zarówno różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, grzybów, orzechów jak również owoców. Sałatki ziemniaczane mogą być podawane na zimno jak również na ciepło (źródło: http://www.wikikuchnia.org) Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina , sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinie w osolonej wodzie. Następnie obrać i pokroić w plastry. Majonez(...)wymieszać ze śmietaną, winem, przyprawić pieprzem do smaku i polać wystudzone ziemniaki
Tradycyjna KuchniaChyba najpopularniejsze polskie danie :) Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 1 jajo, 1 łyżka oleju. Składniki na nadzienie: 8 ziemniaków, 35 dag sera białego, 5 dag smalcu, 2 cebule, sól, pieprz do smaku, 10 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i dodać(...)ziemniaków i przyprawić do smaku. Ciasto wyrobić z dodatkiem ciepłej wody aż będzie miękkie i ciągliwe. Po czym rozwałkować , wykrawać szklanka kółka, nakładać farsz, formować pierogi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ciepłe polane roztopionym masłem lub śmietaną
Tradycyjna KuchniaJakiś czas temu publikowałam przepis na pizzę ziemniaczaną . Dziś ponawiam przepis- ale nieco zmodyfikowany. Zamiast ugotowanych ziemniaków użyłam surowych. Przyznam szczerze, że ta smakuje jeszcze lepiej!! Składnik na ciasto: 1 kg ziemniaków ½ kg żółtego sera 2 jaja 5 łyżek mąki sól do smaku pieprz do smaku składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 10 dag wędzonki 1 świeża papryka(...)mozzarelli przyprawa do pizzy tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie. Dodać starty ser , jaja, mąkę i przyprawy -dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać mąka, wyłożyć ciastem ziemniaczanym. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, podpiec na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie(dowolne) i posypać startym serem. Włożyć ponownie
Tradycyjna KuchniaCzęsto zdarza C się, że zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Obok tradycyjnych kopytek, można przyrządzić te pyszne chruściki Polecam! Składniki: 6 ziemniaków 3 szklanki mąki 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie ubić
Tradycyjna Kuchniapulpetami- nie faszerowana zbędnymi konserwantami. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego) 1 jajko 2 łyżki płatków ryżowych 1 łyżka oleju 3 ziemniaki sól do smaku 2 łyżki mąki Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili zalać wodą i gotować w osolonej wodzie(...)Następnie dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Płatki ryżowe zalać wrzącą wodą ½ szklanki, gdy woda odparuje dodać zmielone ugotowane mięso, jajko i sól do smaku. Formować pulpeciki, obtaczać w mące i wrzucić je do gotującej się zupy i jeszcze chwilę podgotować, w razie potrzeby doprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaPyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać
Tradycyjna KuchniaZupa nie musi być nudna :) A oto przykład ! Składniki: 2 litry bulionu z kostki ½ kg ziemniaków 10 dag chipsów paprykowych sól do smaku pieprz do smaku papryka ostra w proszku do smaku 4 łyżki oleju Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju z papryczką. Następnie ziemniaki zalać bulionem i ugotować do miękkości. Przestudzoną lekko zupę zmiksować, doprawić
Tradycyjna Kuchniaciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego(...)mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić
Tradycyjna KuchniaBardzo prosta, praktycznie trzy składnikowa sałatka ziemniaczana. Smaczna i prosta Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 słoiczek majonezu 250 ml sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Sałatkę wymieszać z majonezem
Tradycyjna KuchniaEkspresowa, w zasadzie 3 składnikowa zapiekanka ziemniaczana. Prosta, szybka ale za to bardzo smaczna. Składniki: 1 ¼ kg ziemniaków ½ kg sera wędzonego 5 dag smalcu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, opłukać i wysuszyć na ścierce. Następnie przełożyć do rondelka z roztopionym smalcem i smażyć na złoto przez 15 minut. Dodać przyprawy do smaku(...)cały czas mieszając. Smażyć jeszcze przez pół godziny. Ser pokroić w paski, dodać połowę do ziemniaków i smażyć jeszcze bez przykrycia do rozpuszczenia się sera. Po czym potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć resztą pozostałego sera i zapiec przez chwilę w piekarniku do połączenia się składników
Tradycyjna Kuchniazupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite ! Składniki: 1 cebula 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu 50 g masła 4 ziemniaki 20 dag boczku 200 ml śmietany 30% majeranek pieprz tatry parmezan bake rollsy smakowe (wg gustu) ewentualnie 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać(...)drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem. W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni. Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować. Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem. UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych
Tradycyjna Kuchniadzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)szklanka wody sól, pieprz do smaku jako dodatek pieczona marchewka lub ziemniaki Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę wykrawając niefajne kawałki przyprawiamy solą i pieprzem wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy (bez tłuszczu i wody), aż się zrumieni (i nie będzie już surowy), około 15-20 minut, (w tym czasie możemy obrać i pokroić marchewkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki curry, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, śwież pietruszka(...)suszona papryka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na, jak najmniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę. W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min. W wysokim
Moniki Smakołykipęczek, groszek konserwowy 1 puszka, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1/4 kostki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, ziemniaki 6 sztuk, koperek 1 pęczek opłukany kalafior podzielić na małe kawałki, zalać wodą dodać pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, ziele i liście laurowe gotować do miękkości ziemniaków, dodać groszek z puszki
W Mojej Kuchni Lubięjednych koszmar z dzieciństwa a dla innych kwintesencja domowej zupy. A dla was? Składniki: 1 udko kurczaka 1/2 kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania bulionu – obieramy marchewki, pietruszkę, seler, wszystko płuczemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy umyte wcześniej udko(...)udko kurczaka. Pietruszkę i seler wyrzucamy a marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszytko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy w sumie ok 2 h do czasu gdy kasza, mięso i ziemniaki będą miękkie. Pyszna, pożywna i zdrowa zupa
Kulinarna Patilogia