Chateaubriand nie jest porcją wołowiny a przepisem na potrawę z grillowaną polędwicą wołową, która jest podawana ze specjalnie uformowanymi ziemniakami i sosem bearneńskim. Czas przygotowania: 15 minut; Czas grillowania: 15 minut Składniki: polędwica wołowa około 2 kg ½ szklanki masła + 2 łyżki masła ½ szklanki rzeżuchy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie(...)Mięso usunąć z grilla i pociąć na około 1,5-2 cm plastry. Podawać z rzeżuchą i wcześniej przygotowaną mieszanką masła. Chateaubriand jest tradycyjnie podawany z sosem bearneńskim i ziemniakami Chateau (małe ziemniaki o owalnych kształtach podawane na ciepło z wymieszanym masłem z natką pietruszki, doprawione solą i pieprzem.) Tradycyjny Chateaubriand is a post from: naRuszcie.pl The post Tradycyjny
naRuszciemoją ulubioną zupę ogórkową. SKŁADNIKI: 2-3 skrzydełka lub 2 kostki rosołowe 2-3 marchwek 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 małego pora odrobina suszonego lubczyku ziemniaki ogórki kiszone + woda z nich mała śmietana 12 % ziarenka smaku sól, pieprz A jak to zrobić: Wszystkie warzywa obrać i umyć.Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach(...)drobną kostkę a por w małe piórka. Z tak przygotowanych warzyw ugotować wywar na skrzydełkach lub kostkach rosołowych doprawiając ziarenkami smaku, lubczykiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aby lekko zmiękły. Ogórki kiszone zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do gotującej się zupy wlewając jeszcze ok. 1 szklankę wody w której ogórki się kisiły. Całość
Kuchnia w opałachpierogi ruskie SKŁADNIKI: farsz 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 kostka białego sera półtłustego 1 średnia cebula sól, pieprz olej okrasa 200 g surowego-wędzonego boczku 2 średnie cebule A jak to zrobić: Ziemniaki obrać i zagotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez
Kuchnia w opałachzarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić: Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić(...)lodówki na 2-3 godziny. Jak już nabiorą smaku z marynaty, panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Ziemniaki zagotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, można ją lekko sparzyć, będzie wtedy trochę mniej intensywna w smaku. Jajka ugotować
Kuchnia w opałachoczekiwaniu na własne pomidorki, proponuję bardzo smaczna sałatkę na bazie pomidorów (póki co takich ze straganu). SKŁADNIKI: 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w cienkie paski 3 średnie ziemniaki ze skórą 2 twarde pomidory pokrojone w plastry 6 świeżych liści bazylii, porwanych na kawałki 1/2 łyżki świeżego oregano dresing oliwa extra vergine biały lub czerwony ocet sól świeżo zmielony czarny(...)pieprz A jak to zrobić: Aby przygotować sałatkę: cebulę włożyć do miski i zalać zimną wodą, pozostawić na 30 minut.Odcedzić. Ziemniaki wrzucić do osolonej i wrzącej wody, gotować do miękkości około 20 minut. Wystudzić , zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Plastry pomidorów, ziemniaków i cebuli ułożyć na talerzu, posypać bazylia i oregano. W małej miseczce wymieszać oliwę, ocet, sól
Kuchnia w opałachpadają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler obrać i pokroić w drobną(...)przesypać do garnka, zalać wodą i gotować aż lekko oddadzą smak. Piersi z kurczaka pokroić (każdą na trzy części) i dodać do warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać
Kuchnia w opałachczasie w pracy, odebrałam z pięć telefonów w sprawie: Kochanie a gdzie mamy..... :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 plastry selera kawałek pora 2-3 łyżki śmietany sól pieprz opcjonalnie(...)dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w duże kawałki i dorzucić do garnka. Całość doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec botwinkę zaprawić śmietaną, pamiętając, aby ją zahartować
