mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam(...)kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, aż odparuje z nich woda. Pieczarki i papryki dodajemy do zupy kiedy mięso będzie prawie miękkie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i przyprawy. Zupę gotujemy aż chleb się rozpuści, a mięso i ziemniaki będą miękkie
e-PrzepisyKulinarneserek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut. Jest pyszna! Podana w bulionówce Bogucice MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu 1 duży ząbek czosnku 2 czubate łyżki masła 2 serki topione po 100 g użyłam Mońki 2 łyżki(...)słodkiej śmietanki 22% sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz biały do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Pory i sałatę myjemy, czosnek i cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie
Wanilia i Kardamonwydaniu zapewne posmakują nie tylko maluchom. Składniki: 2 średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek pietruszki bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Ryby gotujemy, z marchewkami, listkami laurowymi(...)zielem. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości. Następnie odcedzamy z wody. Jak już rybki i marchewki są miękkie całość odcedzamy. Następnie obieramy rybę ze skóry na tyle na ile jest to możliwe i z ości (pozbywamy się kręgosłupa i tych większych ości - resztę możemy zostawić jak już całość zmielimy to nie będzie ich czuć) Rybę
IMPRESJA SMAKUkoniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku(...)łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka
Kuchcik gotujeczekałam na taki obiadek z utęsknieniem. To jest niesamowite jak rewelacyjnie może smakować młody ziemniak wydłubany z babcinej ziemi, koperek i cebulka proso z grządki i jajuszko, prosto od kurki! Nie wspomnę o maślance! Taki obiad serwowaliśmy sobie...i niespodziewanym gościom! Powrót do przeszłości, beztroskie bieganie boso po rosie, wybieranie jajek kurom spod kupra... I takie obiady ..na wagę złota(...)Dlatego obróbka termiczna jest bardzo ważna ! Składniki -młode ziemniaki -jaja -olej kokosowy do smażenia ZIELONY NURT -sól różowa himalajska NATURALNIE ZDROWE -listki sałaty prosto z grządki,koperek, szczypior Ziemniaki wyszoruj, pozbaw skórki-ugotuj z dosmaczonej solą himalajską wodzie. Odcedz. Rozpuść na patelni olej kokosowy i wrzuć ziemniaczki, poddaj obróbce termicznej dosypując koperku i cebulki.Olej kokosowy nie jełczeje
Z Kuchni Do KuchniSzybka, nieskomplikowana zupa krem, którą można przygotować w 30 minut. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Wszystko czego potrzebujemy do jej przygotowania to brokuł, ziemniak, czosnek, przyprawy, jogurt i trochę wody. Niedużo, prawda? :) Zupa świetnie smakuje z prażonymi pestkami (słonecznik, dynia), orzechami (migdały, laskowe, nerkowce), pełnoziarnistymi grzankami, czy w mnie zdrowej wersji z groszkiem ptysiowym, czy serem. Dodatki można dobierać(...)dowolnie, według tego co mamy akurat pod ręką :) Świetnie sprawdzi się jako przystawka, zwłaszcza gdy mamy niezapowiedzianych gości. SKŁADNIKI (4 porcje) 1 brokuł 1 ziemniak 1 duży zabek czosnku 125 ml jogurtu greckiego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu świeżozmielony pieprz sól pestki słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy
DefinicjaSmakużydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto sałatka. Składniki: 7 średnich ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować z mundurkach Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki
O kuchni z uczuciemszerz w poszukiwaniu informacji o tej potrawie, znalazłam tysiące przepisów i na tej podstawie stworzyłam swoją wegańską musakę. Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan 4-5 dużych ziemniaków 4 dorodne pomidory 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 300 g suchej czerwonej soczewicy przyprawy: sól, papryka słodka, cynamon, pieprz czarny, ziele angielskie (5 ziarenek) olej(...)smaku wymienionymi przyprawami i dusimy aż soczewica zmięknie (około 20 minut) mieszając co chwilę do dodając wody (na ta ilość soczewicy będzie to około 2 szklanek). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w plastry grubości około 3 mm, tak samo postępujemy z bakłażanem, z tym że pomijamy obieranie ze skórki. Wszystkie plastry smażymy na patelni grillowej z każdej strony (może
