oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego pieprz Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez(...)praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm., lekko spłaszczyć. Pokroić na niewielkie ukośne kawałki. W dużym
vegetanieWitajcie :) Dziś rano obudziliśmy się z wielkim smakiem na sałatkę warzywną. Taką klasyczną jak u mamy :) Więc szybkie wstawienie do gotowania kilku ziemniaków, fajnie bo nie trzeba obierać ufff :P więc szybko poszło, bo ok. 20 min. i ziemniaki gotowe :) Garnek wystawiamy za okno, żeby szybko przestygły, a w tym czasie skok do lodówki i co my tam mamy :) Ogórki(...)zabieramy się do pracy. 3 średnie marchewki wstawiamy do gotującej wody i gotujemy do miękkości :) Resztę składników wrzucamy do miski pamiętając, żeby groszek dobrze wypłukać po wyjęciu z puszki. Ziemniaki już przestygły i nadają się do obierania, tak więc obieramy ze skórek i kroimy wszystko w kosteczkę, oczywiście pomagamy sobie sitkiem do krojenia. Będzie szybciej :) Teraz cebula i ogórek również
vegetaniewersję zapiekaną. Zobaczcie co nam wyszło z tych kombinacji. Było naprawdę smacznie :) Polecamy ! Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski, cayenne olej ryżowy do smażenia Ugotowane ziemniaki przepuszczamy(...)przez praskę i studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej). Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby
vegetanieostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem z przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Co do ziemniaków to gotujemy kilka na pół twardo, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów i cudacznych dodatków). Na wysmarowaną
vegetanietego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu. Super kluski z marchewką i sosem pomidorowym (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 duża marchewka Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę(...)stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie kawałki i zrobić kuleczki, które przyciskamy widelcem
vegetanieBiryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma(...)Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy, a w tym czasie robimy warstwę środkową. Nastawiamy ziemniaki w mundurkach, aby się ugotowały, 20 dkg groszku musimy również ugotować, najlepiej od razu z soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę
vegetanieczyli gotowany i obtaczany jak klasyczne kotleciory :) Jeśli lubicie lub chcecie spróbować takiej wersji, to polecamy nasz przepis TUTAJ Dzisiaj skupiliśmy się na wersji mielonych w połączeniu z ziemniakami i marchewką. Wyszło przepysznie, do tego kasza jaglana z papryką i oczywiście surówka. Zobaczcie zdjęcia i poczytajcie przepis. Mamy nadzieję, że wypróbujecie i podzielicie się wrażeniami. Selerowo-ziemniaczano-marchewkowe(...)kotlety mielone z kaszą jaglaną (4-5 osób) Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 3 ziemniaki 1 por (niewielki) 1 jajo (lub len mielony zmieszany z gorącą wodą) 1 garść otrębów pszennych bułka tarta otręby żytnie lub gryczane pieprz, ostra papryka, tymianek, lubczyk Selera, ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
vegetaniepaprykarze ? My bardzo przepadamy za takimi "zbitkami" witamin, które do tego można podawać praktycznie do wszystkiego. Czy to z kopytkami czy wszelkimi kluskami, makaronami czy po prostu do ziemniaków. Najlepsze w tego typu daniach jest to, że są łatwe i szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie, co spełnia nasze wszelkie oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych(...)najlepiej lubicie, a jak oliwek nie lubicie, to możecie ten etap opuścić. Oliwki są tylko dodatkiem, więc nie zmienia to smaku gulaszu. Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy oliwą z oliwek
vegetaniepyszną wiejską zapiekankę. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 300g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 150g makaronu orkiszowego świderki, 2 cebule, 100g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. Cebulę(...)plasterki i podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem. 3. Zapiekam 20 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwspólnego, jednak moje drobiowe grillowane pulpeciki dodadzą tej, bądź co bądź, postnej potrawie wyrazu i zaspokoją głód mięsożerców. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztowało? -1 kg ziemniaków, ugotowanych i zgniecionych jak do puree; koszt 0,73zł -400 gram sera białego półtłustego; koszt 9,75zł/kg - 3,90zł -pieprz, sól 0,50zł -dwie łyżki śmietany; 4,39zł/kg - 0,13zł(...)łyżki mleka; 2,59zł/l - 0,12zł -bazylia kilka liści świeżych; 4,99zł/doniczkę; koszt kilku liści około 0,50zł Łączny koszt w oparciu o ceny marketowe to 10,31zł Ziemniaki gotujemy, po odcedzeniu zagniatamy do puree z masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze
BaRepaskukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz ziemniaki myjemy, obieramy(...)podsmażamy dopóki cebula się nie zrumieni. Podsmażoną cebulę oraz chili wrzucamy do gotującego się bulionu. KROK 3 Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy dopóki ziemniaki i marchewka będą miękkie. KROK 4 W szklance, w 100 ml mleka rozprowadzamy łyżkę mąki, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze
smacznieinatematSKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków olej rzepakowy sól tymianek Ziemniaki kroimy w plastry ok. 0,5 cm, a następnie w słupki Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią, smarujemy olejem Wykładamy na blachę pokrojone ziemniaki, równomiernie solimy i posypujemy tymiankiem Kropimy z góry olejem Piekarnik nagrzewamy do 200° C, pieczemy ok. 25 minut SMACZNEGO!!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematkaszę znaleźć także w wersji drobnej i grubej, wybierzcie tę, która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki(...)preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki), ziemniaki (w kostkę) i pora (w talarki). Pietruszkę zostawiamy w całości, a po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Warzywa, grzyby, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do zupy, gdy mięso jest już miękkie
W SMAKkapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlać ok. 2 litrów wody. Włożyć żeberko (używam trójkąta), pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie(...)gotującego się w drugim garnku bulionu, wymieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Z bulionu wyjąć żeberko, a dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać zasmażoną kapustę z patelni i mięso oskubane z żeberka. Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut
W SMAKtakiej samej cenie, jak te, które kupuję wiosną. Z listopadowych szparagów zrobiłem zupę. Podałem ją z plasterkiem gorgonzoli i zblanszowanym wierzchołkiem pędu szparaga. Składniki: pęczek białych szparagów 3 ziemniaki 4 szalotki 1,5 l bulionu 1 łyżka klarowanego masła 2 żółtka kilka plasterków gorgonzoli mielony czarny pieprz szczypta soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi umyć i oczyścić z włókien. Wierzchołki(...)pędów odciąć (będą potrzebne do dekoracji), a pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone szparagi i ziemniaki zalać bulionem, dodać szczyptę cukru i soli, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. W tym czasie posiekać szalotkę, zeszklić na maśle i dodać do gotujących się szparagów. Gdy będą już miękkie, zupę zestawić z ognia, zmiksować
W SMAK