Kuchnia w opałachnajserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości. Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz biały 100 ml śmietany 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula listek laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą(...)gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku
Miksturownikchoć u mnie w domu grzybowa zupa zawsze była z ziemniakami, tak tym razem postanowiłam przygotować wersję z makaronem, z którą miałam styczność w trakcie różnych wyjazdów wakacyjnych. Ach to wspomnienie, gdy było się dzieckiem na koloniach :) Składniki na 4 porcje: 250g pieczarek Litr bulionu Garść suchego makaronu (ewentualnie 3 – 4 ziemniaki) Sól Pieprz Cebula 1,5 łyżki śmietany Łyżeczka(...)posiekanej pietruszki Przygotowanie: Bulion zagotować. Pieczarki pokroić w półtalarki, a cebulę w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju z solą i pieprzem. Dodać do bulionu, następnie dodać makaron lub ziemniaki (pokrojone w kostkę). Gotować do miękkości. Zabielić śmietaną. Posypać odrobiną pietruszki. Uwaga: jeżeli zupę podajecie z makaronem i wiecie, że będziecie ją odgrzewać następnego dnia, to lepiej wtedy ugotować makaron
Fabryka pomysłówmięsa i warzyw. Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej(...)minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę. Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki będą gotowe.. W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić do smaku. Łączny
Smaki Brazyliisoli. Później zamiast soli używam parmezanu, oliwy z oliwek, sezamu – tego na co mam ochotę. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) pęczek zielonych szparagów 3 jajka kilkanaście małych młodych ziemniaków 2 małe garście startego parmezanu 3 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz posiekany szczypiorek WYKONANIE Szparagi gotujemy w dużym garnku w niewielkiej ilości(...)wody (tylko tyle wody by przykryła szparagi). Do wody na szparagi dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. W innym garnku gotujemy młode ziemniaki. Do trzeciego (średniego) garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy
OstryKęsAromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)plastry mozzarelli. Całość posypać drobno pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią
BullioZaskakujące jest to jak z prostych składników można zrobić tak smaczne danie. Tymianek idealnie pasuje do wszystkich dań z ziemniakami... zadziwiająco podbija smak. Składniki: 1/2 dużego selera 1/2 kg ziemniaków 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku 2 listki laurowe 2-3 łyżki suszonego tymianku 1,5 l bulionu z kury Wykonanie: Seler, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy
IMPRESJA SMAKUwłożymy w ugotowanie dobrego rosołu tym zupa będzie smaczniejsza. Nie polecam tutaj pójścia na skróty i użycia rosołku z kostki. Składniki: 2 l rosołu 5 buraków z łodyżkami 5 ziemniaków 4 marchewki ( mogą być z rosołu) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki i ziemniaki kroimy w równą kostkę. Łodyżki buraków kroimy na małe kawałki(...)gotującego się rosołu wrzucamy pokrojone buraczki, następnie pod koniec gotowania dokładamy do nich ziemniaki, łodyżki i marchewki. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości W zasadzie zupa jest gotowa. Można do niej dodać śmietanę lub osobno dodawać śmietanę do każdej porcji, oczywiście można ja również pominąć. Smacznego
IMPRESJA SMAKUKolejny ekspresowy krem...szybka i tania zupa... na zimowe wieczory. Ziemniaki i kukurydza, a do tego posypka z suszonych pomidorów nie jest zbyt popularnym zestawieniem smakowym w domowym zaciszu. Dodatkowy wymiar smakowy nadaje serek o smaku pomidorów z bazylią. Ponadto kurkuma nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm(...)walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu z kury 7 sztuk średniej wielkości ziemniaków 2 puszki kukurydzy 2 średniej wielkości cebule 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie serka apetina o smaku pomidorów z bazylią 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 50 g kukurydzy z puszki (1-2 łyżki na porcję) 1-2 łyżeczki suszonych pomidorów
IMPRESJA SMAKU