Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów. Składniki: -30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki ) -4-5 ziemniaków -marchewka -cebula -natka pietruszki -250 ml słodkiej śmietany -warzywko -pieprz -2 l wody Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki. Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki. Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dodajemy warzywko
Maminek kulinarnyWracamy do śliwek. Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) -2-2,5 szklanki maki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -cukier, sól, olej -1/3 kostki masła -bułka tarta ( 4-5 łyżek ) Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce(...)tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę. Śliwki nacinamy i usuwamy pestki. Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy. Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ). Porcje
Maminek kulinarnychłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy
Maminek kulinarnySzybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju(...)dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy. Wykładamy na ziemniaki. Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym. Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnySycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni… Danie jest bardzo sycące i wystarczy(...)spokojnie najedzą się 2-3 osoby lub 4, traktujące tortillę, jako przekąszone w międzyczasie tapas . Składniki: 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 papryczki chilli oliwa do smażenia 4 ugotowane ziemniaki 150g szynki 5 jajek 75g kwaśnej śmietany 150g startego żółtego sera sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Z papryczek usuwamy pestki i też drobno kroimy
Smakowity Blog Kulinarnysalonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem, z jakim nie rozstawali się pasterze. Składniki(...)proszku 3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki majeranek sól, pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy kilka
Smakowity Blog Kulinarnyniskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - słoik siekanego szczawiu (280g) - spora marchewka - włoszczyzna (250g) - 2 kostki rosołowe - 2-3 średnie ziemniaki - 3x ziele angielskie - 3x liść laurowy - pieprz - ugotowane na twardo jajka Przygotowanie: Do litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim(...)ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso i zbieramy pianę. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, gotujemy 15 minut (ziemniaki muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym
W poszukiwaniu inspiracjiczemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek cytrynowy - sól - 2 łyżki masła - śmietana - płatki migdałowe Przygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru(...)gorącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zamrożony groszek. Dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy
W poszukiwaniu inspiracjiprostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy: - 500 g kiszonej kapusty - 300 g wędzonego boczku lub bekonu - 2 duże marchewki - 2 duże ziemniaki - 5 kostek warzywnych - małą cebulę - 3 ziarna ziela angielskiego - po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu - 2 liście laurowe - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Zagotować(...)litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać
W poszukiwaniu inspiracjitrochę ponad godzinie zajadałam się pyszną zupką. Wyszła troszkę pikantna, zróżnicowana smakowo, po prostu pyszna. Nieco obawiałam się pieczarek, ale niepotrzebnie - skomponowały się znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek, zmieniłam nieco proporcje pieczarek i brukselki (nie moja wina, że akurat takie opakowania w sklepie mieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie w taki ciemny, zimny(...)porcje) 1,5 l bulionu 1 cebula 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 spore marchewki 2 nieduże ziemniaki 500 g brukselki 1 łyżka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w płatkach sól pieprz 50 ml śmietany kremówki (38%) Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyni (waga ze skórą, bez pestek) 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić(...)dołu. Piec w 180 st. C. przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha! Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania 1/3 objętości. Kalafiora umyć, podzielić na bardzo małe różyczki i dodać
Gospodyni Miejskababci... Komu talerz? Życzę smacznego! Składniki: Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie marchewki; 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków; 5 średnich ziemniaków; 2 łyżki masła; 1 średni liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 1 łyżka mąki pszennej; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)pokroić w słupki. Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i po upływie powyższego czasu włożyć do garnka i gotować do ich miękkości. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Gospodyni Miejskałyżki ostrej papryki w proszku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie; Olej. Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 3 czubate łyżki mąki pszennej; 1 duża cebula; 2 jaja; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Gulasz wołowy: W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać(...)koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Gulasz przyprawić solą i peiprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków. Dodać mąkę i jaja i wymieszać. Przyprawić solą
Gospodyni Miejskakukurydzą... Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa. Z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Zabielona kwaśną śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku; Sól; Pieprz(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu
Gospodyni Miejska