ziemniaki - 38421 przepisów (strona:806/2562)

Zupa soczewicowa. 150

dobry pomysł. Moim zdaniem to taka grochówka w lżejszym wydaniu ;-) Składniki; 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki 1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 1 liśc laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz marchewka, pietruszka 1 łyżka kuminu 1 łyzeczka suszonego majeranku pół łyżeczki oregano i tymianku 2 łyzki oleju Przygotowanie; Marchew i pietruszkę obrac(...)kostke i wrzucić do garnka. Zalac 2 litrami wody. Dodac lisc i ziele angielskie. Gotowac kilka minut a następnie dodac dobrze wypłukaną soczewice oraz pomidory z puszki. Ziemniaki obrac, pokroić w kostke. Jednak z dodawaniem wstrzymać się do czasu az soczewica będzie na pół miekka. Kiełbase obrać ze skóry, pokroić i przyrumienić na patelni na oleju. Do zupy dodac

Radość kipiąca uśmiechem.
Polenta 176

serce. Gdy wychodziłam na balkon widziałam francuskie góry i pomimo lata, z zawsze ośnieżonymi szczytami. Tam też po raz pierwszy zajadałam się polentą, pod każdą postacią- przypominającą tłuczone ziemniaki, bądz krojoną w kostki i wrzucaną do gulaszu- pycha! I nie wyobrażam sobie piemonckiego gulaszu bez polenty! Kiedy piszę ten post, już od ponad godziny, przeglądam foldery ze zdjęciami z tamtych(...)tarce parmezan. Drewnianą łyżką wymieszałam wszystko dokładnie. Polenta jest gotowa kiedy będzie tak fajnie odchodziła od brzegów garnka tworząc jakby kulę. I tyle. Polenta gotowa! Przypomina swoją konsystencją tłuczone ziemniaki. W następnym poście pokażę Wam jak można podać polentę inaczej niż "jak tłuczone ziemniaki". W tej formie idealna jest do sosów grzybowych, wędlin typu salami Milano czy Ungherese. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ze śliwkami 140

Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej cukier Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzone mielimy w maszynce do mielenia. Na stolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki

Qchnia po prostu
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 315

Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem w gołąbkach. Prócz tradycyjnych gołąbków, niejednokrotnie publikowałam swoje inne propozycje. Dziś z wkładem mięsno- ziemniaczanym. Wyszły pysznie. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1 główka kapusty  włoskiej 2 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku(...)odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować gołąbki. Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Zupa porowo - ziemniaczana 188

Dziś zapraszam Was na ekspresową zupę idealną do zrobienia w weekend :) składniki 1 por  3 ziemniaki litr bulionu masło, oliwa z oliwek pieprz Pora kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i również kroimy w plasterki. w garnku rozpuszczamy masło z oliwą i wrzucamy do garnka podsmażamy do momentu zarumienia ziemniaków. Następnie dorzucamy pora i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy

Cukier&Puder
Zupa krem z kalafiora 150

rozmarynem – z dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary 100 ml śmietanki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oleju rzepakowego(...)dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy różyczki z połowy kalafiora oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dusimy ok. 5 minut uważając, żeby się nie przypaliły. Wlewamy bulion warzywny (lub 1/2 litra wody z 1 kostką bulionu warzywnego). Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem kurkowy 156

przepis na pożywny i aromatyczny krem z kurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4-5 porcji: 500 ml intensywnego bulionu warzywno-mięsnego 1 ugotowana marchewka z bulionu 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 200 g kurek, dokładnie umytych 2 łyżki masła 1 cebula, drobno posiekana 50 serka topionego szczypta gałki muszkatołowej szczypta chilli szczypta kurkumy dla koloru sól(...)patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę. Smażymy do miękkości przez ok. 7 minut, z powrotem wrzucamy kurki i smażymy 3 minuty. 2. Do bulionu wrzucamy kurki z cebulą, ziemniaki i ugotowaną marchewkę, doprawiamy gałką muszkatołową, chilli, kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut do miękkości ziemniaków, dodajemy serek topiony i blendujemy na gładki krem. 3. Krem przekładamy do miseczek, na środku

