obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem serowym. Z podanej porcji wychodzi dwa obiady dla 4 osób. Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka(...)wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony. Po usmażeniu odłożyć na półmisek. Warzywa 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka sól pieprz olej Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i pokroić
O kuchni z uczuciemPlacki powstały z potrzeby chwili, żeby zużyć ostatnie sztuki warzyw, które miałam w lodówce. Nie miałam pojęcia, jak będą smakować, więc dodałam ziemniaki, by choć trochę nawiązać do znanego smaku placków ziemniaczanych. Wyszły - nieskromnie pisząc - genialnie. Składniki : 2 duże ziemniaki batat patison 300 g dyni bez skóry cebula 5 łyżek mąki (dodawane stopniowo) 3 jajka 4 spore liście natki pietruszki(...)łyżeczka soli pieprz olej do smażenia Warzywa zetrzeć na tarkach: ziemniaki i patison na bardzo drobnej z zadziorami (klasyczna do placków ziemniaczanych), batat i dynię na tarce o grubszych oczkach. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobnioną natkę pietruszki. Wbić do masy jajka, dodać przyprawy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać z czasem, bo warzywa będą
Weekendy w domu i ogrodziewina wyparowuje, a zostaje sam aromat. :) Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pestki dyni jogurt gęsty naturalny chilli kawałek imbiru oliwa z oliwek Przygotowanie: Kroimy dynię w większą(...)kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną kostkę i czosnek. Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 - 3 minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegomiasto trzeba było zjeść coś pożywnego - i tu przypomniał mi się przepis od dawna siedzący w mej makówce jednak jakoś nie byłam do tej pory do niego przekonana - połączenie ziemniaków i jajka - Tortilla de patatas - wydawało mi się zapychające, mdłe i jakieś takie ciężkie. A okazało się jak zwykle inaczej - cudo. Co tu opisywać - trzeba spróbować. Omlet zapisuję do etykiety(...)śniadanie mistrzów. Tortilla de patatas łatwe dla 2 osób ok 30 minut Składniki * 4 średnie ziemniaki * 3 jajka * szczypta rozmarynu * pół cebuli * ząbek czosnku * sól i pieprz Do dzieła!!! Ziemniaki pokroiłam w dość grube plasterki i usmażyłam na patelni do miękkości. Dodałam cebule pokrojoną w grubą kostkę i posiekany czosnek - dusiłam do miękkości. Jajka z rozmarynem, solą i pieprzem delikatnie
sierotka maRysia w kuchnikalafiora i ta nutka curry i kuminu w tle - pycha! ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM CHEDDAR Składnik 100 g sera cheddar litr bulionu z kurczaka pół litra mleka 2 nieduże ziemniaki mała marchewka mała pietruszka średni kalafior 2 łyżeczki curry szczypta kuminu (można pominąć) 1 cebula Opcjonalnie grzanki pietruszka Do dzieła! Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)pietruszkę, po ok 5 minutach dorzucamy ziemniaki (także pokrojone w kostkę). Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i wrzucamy na nie curry i kumin, ciągle mieszając chwilę smażymy (ok 30 sekund) uważając by przyprawy się nam nie przypaliły bo zgorzknieją. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę - mieszamy i czekamy aż cebula zmięknie. Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki. Dokładnie mieszamy
sierotka maRysia w kuchnisię i zebrałem pozostałe składniki na pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem. A dobrałem mianowicie: - dwa filety z w/w kury - 1 małą cebulę - 2 duże, podłużne ziemniaki - ok. 100 g koziego sera - po 4 szt. liścia laurowego i ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku - gałązkę tymianku i rozmarynu - czubatą łyżkę mąki - natkę pietruszki - lampkę białego wytrawnego wina(...)przez gęste sito. Sos wraca nad ogień, teraz można go doprawić solą i białym pieprzem. Przed samym podaniem sosu wrzucam drugą łyżkę masła aby nadać mu gładką, błyszczącą strukturę. Ziemniaki jak ziemniaki - lekko niedogotowane w całości odcedzam, czekam aż trochę przestygną. Pokrojone na 1-1,5 cm talarki obsmażam z obu stron na złoto, z wierzchu posypując odrobiną soli
Right Behind The Kitchenpoczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami. Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki, z których otrzymałem łącznie 16 frytek, a co! W dużej misce wymieszałem dwie łyżki oliwy z łyżką suszonego majeranku, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami ostrej papryki. Po dokładnym obtoczeniu ziemniaków(...)bułce tartej. Przez to, że kurczak przejdzie taką drogę, mięso będzie soczyste po usmażeniu. A smażymy na gorącej oliwie po kilka minut na złoty kolor. Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy kurczaka, niech odpocznie biedactwo chwilę. W trakcie smażenia pokroiliśmy sobie jedną średnią cebulę i ok. 10 pomidorków koktajlowych. Na tej samej patelni szybciutko jak Struś Pędziwiatr smażymy najpierw cebulę
