ziemniaki - 38421 przepisów (strona:811/2562)

Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 135

Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki 2 marchewki 4 średnie ziemniaki Przyprawa ziołowa do ziemniaków vegeta Wykonanie: Do naczynia wlewamy ok 1 ½  l wody ( zależy od urządzenia a i dolać zawsze można  ) i wsypujemy 1 łyżeczkę vegety. Nakładamy pierwszy(...)ruszt ( kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 o C na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny

Smaki Ewy
Garnek chłopski – danie jednogarnkowe 120

danie z cyklu jednogarnkowych i oczywiście dla zapracowanych. Sycące, smaczne i przygotowujemy je szybko. Idealne gdy nie mamy pomysłu i dużo czasu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600 gram ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 8 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki kiszone 2 plasterki boczku wędzonego 500 ml wody Sól Pieprz olej Ser tarty Wykonanie: W naczyniu typu wysoka(...)czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy

Smaki Ewy
Placki ziemniaczane z sosem koperkowym 226

Helo kochani! Dziś na obiad danie ,które każdy zna dobrze, zapraszamy! składniki  ok 1kg ziemniaków 1 cebula czerwona 2 jajka 5 łyżek mąki żytniej oliwa do smażenia Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.  Na rozgrzaną patelnię nakładamy dużą łychą porcje ciasta

Cukier&Puder
Zupa ziemniaczana 'Hotel Ferenc' 119

woda 1,5 L · mięso z kurczaka 15-20 dag · ziemniaki 4-5 szt · pieczarki 4-6 szt · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino czerwone wytrawne 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · musztarda · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą osoloną, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać(...)kostkę, dodać do mięsa w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać koncentrat i mąkę, chwile poddusić, połączyć z ziemniakami i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką

Camilla w kuchni
Ryż z ziemniakami 158

Obiad po taniości na ciężkie czasy. Celem jego sporządzania jest zwiększenie komfortu psychicznego bo nikt nam nie zarzuci że biednie jemy ziemniaki bez dodatków lub suchy ryż. Składniki: -ryż -ziemniaki Przygotowanie: Ugotować ryż. Ugotować ziemniaki. Można dodatkowo burżujsko omaścić ziemniaczki przysmażoną cebulką lub masełkiem. Koszt

Tanie przepisy studenckie
zupa z młodej kapusty 169

składniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie(...)warzywa gotujemy pod przykryciem w ubranej z kapusty wodzie do chwili, aż ziemniaki zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zrumieni, dodajemy do niej obierane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy przez chwilkę. Następnie Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę jeszcze podgotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. (inspiracja

Domowy Smak Jedzenia
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 202

pełni uzasadniona. Centrum jest zabytkowe, ale też nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo.  lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu(...)czerwonej soczewicy  (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish  (use fresh tomatoes instead of tinned ones) 31.  Letni obiad / Summer dinner  32.  Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33.  Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34.  Warzywna potrawka / Vegetable fricassee

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone frytki z dyni 192

Dzisiaj chciałabym pokazać Wam frytki, które nieco odbiegają od tych tradycyjnych, z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale wcale nie mniej dobre :) Dynia ma ponad dwa razy mniej kalorii i węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu. Jak najbardziej można ją czasem włączyć do obiadu w ramach urozmaicenia.  Dynia ( 100 g ) Ziemniak

Powiedz dietom nie
Zupa ziemniaczana po Świdnicku 127

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · pomidory 2 szt · pieczarki 6 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wędlina 10 dag · żółtko jaja 1 szt · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · majeranek · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć. Obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić(...)opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z ziemniakami, śmietaną, wędlina pokrajaną w paseczki oraz pomidorami, chwile pogotować. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.  Przepis bierze udział w akcji : http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/warzywa-psiankowate-2015

Camilla w kuchni
Ziemniaczana sałatka z serem i pieczarkami 333

Bardzo syta i smaczna sałatka z ziemniaków, sera i marynowanych pieczarek. Całość tworzy spójny i apetyczny smak. 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 pory (biała część) 150 g żółtego sera 50 g ryżu 15 marynowanych pieczarek Orzech  (klik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy

VioletoweKucharzenie
Zupa ziemniaczana po Karpacku 126

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · sól · pieprz biały  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pory oczyścić, dokładnie umyć drobno pokrajać, usmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, połączyć z ziemniakami, porami oraz śmietaną

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana z kukurydzą 149

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · boczek wędzony 15 dag · cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną(...)cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, kukurydzą i keczupem, chwile pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

Camilla w kuchni
Krupnik 155

Krupnik Gotowy krupmik Składniki Danie dla czterech osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej Pęczek pietruszki 2 liście laurowe 1,5 litra mięsnego wywaru 3 ziemniaki 1 seler 2 łyżki oleju Szczypta lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski marchew, seler(...)liść laurowy, lubczyk i kaszę. Całość przesmażamy na dnie garnka przez 2 minuty, a następnie dodajemy wywar. Całość gotujemy aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i podajemy od razu, kiedy ziemniaki zmiękną

Miód i pieprz
Botwinka wiosenna 111

wiosenna Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki  szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy Buraki(...)dość grubo siekamy.  Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu

Miód i pieprz
Chłodnik Litewski 148

Chłodnik litewski W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy(...)dodać ząbek drobno posiekanego czosnku, lecz należy uważać z tym dodatkiem, bowiem znacznie zmienia on smak dania), odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami posypanymi szczypiorem i okraszonymi masłem

Miód i pieprz