pobudka niestety. Więc carpaccio opisałem kilka dni temu, teraz pikantna zupa krem z brukwi. A za kolejnych kilka dni spaghetti aglio olio. 650 g obranej brukwi 4 młode ziemniaki 1 litr wody/rosołu 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 200 ml śmietanki 30% sól Brukiew obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki(...)młode więc tylko myjemy, nie obieramy. I też kroimy w kostkę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż brukiew i ziemniaki nieco zmiękną. Wyjmujemy liść i ziele i dodajemy bulion. My użyliśmy naszej domowej bulionetki (1 łyżka), na którą przepis zamieszczę wkrótce, za jakieś 2-3 tygodnie. Wy możecie użyć tego co zwykle do zup używacie. Czyli np. kostki
Marder&Marder Manufacturetytule. Madzia zrobiła idealne, po prostu doskonałe kluski śląskie (czyli w śląskiej gwarze właśnie gumiklyjzy). Już wiele razy robiła według takiego tradycyjnego wszystkim znanego przepisu: 3 części ziemniaków, 1 część mąki. I zasadniczo bardzo dobre zawsze wychodziły. Ale tym razem nie wyszły bardzo dobre, tym razem wyszły idealne! Doskonałe! Takie delikatnie, miękkie, nie ciągnące się aż tak bardzo. Po prostu(...)brakowało im niczego. A to za sprawą nico innych proporcji. Zatem bez dalszego zbędnego gadania podaję przepis. 0,5 kg ziemniaków (po obraniu) 2 żółtka łyżka mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej trochę soli do smaku Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy żółtka, obie mąki, solimy do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulki (Madzi wyszły
Marder&Marder Manufacturełyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków
Marder&Marder Manufactureweekend był to mogliśmy nieco więcej fajnych rzeczy zrobić. Tak więc powstały właśnie te rolady z polędwiczki, do tego - jako kolejne danie - klops nadziewany w sosie grzybowym i ziemniaki boulangère. Prawdziwym hitem były właśnie te ziemniaki. Niby prosta rzecz: krojone w talarki i pieczone w bulionie. Ale po wchłonięciu tego bulionu były po prostu fantastyczne! Ale póki co zostajemy przy(...)polędwiczce. Klops i ziemniaki w kolejnych wpisach. duża polędwiczka wieprzowa 200 g świeżych liści szpinaku 100 g sera feta cebula ząbek czosnku masło i olej do smażenia sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu Szpinak myjemy. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Cebulę podsmażamy przez jakieś 2 minuty na maśle z dodatkiem oleju (na dużej patelni). Dodajemy czosnek i liście
Marder&Marder Manufacturepolecam wam zrobić tę zupę, nie będziecie żałować. 200 g kurek 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 litry bulionu drobiowego 150 ml śmietany 18% 1 żółtko kilka ziemniaków sól, pieprz Kurki, myjemy, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze około 5 minut. Całość solimy, pieprzymy(...)przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem (przepis na bulion TUTAJ ). Dodajmy pokrojone w małe kawałki ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Następnie w dużym kubku mieszamy żółtko, śmietanę i trochę zupy i wlewamy powoli do garnka z zupą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder Manufacturekażdym razem, gdy na naszym blogu pojawia się zupa jak mantrę powtarzam formułkę: uwielbiam zupy. Wszelakie. Nie ma znaczenia z czym i jaka. Zupa krem, z makaronem, z ziemniakami, czysty barszcz, rosół... Cokolwiek. Każdą zupę przyjmuję z otwartymi ramionami. A właściwie ustami. A kalafiorowa jest akurat dość wysoko w moim rankingu. A jak jest z kalafiorem romanesco to w ogóle(...)cztery. Posiedzimy na ogródku, pogadamy o starych Polakach :) Potrzebujemy: 3-4 litry bulionu wołowo-drobiowego 1 kalafior romanesco pół opakowania groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej żółtej 3-4 ziemniaki pęczek natki pietruszki i koperku śmietana 18% sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 5-10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną
Marder&Marder Manufacturebędą nam smakować, no ale nic robimy .......-:) Tak jak w przepisie, dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną małą cebulkę i troszkę przyprawy do ziemniaków, aby było bardziej wyraziście w smaku. W składzie takich placuszków znajdują się : -suszone ziemniaki -skrobia ziemniaczana -suszona cebula -sól Wiec składniki naturalne, za to duży plus, przygotowuje się(...)łatwo i szybko. Jestem raczej wybrednym stworzeniem nie lubię gotowców, ciężko trafić w mój kulinarny gust, ale tymi placuszkami byłam mile zaskoczona,pachniało jak świeżo tartymi ziemniakami! Są złociste i niczym nie różnią się od tych przygotowanych od A do Z w domu. Zjedliśmy wszystkie i było nam mało! Można je podać z dowolnymi dodatkami,ketchupem, sosem czosnkowym,tatarskim
