część osób je je ze śmietaną i cukrem. Taki właśnie smak pamiętam z dzieciństwa. Mąż i starszy syn uwielbiają z sosem pieczarkowym. Jednak nie bardzo lubię trzeć na tarce ziemniaki, a więc wypróbowałam sposób tarcia na tarce o grubych oczkach. Rewelacja i od tego momentu zawsze tak robię. Mniej pracy , a smak pozostał taki sam. Składniki 1 kg ziemniaków(...)jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Podawać polane sosem pieczarkowym lub śmietaną . Sos 1 duża
O kuchni z uczuciempotraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 2 szklanki, cebula 4 większe, majeranek 2 łyżeczki, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1 łyżka, buraki 1/2 kg, cebula 1 mała, ocet jabłkowy 2 łyzeczki, sól - do smaku, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka policzki(...)mniejszym ogniu 35 minut otworzyć szybkowar gdy sam spuści ciśnienie, wyjąć na talerz policzki do wywaru wsypać mąkę, dodać śmietanę 18%, pałką blendera zmiksować do zagęstnienia sosu ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszac z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, octem, olejem, policzki z sosoem podać z ziemniakami, koperkiem, buraczkami - policzki są bardzo delikatne, kruche
W Mojej Kuchni Lubięłyżka imbiru, świeżo startego 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól(...)talerz i odstaw. Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię
karmelowyzupę…. Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki: 1 mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju z chili 1 papryczka chili 1 litr bulionu warzywnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru sól morska do smaku prażone pestki dyni(...)Przygotowanie : Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej). Doprawić do smaku solą, mieloną gałką
Wanilia i Kardamonzależało mi na bardzo gęstej zupie. Wypróbujcie koniecznie tej jesieni czy zimy. Składniki : ok 1,5 l wywaru (warzywnego lub mięsnego) 250 g czerwonej soczewicy kilka ziemniaków majeranek Wykonanie: Do gorącego wywaru wrzucić przepłukaną soczewicę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą ugotowane a soczewica się rozpadnie
Sto kolorów kuchnicukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu(...)odstawiamy w misce lekko oprószoną mąką . Przystępujemy do wykonania farszu . Cebulkę obieramy i szklimy na smalcu , aż będzie miękka i złota , lekko solimy . Do miski wyciskamy prasą do ziemniaków , ugotowane wcześniej kartofle . Również tą samą praską do ziemniaków przeciskamy twaróg dodając go do kartofli . Dokładamy przestudzoną złotą cebulkę , solimy , pieprzymy , wsypujemy cukier i mieszamy widelcem tylko tyle ,żeby składniki się
Ogrodnik w podróżyZUPA BOTWINKOWA Składniki: - 2 pęczki botwiny - 3 buraki - 3 marchewki - 2 pietruszki - 3 duże ziemniaki - 1 udko z kurczaka - pęczek koperku - 1 łyżeczka lubczyku - 5 ziaren zioła angielskiego - 4 ziarna owoców jałowca - 6 ziaren pieprzu czarnego - 2 kostki rosołowe - 3 liście laurowe - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - przyprawa "Kucharek" do smaku - jajka - śmietana Sposób przygotowania: Do dużego garnka(...)wkładamy kurczaka, umyte liście botwiny, obrane buraki, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Dodajemy kostki rosołowe, lubczyk, zioło angielskie, owoce jałowca, pieprz czarny oraz liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyławiamy z naszej zupy liście botwiny, buraki, marchew oraz pietruszkę po czym dokładnie blendujemy. Ziemniaki wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę. Nasze warzywa umieszczamy ponownie w zupie, dodajemy
Mentor SmakuPrzygotowałam tą potrawę zainspirowana Zapiekanką z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej Karola Okrasy. Miałam możliwość zobaczenia małej cząstki programu, w którym właśnie przygotowywał to danie. Urzekł mnie wygląd tej potrawy(widziałam końcówkę programu-niestety- nad wyglądem mojej muszę popracować, ale smak...) postanowiłam, więc przygotować coś w tym stylu. Co prawda tylko główne składniki są takie same- reszta(...)mojego uznania, ale wyszło pysznie! SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków mączystych 4 plastry wędzonego boczku 0.5 kg. łopatki- zmielić 3 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1 cebula 50 dag. kiszonej kapusty 1 łyżka miodu 1 łyżka smalcu kilka kropel maggi 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych 200 ml słodkiej
