ziemniaki - 38421 przepisów (strona:811/2562)

Smażone ziemniaki z kiełbasą 153

średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 400 g kiełbasy (może być śląska), 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej, 3 papryki, 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi lub oliwa), sól Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić pod skosem w plasterki (tak aby były dłuższe). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2x3 cm. Ziemniaki umyć(...)się lekko zrumienić. Dodać czosnek i kiełbasę. Smażyć mieszając aż kiełbasa się zrumieni. Dodać paprykę, smażyć około 2 minut. Kiełbasę zdjąć z patelni. Dodać trochę tłuszczu i położyć osuszone ziemniaki. Przesmażyć do zrumienienia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Dodać kiełbasę z cebulą i papryką, ewentualnie doprawić solą. Smażyć mieszając około 2 minut. zastawa

królestwo garów
Wieprzowina po portugalsku z małżami 204

małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 liść laurowy 300 g ziemniaków 200 g marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Olej Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki(...)papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty.  W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut.  Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży

VioletoweKucharzenie
Zupa krem z brokuła 209

pięknym pastelowym kolorze, zachęci do jedzenia nawet bardzo wybredne osoby. No i przede wszystkim, jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Potrzebne nam: - 2 brokuły - włoszczyzna - 3-4 małe ziemniaki - pęczek koperku - opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować(...)bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody. Umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa jarzynowa 487

nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw  ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis . Zaczynamy:  Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i  brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy(...)sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę,  dodać do bulionu kurczakowego. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy

Smaki Edyty
Krupnik 295

Przepis dostałam od mojej mamy a zupa naprawdę kojarzy się z dzieciństwem i pysznymi obiadkami u mamy.   Krupnik Składniki: udko z kurczaka, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki. Wykonanie: Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy(...)godziny). Z bulionu wyławiamy warzywa i mięso które po przestygnięciu kroimy na małe kawałeczki. Do bulionu wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy do miękkości (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy wszystkie warzywa, mięso i przyprawy. Dla lepszego aromatu zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego

paapilotkaa
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 237

średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ząbki czosnku obrać(...)przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje i większość płynu odparuje, a wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przygotować puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Oddcedzić. Do ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną

Gospodyni Miejska
Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i sosem w męskim stylu, czyli fantastyczny obiad (prawie) bez mięsa 160

sosik, który na pewno trafi w męski gust, a Męża do robienia placków zaangażowałam, żeby odpowiedzialność za wyniki rozłożyć na dwoje ;) Składniki (na 8 sporych placków) ok. 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 średnia cebula sól, pieprz olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Przed zabraniem się za placki zadzwoniłam do Mamy po nasze domowe receptury. Podała(...)swój przepis i przepis Taty. Tata robi placki z ziemniaków tartych na grubej tarce, Mama na drobnej. Tata dodaje tylko jajka, mama również mąkę. Mama dodaje cebulę, Tata nie. Tata dodaje zioła, Mama tylko sól, pieprz i czasem cebulę. Po tej rozmowie zgłupiałam. Placki Taty są zawsze super chrupiące, Mamy puszyste i dobrze doprawione. Co tu wybrać. No cóż

Kuchnia po mojemu
Ziemniaki smażone pod pierzynką. Subiektywnie mega - pyszny obiad na piątek w obiektywie. 240

umieściłam na blogu. Nie myślałam wtedy, że pisanie przyniesie mi taką przyjemność. Tak samo jak kilkanaście lat temu, kiedy przyjaciółka pierwszy raz częstowała mnie tym daniem nie myślałam, że ziemniaki w tak prostej formie mogą być tak pyszne. Z resztą nie będę się powtarzać - ani w kwestii przepisu, ani jego "genezy" w mojej kuchni. Zainteresowanych zapraszam do źródła. Fakt jest(...)taki, że gdy tworzyłam pierwszy wpis na swoim spontanicznie założonym blogu nie posiadałam odpowiedniej dokumentacji zdjęciowej. Niedawno moi Panowie zażyczyli sobie ziemniaki na drugie danie, bo przecież jaki Mężczyzna naje się zupą - nawet jeśli to pyszna ogórkowa, która znikła wtedy jak zaczarowana. Dzięki temu mam w końcu szanse nadrobić zaległości. Wpis ten jest uzupełnieniem niedociągnięć początkującej blogerki - obecnie odrobinę mniej

