jednak zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku - 1 czerwona papryka - ziemniaki - ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) - młode części pora - 5 szalotek - 500g pieczarek - sól, pieprz - tymianek - natka pietruszki - łyżka oleju rzepakowego(...)rzepakowego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C i piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę, aż się zeszkliły szalotki. Gorącą, upieczoną
mojewypiekiinietylkopierogi ruskie . Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka soli - ok 0,5 l wrzątku Składniki na farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 450 g twarogu - 250 g boczku - 3 cebule - 1 mała główka czosnku - sól, pieprz Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy(...)chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, jogurt i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy ciasto (najlepiej drewnianym widelcem, aby się nie poparzyć, potem w rękawiczkach – po co sobie brudzić ręce). Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut
mojewypiekiinietylkopolubić też warto… zupę z porów. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy(...)tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam
mojewypiekiinietylkopomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l) - 250g świeżej zielonej fasolki - ziemniaki (baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane(...)umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę
mojewypiekiinietylkokapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule - mała główka czosnku - ziemniaki (młode) - por - 1 pomidor - słodka papryka w proszku - majeranek otarty - sól - pieprz - olej z pestek winogron - 2 łyżki mąki pszennej Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron(...)startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy
mojewypiekiinietylkorazem, kierując się nazwą – prawdziwe knedle ze śliwkami – postanowiłam przetestować przepis Izy z bloga Smaczna Pyza . Składniki i wykonanie podaję za autorką. Składniki: - 1 kg ziemniaków - ok. 250g mąki pszennej luksusowej - 3 jajka - szczypta gałki muszkatołowej - 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne dawałam po połówce) - 30 kostek cukru Dodatkowo: - 2 łyżki bułki tartej - 3 łyżki drobno posiekanych(...)orzechów laskowych - ok. 12g masła - osolony wrzątek do gotowania - do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto
mojewypiekiinietylkokońcu jest to ulubiona sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra. Sałatka winogronowa z kurczakiem: pierś z kurczaka (podwójna) ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka) ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej) 1 puszka kukurydzy majonez light odrobina soku z cytryny garść rodzynków curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz listonic(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm). Ziemniaki także gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (15-20 minut) i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Winogrona kroimy w poprzek, wyjmujemy pestki, a potem przekrawamy jeszcze
Poezja smakuKiedy otworzyłam wór z ziemniakami, jaki dostałam na warsztatach, okazało się, że w środku są również ziemniaki fioletowe. Mieliście je kiedyś na talerzu? ja po raz pierwszy miałam w Nosowie a od wczoraj mam u siebie w domu. Postanowiłam połączyć je z burakami, śledziem i szczypiorkiem w prostej sałatce, na która właśnie miałam chrapkę. Fioletowa Śledziowa 3 fioletowe ziemniaki
Dzieje kuchennej WiewióryPlanując obiad na niedzielę nie wzięłam po uwagę faktu, że upał miał lać się z nieba, i stojąc przy kuchence plułam sobie w brodę, że wymyśliłam smażone ziemniaki z kotletem, bo pot kapał mi po nosie... na szczęście smak ziemniaków z salsą wynagrodził wszystko! Przepis podpatrzyłam na blogu Pistachio. Patas Bravas 1000 g ziemniaków180 ml oliwy z oliwek (do smażenia(...)ziemniaków)salsa
Dzieje kuchennej WiewióryPomysł na tę kaszankę zaczerpnęłam z bloga: kulinarny karnet Christophera. Jego przepis znajdziecie tutaj: oryginalny przepis . Ja oczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam. Składniki: 4 kaszanki z gryczanej kaszy 4 duże ziemniaki 2 jabłka 3 cebule 10 dkg żółtego sera Olej do posmarowania naczynia 2 jajka 150 ml śmietany tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki szczypiorek Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie(...)plastry :-P W garnuszku mieszamy jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny. gotowa zapiekanka
Bon Appetit Małgorzatypierogami :D Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę(...)Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką
Bon Appetit Małgorzatykrem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :P Składniki: 40 - 50 dag pieczarek mrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści) 2 cebule oliwa do smażenia 4 - 5 ziemniaków 3 serki topione, śmietankowe (kwadraty) natka pietruszki sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić(...)zupy i zagotować. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zupy zmiksować w blenderze, albo nie miksować jeśli ktoś lubi tradycyjne zupy. Udekorować natką pietruszki
Bon Appetit Małgorzatytradycyjne placki ziemniaczane plus typowe dodatki do pizzy. Teraz zrobiłam małe placuszki ale następnym razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną pizze :) Może nawet jutro? :) Składniki: 4 - 5 ziemniaków (u mnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnku czubata łyżka mąki 2 cebule tarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki 1 papryczka chili (można pominąć) 4 pieczarki(...)pomidory garść zielonych oliwek świeża bazylia sól, pieprz koperek, natka pietruszki suszone oregano suszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć) Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem
Bon Appetit Małgorzatymini pizze na ziemniaczanych plackach. wtedy też pomyślałam, żeby zrobić takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :) Składniki na ciasto ziemniaczane: 4 - 5 ziemniaków 1 cebula sól, pieprz, 3 łyżki oleju suszone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca 1 jajko odrobina mąki przecier pomidorowy Składniki na pizze wg uznania, u mnie(...)pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 - 4 pomidory opakowanie oliwek 1 papryczka chili żółty ser ser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oregano sól, pieprz Surowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych oczkach, mieszamy je z jajkiem i odrobiną mąki, solimy, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki wylewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczeniami, wyrównujemy masę i skrapiamy olejem. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatywarstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki: 4 duże ziemniaki 0,5 kg Matyjasów 2 duże marchwie 4 jajka na twardo 1 cebula 250 ml naturalnego jogurtu 250 ml majonezu sól, pieprz natka pietruszki Matyjasy wcześniej moczymy w wodzie(...)pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później
Bon Appetit Małgorzaty