My Culinary Art
Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem 120

pierwszy jadłam w Pecu pod Śnieżką, w Czechach, małej, górskiej miejscowości w Karkonoszach. Zapraszam na pyszne, aromatyczne, chrupiące placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem. Składniki: 1,3 kg ziemniaków 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę posiekany pęczek świeżego majeranku 2 czubate łyżki mąki jajko 1 czubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy(...)ścieramy na tarce. Przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia. Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem przygotowane według tego przepisu podaję same, bez dodatków. Ich smak i aromat

Smak mojego domu
Szwedzkie klopsiki w sosie 235

klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs Puree ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 – 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki(...)oleju sól, świeżo mielony pieprz 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 - 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Szwedzkie klopsiki: Kajzerkę (może być czerstwa) namaczamy w mleku, aż będzie miękka, a następnie

Poezja smaku
Krem z dyni, rozgrzewający, pikantny - prosty przepis 160

Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą,  dodając ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem. SKŁADNIKI : 1 średnią dynie hokkaido  1 cebulę średnią  2- 3 ząbki czosnku  ziemniaki opcjonalnie(jeśli chcemy mocno gęstą(...)dyni , przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy curry, jeszcze chwilę przesmażymy, zalewamy wodą (tak, aby całość dobrze przykryta) Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną lub ukwaszoną gęstą śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi pestkami

Basia w kuchni
Domowe kopytka 214

domowych bitek, najlepsze są domowe kopytka z przepisu babci. <3 500g ugotowanych ziemniaków  1 jajko ok. 300g pszennej mąki (tyle ile się wgniecie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej odrobina soli Ziemniaki (ostudzone) dobrze ugniatamy/przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy do nich 1 jajko i mieszając dosypujemy mąkę. Ugniatamy delikatnie rękoma. Powinno to trwać jak najkrócej, by masa(...)zaczęła się coraz bardziej kleić i rozpadać. Ziemniaki powinny tylko połączyć się z mąką i stworzyć masę o dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części tworzymy rulonik i kroimy go w kopytka (na ukos). Kopytka układamy na blacie wysypanym mąką i delikatnie oprószamy je po wierzchu. W garnku gotujemy dużą ilość osolonej

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa cygańska 257

powrocie ze szkoły dzieciaków. Zupę gotuję zawsze na dwa dni, a na drugi dzień jest oczywiście jeszcze bardziej smaczniejsza. Dzisiaj gościła u mnie zupa cygańska. Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 czerwona duża papryka 1 papryka pomarańczowa mała 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka smalcu  (taki domowej roboty, lub masła) 140 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 2 łyżki ketchupu(...)smażyć około 6 minut, po czym dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, podlać 1 szklanką wody i chwilę dusić. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, sól , liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, ketchup, doprawić solą i pieprzem. Pogotować chwilę

O kuchni z uczuciem
Lunchbox #1 - sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 135

torbę. To zajmuje naprawdę chwilę, więc nie przyjmuję do wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :) Składniki (2 porcje): Puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret(...)1.Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. 3. Na dno pojemnika wsyp sałatę. Na to połóż ziemniaki, fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę.   Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką. 4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi

Powiedz dietom nie
Placki jabł-zioki 148

też było z moją mamą , Wkładki do placków ziemniaczanych były przeróżne ,zaczynając od warzyw ,przez owoce do mięsa włącznie. Tak właśnie narodziły się jabł-zioki. Czyli placki z ziemniaków i jabłek . Placki te królują na moim stole do dziś . Gdy moje wnuczki nie chcą jeść , smażę te placki i posiłek mam z głowy.    Sklad 4 duże ziemniaki(...)jabłka ( jesli sa duże to 3) 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyzeczki soli  1 jajko Wykonanie Umyte,obrane ziemniaki i jablka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . dodać cynamon,sól ,jajko i dobrze wymieszać .Jeśli jabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę mąki .  Kłaść na rozgrzany tłuszcz male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor

Eli Gotowanie
Szynka w warzywach na szybko 132

mięso było dokładnie   wysmarowane marynatą. -  Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .     (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.) -  W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok     1 minuty. Przewrócić  kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa(...)Zmniejszyć ogień .    Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić . Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków.    Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać    jako

Eli Gotowanie