Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 jajko truskawki Gotujemy ok 700 g ziemniaków, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną wbijamy jajko i wsypujemy mąkę, krótko wyrabiamy. Robimy knedle wkładając do każdej kluski truskawkę zamoczoną w cukrze. Dokładnie zlepiamy i wrzucamy do gotującej osolonej wody, gotujemy od momentu wypłynięcia 7 minut. SOS ŚMIETANOWO-WANILIOWY 3/4 szklanki śmietanki
harrisabardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka 400 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata szklanka mąki pszennej sól Wersja z bułką tartą 100 g masła 2 łyżki bułki tartej Wersja z truskawkami 1 szklanka truskawek 1 szklanka jogurtu(...)cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę. Ser przepuścić przez maszynkę. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek
O kuchni z uczuciemziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki chrzanu - sól, czarny pieprz - mus z mirabelek - 50 ml śmietanki 36% Porcja dla 2 osób. Skórę na piersi kaczki nacinamy a do środka wkładamy(...)pieczemy ok. 5-7 minut. Z pomarańczy wycinamy segmenty bez błon. Na głęboki olej wrzucamy same szczyty koperku i smażymy przez chwilkę. Koperek wychodzi nam chrupiący. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, odcedzamy i blendujemy je z dodatkiem, soli, śmietanki, chrzanu oraz obranymi ząbkami czosnku które smażyły się wcześniej wraz z kaczką. Wydrylowane i obrane ze skóry mirabelki miksujemy z miodem
Kuchenne WariacjePropozycja na dobrego śledzia w towarzystwie warzyw. Składniki: 50-60 dag solonych płatów śledziowych 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 1 pęczek szczypiorku 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu pieprz sól 1. Płaty śledziowe namaczany przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy. 2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo: - starte ziemniaki - starta marchewka - majonez - śledzie - talarki cebuli - pieprz - szczypiorek Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem
Apetyczna babeczkaprawda do tzw. „przednówka” zostało jeszcze trochę czasu, ale i tak trudno kupić ziemniaki dobrej jakości. Z powodu dużych opadów deszczu w ubiegłym sezonie , trudno się przechowują. Czasem udaje się mi się kupić w supermarkecie ziemniaki do pieczenia lub sałatkowe pakowane w siatki. Są one niestety dość drogie. Trzeba się zatem posiłkować kaszą, która przecież dawniej była ,podstawą wyżywienia(...)naszym kraju, zanim to hetman Sobieski sprowadził ziemniaki do Polski. Będzie to dodatkowo z korzyścią dla naszego zdrowia, bo wiadomo nie od dziś , że każdy dietetyk cieszy się widząc ją na naszym stole. Kasze są wysokokaloryczne dzięki dużej zawartość skrobi (ok.75% ), a ponadto zawierają witaminy z grupy B, wapń i żelazo. Doskonale się komponują z sosami. Dziś proponuję jako dodatek
Wiem co jemzupa o ciekawym kolorze i jeszcze ciekawszym smaku :) Krem z purpurowej marchwi Składniki na naprawdę dużą porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka(...)odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed końcem dorzuciłam czosnek. Zalałam wrzącym bulionem. Paprykę
Kuchenne zapiski Edytywięcej wody. Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 2 szklanki łuskanego grochu 3 ziela angielskie liść laurowy marchew pietruszka kawałek korzenia selera 3 średnie ziemniaki łyżka oleju – jak najmniej, żeby tylko kiełbasa się nie przypaliła duży ząbek czosnku średnia cebula 30 dag kiełbasy śląskiej sól pieprz kminek mielony majeranek Wykonanie: Udko zalałam około dwoma litrami(...)mięsko zaczęło odchodzić od kości, wyjęłam je, kości wyrzuciłam, a mięso ponownie dodałam do wywaru. Marchew, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Kiedy groch był mięciutki i rozpadał się, dodałam startą włoszczyznę i ziemniaki. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę
Kuchenne zapiski EdytySałatka, w której delikatny smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :) Składniki: 2 średnie młode ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki
Kuchenne zapiski Edytyemulsji. Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru. Pieczone młode ziemniaczki: Upieczenie ziemniaczków jest dziecinnie proste. Wystarczy dowolną ilość ziemniaków dokładnie wyszorować - młodych nie trzeba obierać, następnie osuszyć je z wody (np. w ściereczce), pokroić, w zależności od wielkości, w ćwiartki lub ósemki, ewentualnie większą kostkę, wsypać do blaszki(...)naczynia żaroodpornego, polać niewielką ilością oleju, posypać przyprawami, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Oczywiście najlepiej, żeby warstwa ziemniaków nie była zbyt gruba, bo wtedy nie wszystkie ładnie się zrumienią. W międzyczasie warto je delikatnie odwrócić łopatką. Ja z przypraw najczęściej dodaję sól, pieprz, ostrą lub słodką paprykę w proszku, czosnek granulowany i gałązki świeżego rozmarynu. Piekę
