekanego Umyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę i paprykę przesmażamy(...)odparowujemy. Zawartość patelni przelewamy do dużego rondla, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i wodę. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 10 minut (ziemniaki muszą zrobić się miękkie). Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec do zupy wkładamy kawałki filetów
Marder&Marder Manufactureduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 6-8 filetów śledzia marynowanego mały słoiczek majonezu 3 jajka ugotowane na twardo ugotowana marchewka 1 cebula kilka oliwek czarnych i zielonych natka pietruszki jabłko Ziemniaka obrać i pokroić na plastry, ostrożnie, by były całe, Ułożyć je na półmisku, na każdy plaster rozsmarować łyżeczkę majonezu, z jednej strony ułożyć po plasterku jajka, listek natki pietruszki(...)Śledzik zrolować z paseczkiem marchewki i piórkiem cebuli, na patyczek nadziać oliwkę, następnie rolmopsik i wbić całość na ziemniaku obok jajka, udekorować plasterkami oliwek i cieniutkimi plasterkami jabłka ułożonymi w wachlarz
Gotowanie jest łatweSkładniki: ziemniaki 1,2 kg, olej rzepakowy 1 łyżka te pyszne kostki frytkowe przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami(...)która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok. 1-1,5 cm, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem Airfryer hd9240/30 ustawić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (około 8 placków): - 4 duże ziemniaki - 1 jajko - 1/4 czerwonej celuli - sól - pieprz Przygotowanie : Ziemniaki utrzeć na tarce i dokładnie odsączyć z wody (inaczej placki będą się rozpadać). Cebulę posiekać w kostkę. Wymieszać ziemniaki z cebulą, dodać jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Smacznego
Kuchenne innowacje