Maślane purée z dyni

Maślane purée z dyni

Maślane purée z dyni

Wszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego pur ée jest odparowanie nadmiaru wody, co w najprostszy sposób można zrobić na patelni. Do przygotowania mojego  purée użyłem dyni piżmowej. Ten gatunek pochodzi z  Ameryki Środkowej i nieco różni się smakiem od naszej dyni zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. Składniki (dla 4 osób): dynia piżmowa (ok.... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W SMAK

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.