Kuchnia po mojemu
Kluski śląskie w kolorze dla estety i niejadka 209

samodzielnego przygotowania pyz (bo tak się je w moim domu rodzinnym nazywa).  Sami oceńcie czy warto: Przepis, z którego korzystałam znajdziecie pod adresem http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/marchewkowe-kluski-slaskie.html Składniki: ziemniaki (4 - 5 średnich sztuk) 2 marchewki 1 jajko  mąka ziemniaczana (ok 150 gram) sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchew również - ja pokroiłam ją wcześniej w plastry(...)żeby było szybciej. Pod koniec gotowania doprawiłam marchew solą i pieprzem. Marchew "zblendowałam" na gładką masę. Ziemniaki starłam na drobnej tarce, gdyż nie posiadam tak fachowego sprzętu jak praska do przeciskania. Wymieszałam z marchwią na jednolitą masę. Dodałam całe jajko i wyrobiłam. Następnie dodałam tyle mąki, aby ciasto dało się lepić w kulki. Autorka przepisu określa proporcje mąki jako

Kuchnia po mojemu
Zapiekany obiad warzywny w 30 minut. Bez mięsa? Da się - pysznie i kolorowo. 221

jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa. Taki dobry, że nawet dzieciaki go łykną. Kolorowy, pożywny i smaczny. Sprawdźcie sami: Składniki: 3-4 spore ziemniaki 1/2 brokuła 3-4 łyżki ciętej fasolki zielonej (mrożona) 3-4 kulki mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany 12% (może być UHT) 3-4 łyżki startego sera żółtego 1/2 kulki mozzarelli(...)ząbek czosnku 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki masła sól, pieprz  zioła prowansalskie szczypta vegety kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki pieczemy wg receptury , którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie odrobiny kurkumy do gotowania by miały piękną barwę. Brokuła gotujemy z solą i odrobiną cukru do miękkości. Nie rozgotowujemy. Szpinak przyrządzamy ze śmietaną również wg wypróbowanej

Kuchnia po mojemu
Sałatka na kolację bez pieczywa. Idealna także do mięs z grilla 362

pieczywo przy kolacji czy grillowaniu. A jeśli jeszcze przygotujemy ją odpowiednio to okaże się mega zdrowa. Sprawdźcie sami czy wam podpasują te smaki. Składniki (na 2-3 osoby): 4 ziemniaki ugotowane na parze w mundurkach (bez soli) 4 średnie ogórki kiszone garść siekanego kopru świeżego garść siekanego szczypioru 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz świeżo mielony(...)Przygotowanie: Ogórki i  obrane ze skóry ugotowane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekany koper i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy majonez i jogurt w proporcjach jakie nam pasują. Jeśli dbamy o linię - lepiej dodać jogurt w większej ilości. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut by smaki się przegryzły. Mmmm, długo

Kuchnia po mojemu
Wypasione placki ziemniaczane - z papryką i szynką 208

przygotowania. Wprawdzie to nie jakaś wielka filozofia, ale wyrazy szacunku się należą. Tym bardziej, że placki niestandardowe - z dodatkami. Składniki (na ok 15 placków):  ok 1 kg ziemniaków 4 jajka 10 dag wędliny 1/2 małej papryki czerwonej 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubej tarce. Wędlinę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je lekko(...)odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do ziemniaków i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy całe jajka. Mieszamy dokładnie. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Mega pyszne placuszki gotowe. Nadal pysznie ziemniaczane, a jednak z aromatem warzyw i wędliny. Mniam. Pyszny, kompletny obiad. Może nie do końca postny lecz

Kuchnia po mojemu
Szybka sałatka z parą - na kolację i nie tylko 284

wstępów bo Dziecko śpi, a my jesteśmy w trakcie szykowania wołowej uczty . Przedstawiam przepis na sałatkę, która powstała niedawno w naszej kuchni - tylko dlatego, że Mąż obrał o dwa ziemniaki do zupy za dużo. Jak chcecie zjeść coś do mięska lub zamiast kanapek to polecam. Składniki: 2 ziemniaki gotowane na parze 2 łyżki siekanego szczypioru 2 spore ogórki kiszone(...)łyżki tartego sera Cheddar 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu pieprz grubo mielony Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Szczypior siekamy, a ser Cheddar trzemy na tarce. Produkty mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprze. Dodajemy jogurt wymieszany z majonezem. Pyszna, szybka i sycąca sałatka gotowa. Kabanosik do tego czy mięsko z grilla bądź patelni grillowej w ostateczności

Kuchnia po mojemu
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2552

zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby

kgwjanczewo
Barszcz czerwony inaczej 188

najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane na twardo   Do tej zupy najlepsze będą buraki pieczone (gotowane w ostateczności) – dokładnie(...)czosnek – w słupki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pokrojone ogórki – smażymy. Dodajemy pokrojony czosnek, a po chwili cebule i smażymy na niedużym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Miałam ziemniaki z czerwoną skórką, więc po dokładnym wyszorowaniu, bez obierania, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do wrzącego bulionu na niecałe 15 minut. Tuż przed końcem gotowania, do garnka dodajemy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania