wszystko jeszcze jak na przednówku a przecież mamy 1 maja. Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :) Pieczone warzywa: 2 duże marchewki kilka ziemniaków 1 duży burak 1 średnia cukinia
Z butelką mleczka w tlepomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze. Domowe Paluszki Rybne - Składniki : 450 g filetów z białej ryby 2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g) 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszki manny duże jajko pieprz vegeta koperek pietruszka bazylia (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania(...)Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę tartą, kaszkę, jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie przyprawę do ryb) i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy paluszki o szerokości ok. 14 x 4 cm (paluszki zmniejszą się podczas smażenia). Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy
Słodka Stronaprzepisem na pierogi ruskie. Polecam. Pierogi Ruskie - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 250 g białego sera duża cebula masło sól pieprz cebula + masło (do okraszenia) Pierogi Ruskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy
Słodka Stronamięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% koperek (ja nie dodaję) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi(...)Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 3. W między
My Culinary Artrównież Wy spróbujecie je wykonać. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1-1,5 szklanki wrzątku 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Składniki na farsz: 0,8 kg ziemniaków 400 g białego półtłustego sera 2 średnie cebule sól, pieprz Sposób przyrządzenia farszu: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Sposób przyrządzenia pierogów: Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy
upichcicDzisiejszy post dedykuję mojemu serdecznemu koledze Piotrkowi, który podsunął mi pomysł na świetny zamiennik ziemniaków czyli puree z selera. Bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia. No, do tej pory nie wyobrażałam sobie ;) Seler lubię na surowo, grillowany czy panierowany. W formie puree wcześniej go nie jadłam, a szkoda, bo smakuje rewelacyjnie. I przede wszystkim daje możliwość eksperymentowania(...)obrze się komponuje również z: -masłem i przeciśniętym czosnkiem, -drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką, -świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu. Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku. Placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków duża łyżka mąki jajko pół łyżeczki soli olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Płyn(...)wylewamy zostawiając tylko mętny osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Smacznego! Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję i liczę
Codzienna kuchnia niecodziennaseler naciowy, dodałam kilka składników i się udało ! Oczywiście można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję. Ten przepis to prostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera naciowego cebula (może być czerwona) kilka kropel soku z cytryny 2 jajka kilka plasterków gotowanej szynki dwie łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy ząbek(...)czosnku sól pieprz papryka ostra natka pietruszki Ziemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy
NA MOIM TALERZUCzasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko, sól, pieprz , olej do smażenia Surowe
NA MOIM TALERZUJesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy. Zupa krem z dyni , próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona. Proste, szybkie. Polecam! Składniki: 1 dynia (około 1,2 kg) łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone(...)uzależniona od upodobań 1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy. 3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. 4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze
NA MOIM TALERZUKolejna prosta sałatka. Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tego dodane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu, sól i pieprz do smaku. My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy(...)pokrojony szczypiorek. Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami. Sałatka jest gotowa: Smacznego
Maminek kulinarnyPowiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe(...)kuleczki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby. Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Mieszamy
Maminek kulinarnyZupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków - puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe
Maminek kulinarnysię. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie. Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu(...)kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę. Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
Maminek kulinarny