Right Behind The Kitchenłyżki kurkumy , która daje rewelacyjny kolor ale i ciekawy aromat. Smak podkręcił biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa . Oprócz soli, jajek i przeciśniętych 2-krotnie przez praskę upieczonych ziemniaków dodałem tyle mąki aby powstała masa miała lekką konsystencję ale nie rozpadała się podczas gotowania. Moje kopytka gotowałem maksymalnie 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Generalnie - im więcej mąki(...)dłuższe gotowanie i twardsze gnocchi. Same ziemniaki piekłem w piekarniku w temp. 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Na blachę z ziemniakami położyłem także podłużne, delikatnie słodkawe pomidory . Pomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże
Right Behind The Kitchenjogurtowo-paprykowym zarówno na ciepło i na zimno. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę. Bardzo fajnie sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków, frytek lub makaronu. Smacznego! Składniki (15 placuszków): 2 cukinie 1 ziemniak 1 marchewka 5 czubatych łyżek słonecznika 2 jajka 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej mała cebula sól do smaku(...)oliwa z oliwek do smażenia Dip jogurtowo-paprykowy: 3/4 szklanki jogurtu greckiego ostra papryka do smaku Przygotowanie (15 minut): - cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone - nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. - piec 2-3 minuty z każdej strony SMACZNEGO! Zobacz tez przepis
Pora na pora i pomidoraSkładniki: * 500g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziemniaki 2 łyżki zacierek 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżeczki kminku 2 litry wywaru mięsnego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: "Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę. W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę, następnie(...)poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy zacierki oraz pokrojone warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką
A Ty Smakuj Mniezrobienie, daje genialne i pyszne połączenie. 1 h ok. 36 pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 1 jajko sól Składniki na farsz: 80 dag ziemniaków 40 dag białego sera 2 małe cebule sól, pieprz Wykonanie: Na początku gotujemy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w środku dziurkę, do której powoli wlewamy(...)zagniatając ciasto. Dodajemy jajka i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, w którym stanie się ono jednolitą masą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie
Ania i Marcin gotująjest szarówka . Składniki : seler 100 g pietruszka 100 g cebula 1 szt marchew 2 szt por 100 gr ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt Dodatkowo: ziemniaki 5 szt pieczarki 400 g skrzydełka z kurczaka 3 szt śmietana 18% 150 ml Wykonanie zupy pieczarkowej : Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy(...)ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i wkładamy do naszego wywaru warzywnego. Gotujemy, aż zmiękną . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki , dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie. Dosalamy zupę i dodajemy odrobinę pieprzu mielonego białego do smaku. Zupa nam dochodzi ( pieczarki już
Różowa kuchniaTrochę orientu na obiad, lekko dopracowane i inne piersi z kurczaka, soczyste i chrupiące ziemniaczki, zaskoczą niejednego smakosza. Obiad prosty,ale jakże aromatyczny! Składniki -piersi z kurczaka -ziemniaki -miód spadziowy -musztarda sarepska ROLESKI -oliwa z oliwek -nać selera -szafran -sól himalajska różowa i pieprz ziołowy do smaku -Karahi Chicken Masala SKWORCU Piersi z kurczaka umyj, pokrój na kotlety(...)kąpieli wodnej, do chłodnego miodu, dodaj musztardy, pieprzu, soli, oliwy z oliwek. Wymieszaj marynatę i natrzyj nią kurczaka. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki, co najmniej na 2 godziny. Ziemniaki obierz. Pokrój na cząstki. Obtocz w oliwie, soli i pieprzu oraz Karahi ChickenMasala. Wysyp na dno posmarowanej tłuszczem brytfanny z pokrywą. Poukładaj na ziemniakach piersi z kurczaka, polej marynatą. Zamknij
Z Kuchni Do Kuchnisól pieprz mielony biały papryka mielona czerwona łagodna 2 łyżeczki piwo 1 szklanka mąką pszenna typ 500 ( tyle aby zagęścić piwo jak na ciasto naleśnikowe) Dodatkowo: ziemniaki 1 kg buraczki marynowane 4 łyżki Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy koło 45 minut w osolonej wodzie .Do miseczki wlewamy piwo(...)piwa). Pierś z kurczaka kroimy dosyć cienko takie większe kawałki , maczamy w cieście piwnym i kładziemy na rozgrzany olej , smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami ugotowanym do tego buraczki i mamy pyszny obiad
Różowa kuchnia