Wanilia i KardamonMoja propozycja na jutrzejszy obiad to właśnie ziemniaczane gniazdo z farszem. Najlepiej smakuje kiedy przygotowuje się je we dwoje ;) Składniki: 70 dag ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, 0,5 kg filetów z kurczaka, 15 dag pieczarek, 2 papryki, 2 marchewki, cebula, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano(...)posypania. Przygotowanie: Pokroić filet z kurczaka. Podsmażyc na maśle z cebulką i marchewką. Dodać wodę do podduszenia. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, nadal dusząć. Przyprawić solą i przyprawami. Ziemniaki obrać, ugotować i przedusić. Wymieszać z masłem i śmietaną. Na blasze wyłożonej papierem formować gniazda z ziemniaków. Zapiekać do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na gniazda nakładać farsz
ChilliJemyJestem świadoma tego, że nie każdy lubi gotowanego kurczaka, ale podanie go z sosem beszamelowym to naprawdę smaczne połączenie :) Przepis na sos beszamelowy ---> TUTAJ Składniki: ok 1kg ziemniaków duża podwójna pierś z kurczaka natka pietruszki cebula średnia cukinia 2 papryki (żółta i czerwona) 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka, bazylia oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu. Kurczaka podajemy z sosem beszamelowym, posypanym świeżą pietruszką, uduszonymi warzywami i potłuczonymi, ugotowanymi ziemniakami :). PYCHOTA
ChilliJemypomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy(...)małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem i w drugiej kolejności w doprawionej ziołami bułce tartej. Mięso i ziemniaki wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy warzywa. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Podajemy polaną sosem. Pycha
ChilliJemysól jajko przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka w proszku majeranek bułka tarta ( do obtoczenia) olej zielone ogórki cebula 2 łyżki śmietany szczypta kwasku cytrynowego szczypiorek ok kg młodych ziemniaków Przygotowanie: Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę, drobno posiekana cebulkę ( można ja wcześniej lekko osolić) oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)spłaszczając i obtaczając w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na rozgrzana patelnię z olejem. Kotlety obsmażamy z każdej ze stron. W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę z obranymi ziemniakami. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy i lekko solimy. Ogórek i cebule doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Ziemniaki odcedzamy, ale nie i wykładamy
ChilliJemyKopytka. Najlepsze dnia drugiego. Odsmażane. Mięciutkie. Delikatne. Rozpływają się w ustach. Zdecydowanie kolejny smak dzieciństwa. Polecam :) Składniki: ok 75dag ziemniaków szklanka mąki szczypta soli jajko Biała kapusta kiszona cebula marchewka oliwa pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy, aż ostygną. Przekręcamy je przez maszynkę. W ziemniakach formujemy dziurkę, do której wsypujemy mąkę, sól i jajko
ChilliJemysmacznych odsłonach. Dzisiaj prezentuje Wam ubity sznycel, który obtoczony w ziołach ma bardzo wyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :) Składniki: Pół kilo sznycli z indyka ziemniaki (ilość według uznania) 5 dużych marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle lekko(...)soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą rumiane. Ziemniaki obieram, myje i gotuje w osolonej wodzie. Tłuczemy kiedy będą odcedzone i miękkie Marchewkę skrobie, myję i kroję w kratkę. Zalewam wodą (tak aby przykryła marchewkę delikatnie). Gotujemy mieszając
ChilliJemyktórzy nie boja się używać kukurydzy jedynie do sałatek czy zapiekanek. I ten piękny złotawy kolor... Polecam :) Składniki: 3 puszki kukurydzy pół puszki mleczka kokosowego duża łyżka masła 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 2 łyzki kurkumy szczypta imbiru zmielonego łyżeczka papryki słodkiej duża łyżka zmielonego chilli ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu grzanki garść kiełków Przygotowanie: Do garnka(...)grubym dnem wykładamy masło i na małym ogniu je rozpuszczamy. Kukurydzę odcedzamy i wsypujemy do garnka. Delikatnie szklimy przez ok 5 minut, mieszając drewnianą łyżką. Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do kukurydzy i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie odstawiamy warzywa do przestygnięcia, po czym blendujemy. Do powstałego kremu dodajemy mleczko kokosowe, kurkumę
ChilliJemyugniatamy około 15 minut, aż stanie się jednolite. Uformowane w kulę odkładamy pod rozgrzaną misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 500g ziemniaków kostka półtłustego twarogu 1 spora cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, garść majeranku Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości i mielimy/przeciskamy przez praskę/ugniatamy widelcem razem z twarożkiem. Cebulę(...)trafić u kogoś na pierogi ruskie z mdłym nadzieniem, co dla mnie jest profanacją. Farsz powinien być wyrazisty, dość pikantny, z zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 2mm, co jakiś czas podsypując je mąką. Kubkiem, miseczką, słoikiem lub maszynką do nadziewania pierogów wykrajamy w cieście odpowiedniej wielkości kółka. Nakładamy tyle
Kuchenna Kontrrewolucya