przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko Sól (co najmniej 1 łyżeczka) Pieprz 2 – 4 łyżki mąki Olej do smażenia Grzyby czyścimy, myjemy, koimy do garnka, solimy około ½ łyżeczki soli i gotujemy(...)nich rozmieszaną mąkę i ponownie zagotujemy, ciągle miesząc. Zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku wg uznania . Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do nich jajko, sól, pieprz i po trochu mąkę ( ilość mąki zależy od tego ile soku mają w sobie ziemniaki. Im więcej
Smakowy Rajpozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych(...)Około 600g cukinii młodej ( jeśli cukinia jest przerośnięta w twardej skórce to około kilograma, by wyszło 600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych) 2 łyżeczki soli 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 jajka Pieprz 15 dag mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo można dodać: Natkę pietruszki Szczypiorek koperek 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Cukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce
Smakowy Rajzwłaszcza jesienią i zimą. Składniki (na 5 – 8 osób): 3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja ) 1 średnia cebula 500g kiełbasy najlepiej podwędzanej 500g ziemniaków 500g kapusty kiszonej 500g pomidorów świeżych lub z puszki 1 przecier 80g Ok. 2 – 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki Pieprz, Sól Zrobienie kociołka rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników(...)obrania i pokrojenia). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Świeże pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w większe kawałki. Świeże papryki kroimy w podłużne paseczki. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w kostkę. Do dużego garnka (około 5 litrowego) wlewamy olej i podgrzewamy, a następnie dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy, co pewien czas mieszają, po czym dodajemy cebulkę
Smakowy Rajmusicie przygotować, aby pasta wyszła pyszna. Składniki: 1/2 sera twarogowego w stylu bałkańskim 1/2 szklanki startego sera wędzonego a'la oscypek 1/2 kubeczka sera wiejskiego 2 jajka 2 średnie ziemniaki lub jeden duży 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka młodego mielonego jęczmienia pieprz, estragon, ostra papryka, Ziemniaki gotujemy w mundurkach bez soli. Jajka gotujemy na twardo. Po wystygnięciu obieramy ziemniaki
vegetanieUczestnicząc w warsztatach kulinarnych w Ciechocinku miałam okazję skosztować puree z selera i ziemniaków, a jako że jestem wielką fanką tego warzywa, postanowiłam przygotować go w domu. Na dwie porcje: 1/3 selera 2 ziemniaki 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła sól, pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki, selera również. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Jadło i czytadłocukinii Na wieczorną kolację może warto skusić się na prostą zupę z cukini? Zupa z cukinii 2015-03-09 11:03:05 Obieramy ze skórki cukinię i ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i ziemniaki. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy(...)smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1l wody, 1 szklanka mleka sojowego, sól i pieprz. moda na bio http://modanabio.com/ Placki z cukinii Moje dzieci bardzo je lubia. I to jest dla mnie najlepszy argument. Placki
MODA NA BIOSkładniki: 700 g karkówki wieprzowej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 4 ziemniaki kawałek selera 1 pietruszka 1 puszka pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 l wywaru mięsnego 2 ząbki czosnku 3 ziela angielski 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić(...)paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony(...)kostkę i podsmażony boczek, obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy. 4. Całość doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj Mnieznaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków 25 dag pieczarek 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów czosnek (świeży lub granulowany) przyprawa do wieprzowiny 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 kulki jałowca majeranek cząber sól pieprz(...)ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę. 3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody. 4. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki
Kuchnia domowa AniPóki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską: ostrą, aromatyczną i pożywną. pół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej(...)Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem papryki słodkiej, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i podsmażamy. W garnku albo na oddzielnej patelni na dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem
Humanistka w kuchniSkładniki : śledzie w occie przyrządzone tak ziemniaki gotowane Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w "mundurkach" wg tego przepisu Obrane ziemniaki można lekko posolić, dodać śledzia, polać jogurtem i ...obiad gotowy. Uwielbiam taki skromny zestaw, postny, ale apetyczny, polecam
Proste Potrawydzień w różnych biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie zupę (pomysł z niezastąpionej Kwestii Smaku ). ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW W CIEŚCIE FRANCUSKIM 350 g ziemniaków 4 średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody 3 łyżki oliwy sól wędzony(...)posypania opakowanie ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy
les mirabellesfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 16 małych ziemniaków* 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka (oddziel białka od żółtek) 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej *Jeśli nie chcesz smażyć placków przez godzinę(...)radzę zmniejszyć ilość ziemniaków, ja nieco przesadziłam:). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
Qlinarnie i Qlinarniebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa 10-15 małych ugotowanych ziemniaków 1 kostka sera feta 1 mały słoik czarnych oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie lub inne ulubione Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)language:EN-US;} Przygotuj dużą, szeroką patelnię. Podsmaż w niej na rozgrzanej oliwie pokrojoną cebulę i czosnek. Zestaw z kuchenki i dodaj obrane ze skórki i pokrojone w talarki ziemniaki*, pokrojony w większe kawałki ser feta i odcedzone oliwki. Delikatnie wymieszaj. Chwilę podgrzej na patelni, aż danie będzie ciepłe. Posyp solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (ja używam prowansalskich). I można
Qlinarnie i Qlinarnie