greenscarfdawno nie jadłam... No, cóż, ale zakupione, trzeba więc zużyć. W bardzo smaczny i sycący sposób! ZUPA KREM KOPERKOWA /własny;/ dla 2-3 osób 4 młode, niewielkie ziemniaki 1 duży pęczek koperku (3x taki, jaki można dostać w markecie) 3 szklanki bulionu warzywnego pieprz biały (najlepiej świeżo mielony) mielona kolendra, gałka muszkatołowa Ziemniaki obieram, płuczę i kroję(...)małe kawałki, by szybciej się ugotowały. Zalewam je w rondlu bulionem i gotuję do miękkości (ok.20 minut). Następnie płuczę koperek, siekam, dorzucam do gotujących się ziemniaków i razem podgrzewam około 2-3 minuty. Miksuję zawartość garnka blenderem na gładki krem. Doprawiam kolendrą i gałką muszkatołową oraz pieprzem, a jeśli trzeba, także solą. Podaję z posiekaną pietruszką i pokruszonym razowym chlebem
W kuchni Karmel-itkiudek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy(...)obrać, odcinając końcówki ściągając „łyko”. Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Groszek wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować 2 minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak
królestwo garówszparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw. Składniki: - mięso z piersi kurczaka (200 g) - 1 sztuka - szparagi zielone ( około 400 g) - 1 pęczek - ziemniaki (młode) - 500 g - pomidorki koktajlowe - 10 sztuk - papryka czerwona - 1 sztuka - cebula - 1 sztuka - ser Mozzarella (120 g ) - 1 opakowanie - jajko - 2 sztuki(...)łyżki - pieprz, szczypta soli, suszone zioła Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, a następnie podsmażyć je na oliwie wraz z posiekaną cebulą. Ziemniaki obrać, szparagi umyć, odciąć końce. Warzywa ugotować w wodzie lub na parze. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry
Fit-aminamalinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez e) musztarda f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy(...)czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy Poniżej foto reportaż z warsztatów, zapraszam do oglądania :) Organizatorzy powitali
upichconataką nazwą znalazłam przepis w internecie. Jest to kolejny sposób na ziemniaki . Tak podane nie tylko super smakują, ale również elegancko wyglądają. Proste, szybkie, a jednak coś innego. Polecam! Składniki: 8-10 ziemniaków 100 g startego sera żółtego 6 łyżek stopionego masła 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Obieramy, myjemy i osuszamy ziemniaki. Nacinamy je po całej długości. Układamy
NA MOIM TALERZUsmaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak. Do zupy dodałam wędzoną pierś z kurczaka, ziemniaki, marchewkę i pomidory oraz przyprawy. Kapuśniak posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam serdecznie tę zupę! KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI. Składniki: główka młodej kapusty(...)marchewka mała cebula kilka ziemniaków 1 łyżka masła 2 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku około 250 g wędzonej piersi z kurczaka 1,5 l dowolnego bulionu natka pietruszki koperek sól pieprz czarny i ziołowy 200 g pomidorków koktajlowych lub cherry 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychliście rabarbaru, przewiązany sznurkiem. Następnie pojawiły się zamknięte torebki, nóż z rękojeścią z gałązki winorośli, oraz miseczka z zielonym sosem. I znowu zabawa :) w torebkach chipsy z podwędzanego ziemniaka, posypane pudrem z lubczyku, do nich majonez ziołowy. Aromat uwolnił się po otwarciu torebki. Okazało się, że chipsy mogą być pyszne :) Po chipsach przyszła kolej na menu składające się z ośmiu(...)dań. Chłodnik szparagowy, pięknie podany, a do niego Jane Ventura Reserva Brut Nature 2012. Jedyne zastrzeżenie, jak dla mnie chłodnik trochę za słodki. Następnie młody ziemniak z lubczykiem i kawiorem. Po przystawkach przyszedł czas na dania główne – było ich cztery. Jako pierwsze pojawił się marynowany pstrąg z ogórkiem. Ogórek w trzech postaciach: ketchup ogórkowy, kulki z ogórka, sos ogórkowy. Podane
królestwo garów