Kuchenne zapiski Edytywlewamy śmietanę. Ważne jest żeby wlewać powoli żeby śmietana się nie zważyła. Potem sypiemy koperek - obficie :) Dusimy całość jeszcze trochę i gotowe. Teraz placki, czyli Magda pokazała co potrafi :) Ziemniaków mieliśmy sporo, bo jeszcze Szysza (o której chyba jeszcze tutaj nie pisałem) była z nami, więc trzeba było zrobić minimum 3 porcje. Minimum, bo zawsze lubię jak trochę zostaje(...)następny dzień :) Więc: 1,5 kg ziemniaków 3 cebule 3 jajka 350 g mąki papryka słodka mielona i czosnek granulowany do smaku olej (do smażenia) Placki ziemniaczane to pewnie każdy potrafi zrobić, ale proszę dokładny przepis: Ziemniaki obieramy, myjemy i drobno ścieramy. Dodajemy do nich pozostałe składniki i mieszamy żeby się połączyły. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy
Marder&Marder Manufacturemaszyny ma same zalety: jest smaczne, jest zdrowe, a przede wszystkim właściwie robi się samo, niewiele trzeba przy tym robić :) Podam zatem przepis na 4 porcje: Kilkanaście malutkich młodych ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 1 sałata karbowana 500 g piersi z kurczaka Ziemniaki oskrobujemy ze skórki i myjemy. Z racji, że będą się robić dłużej od innych warzyw i kurczaka(...)uprzedniego krojenia wzdłuż na pół. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki w kotkę – tak mniej-więcej, nie musi być zbyt dokładnie :) Jak minie te 10 minut parowania ziemniaków (ważne żeby były naprawdę dość małe, bo duże się nie zrobią zbyt szybko) to na górną półkę kładziemy bakłażana z cukinią, na sam dół kurczaka i ustawiamy parowar na 30 minut. Talerz
Marder&Marder Manufacturejuż tych chlebów zrobiłem, że coraz trudniej ogarnąć mi jakiś nowy. I tak szukałem i szukałem i wpadłem na bloga Blogotowanie z pasją . A tam właśnie ów chleb z ziemniakami znalazłem. Formułę mocno zmodyfikowałem i mam nowy przepis :) Do tego stopnia pozmieniałem, że wymyśliłem wszystko od nowa, ale faktem jest, że zainspirowałem się właśnie tym blogiem. Piszę szybko(...)więc szybko i lecę sprzątać :) 150 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 2 łyżki oleju 80 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę
Marder&Marder Manufactureźle, bo według przepisu mistrza Macieja Kuronia robiłem. Nie żyjącego niestety już od kilku lat. 500 ml zakwasu na żur 1,5 litra wody 2-3 cebule 500 g ziemniaków 300 g białej kiełbasy 250 g boczku 125 ml śmietany (najlepiej kremówki lub tortowej) 1-2 łyżki chrzanu 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu(...)boczek i białą kiełbasę. Zmniejszamy ogień i nie dopuszczając do wrzenia zaparzamy przez 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę na plasterki (mogą być dość grube) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy
Marder&Marder Manufacturejego mama pochodzi w Wilna i stamtąd właśnie ten przepis przywiozła. Ja ten przepis nieco dostosowałem do swoich potrzeb i wymagań. A rzecz jest naprawdę prosta: ok. 600 g ziemniaków ok. 350 g maki 1 duże jajko olej do smażenia sól (do posolenia wody, w której będziemy gotować ziemniaki) pieprz dużo natki pietruszki (w oryginalnym przepisie Macieja tego nie było(...)Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i porządnie odparowujemy. Tak żeby możliwie najmniej wody w nich było. Rozgniatamy/mielimy na papkę i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajko, trochę pieprzu do smaku, drobno posiekaną natkę pietruszki i zagniatamy na jednolitą masę. Masa powinna być na tyle ścisła żeby dało się z niej formować kotlety. Jak jest za luźna to dosypujemy nieco mąki
Marder&Marder Manufacturejuż nie pamiętam co dokładnie tam było, bo od ilości wrażeń straciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie(...)rosołowej. A teraz zapragnąłem inaczej i nabyłem tzw. kość karkową. Znaczy się jak mniemam wołową. Zatem oto lista rzeczy przydatnych: kość karkowa (około 0,5 kg) kapusta pekińska 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili (żeby zupa mocy nabrała) pietruszka por seler ziele angielski liść laurowy śmietana natka pietruszki (do ozdoby) ziarno sezamu Najpierw gotujemy kości
Marder&Marder Manufacture