Kuchnia Beatyuwielbia też mój syn, a ja daję mu takie same wspomnienia. Dziś u nas były kopytka, a na naszych twarzach pojawił się uśmiech. Składniki: 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Wykonanie: Ja rzadko używam stolnicę i ja wkładam przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wbijam jajko, dodaję sól, mąkę(...)pszenną (2 szklanki) i wszystko razem zagniatam. Jak ciasto jest rzadkie dosypuję mąki, a czasami wystarczy po prostu 2 szklanki mąki. Myślę, że to wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. Ciasto dzielę na 4 części i z każdej części formuję wałeczek, potem kroję po skosie, w charakterystyczne dla kopytek romby. Wrzucam partiami do gotującej się wody dobrze osolonej z dodatkiem
Blondynka Gotujektórej łyżka staje dęba :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: pęczek włoszczyzny 2 gałązki lubczyku 600 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 100 g słoniny 350 g łuskanego grochu 3 średnie ziemniaki 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki otartego majeranku sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczniemy od przygotowania wywaru: w dużym garnku(...)słoninę. Wrzucamy kiełbaskę i smażymy do zarumienienia. Zlewamy nadmiar tłuszczu, a usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy boczek i również dodajemy do naszej grochówki. 4. Ziemniaki obieramy i kroimy w malutką kostkę. Marchewkę kroimy w ćwierć-krążki. Dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i gotujemy ostatnie 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane. Boczek w kawałku wyjmujemy
My Culinary ArtWszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami. 3-4 pory 2-3 ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka(...)minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać. * Smacznego! *Przepis pochodzi z pewnej książki, którą nabyłam jakiś czas temu, w następnym poście więcej szczegółów
Codzienne Gotowaniesię nie zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania miesnego. mieszanka warzyw: ziemniak, kalafior, marchewka, pietruszka, groszek, groszek cukrowy, pieczarki 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 2-3 ząbki czosnku(...)średnia cebula 6 listków curry 1 czerwona papryczka chili (suszona) 1 łyżeczka cukru 250 ml naturalnego jogurtu sól Przygotować warzywa: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać
Codzienne Gotowaniepieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki kurkumy 1 cebula 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka pomidorów 2 puszki ciecierzycy (800g) 2 średnie ziemniaki 0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala sól oliwa W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać. W rondlu lub głębokiej(...)przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku
Codzienne GotowanieWersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca sama w sobie, nie potrzeba do niej żadnych dodatków. Danie to jest dość czasochłonne i pracochłonne(...)Gorąco polecam! A wraz ze mną moussakę przygotowali: Maggie , Bartoldzik i Mirabelka . Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego lub baraniny 2 średnie bakłażany 2-3 ugotowane ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 puszka krojonych
Codzienne Gotowaniefishcakesów nosiłam się już od bardzo dawna, jednak dopiero kolejne wyzwanie wspólnego gotowania zmobilizowało mnie, aby je w końcu zrobić. W dzisiejszym gotowaniu postanowiliśmy wykorzystać jedynie trzy główne składniki: ziemniaki, wędzoną rybę i cebulę. Spedzilam nieco czasu zastanawiawjac sie co mozna przygotowac z takiego zestawienia... az nagle splynelo na mnie olsnienie - fishcakes! Przepisow i pomyslown na rybne kotleciki jest oczywiscie(...)tatarskim i sweet-chilli ;) W dzisiejszym wspolnym gotowaniu wraz ze mna z 3 skladnikami zmagali sie: Bartoldzik , Mirabelka i Panna Malwinna . Skladniki: 750g ziemniaków 280g wędzonego fileta z łupacza pół pęczka dymki sok z połowy cytryny pół papryczki chili 2 łyżki kolendry 1 jajko sól, pieprz olej do smazenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowac, odcedzic, ostudzic
Codzienne Gotowanie