ziemniaki - 38421 przepisów (strona:801/2562)

Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Srodowe Rybki odc.59 207

zmodyfikowałam, oryginał znalazłam w Smakołykach alergika . Zdjęcia niestety robiona przy zaokiennej ciemnicy :( Chowder 50 g masła (u nas klarowanego) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, posiekany 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i starta 500 g filetów rybnych (u mnie po 250 g dorsza i łososia) 3-4 łyżki śmietany 18% (dla alergika śmietanki(...)winnego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku szczyptę skórki startej z cytryny posiekany koperek Cebule podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew.  Zalewamy warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko solimy, dodajemy ziele oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ziemniaczana po staromiejsku 131

Normal 0 21 1,5 L wywaru z drobiu i warzyw 5-6 ziemniaków marchew pietruszka kawałek selera cebula tłuszcz 2buraczki 1-2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól pieprz ziele angielskie sok cytrynowy   Normal 0 21 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, zalać wywarem, dodać ziemniaki, ugotować. Buraczki

Camilla w kuchni
Sałatka śledziowa z burakami 443

Smaczne i proste połączenie śledzi i buraków. Idealnie nada się na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki 4 średniej wielkości buraki 2 duże cebule 400 g matiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki(...)kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, białka drobno posiekałem, żółtka rozkruszyłem. Filety śledziowe opłukałem i pokroiłem w większą kostkę, wymieszałem z tymiankiem, oprószyłem pieprzem. Majonez wymieszałem z bazylią. Warstwami układałem ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę i majonez. Wierzch sałatki udekorowałem białkiem, żółtkiem i burakami

R'n'G Kitchen
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 171

robiła moja babcia. W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living   ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej) Składniki na knedle: ciasto :  1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu 2/3 szklanki (100 g) mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki(...)miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną  mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.        Przygotowanie knedli:          Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe ziemniaki mieszamy z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagniatamy ciasto i na posypanej mąką stolnicy i formujemy 2 wałki

Bon Appetit Małgorzaty
,,Zupa krem z dyni’’ 106

jest właśnie zupa z dyni. Prezentuję dziś przepis, który oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka. Składniki: • 500 g surowej dyni • 2 ziemniaki • 1 marchewka • 1 cebula • ząbek czosnku • 1 litr wywaru z rosołu • łyżeczka przyprawy curry • 3 łyżki śmietany 18% • sól, pieprz • 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzania: Na oliwie smażymy pokrojoną(...)kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Do garnka z wywarem rosołu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, dynię i ziemniaki. Gotujemy, aż dynia, marchew i ziemniaki będą miękkie a następnie całość miksujemy, zabielamy śmietaną i przyprawiamy według uznania

Podróż w kulinaria
KRUPNIK 134

mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała cebula 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych grzybków 2-3 łyżki galaretki z pieczeni łyżka masła 3 liście laurowe 5 szt.ziela(...)jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy oraz inne składniki odżywcze. W kuchni polskiej stosowana była od zarania dziejów.  Do dziś doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw. Tyle o właściwościach niedocenianej u nas kaszy. Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzybki. Jeśli gotujecie zupę na mięsie

potrawyregionalne
Zupa z rzodkiewek 210

dobrze zrobiłam, bo taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim.  Pycha, polecam :)  Składniki: 2 pęczki rzodkiewek  1 cebula olej lub masło klarowane 1 duży ziemniak 1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego  50 ml śmietanki 30% pieprz biały  sól jajko na twardo film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :) Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić(...)talarki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.  Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na rozgrzane masło i delikatnie podsmażyć.  Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć do momentu aż rzodkiewka straci biały kolor. Po tym czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem.  Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś

Takie tam pichcenie
Pierogi razowe 167

Pierogi w ciekawym wydaniu. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży     Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej -masło(...)sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -jajko Jedna cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem, dodajemy ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę i jajko, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, olej, dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz

Maminek kulinarny
KOTLET DE VOLAILLE Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 450

mielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę.  Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa po ich przekrojeniu ...:)) Mmmmmm... Coś pysznego... Do tego ziemniaki oraz buraczki z cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :D  SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 niewielkie filety z kurczaka (po około 150 g każdy) świeżo zmielony pieprz odrobina(...)buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku  sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję) DODATKOWO: ugotowane ziemniaki (ilość według uznania) WYKONANIE: KOTLETY DE VOLAILLE: Masło rozgnieć widelcem ze startym czosnkiem, natką pietruszki, odrobiną soli i piperzu. Podziel je na 4 części (w formie małych, krótkich wałeczków

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 645

zupy. I ja się cieszę, bo zupy lubię, ale moja rodzinka nie wyraża z tego powodu entuzjazmu. Jednak powiem Wam tak po cichu, że mój mąż jest takim smakoszem ziemniaków, że taką zupę zjada. Ja zrobiłam zupę na kościach schabowych, na których było sporo mięsa i każdy otrzymał zupę z wkładką mięsną, bo przecież takie są najlepsze. Składniki(...)kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Kości umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować wywar. Wyciągnąć  kości i obkroić z nich mięso. Na patelni rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
zupa drobiowa 122

jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka  1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu(...)łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć to co nie potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jarzynowa z klopsikami 114

łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach sól pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić(...)kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka ziemniaczana z musztardą 150

lekko ostra sałatka świetnie pasuje do wędliny. Polecam ją na imprezowy stół jako element zimnej płyty.  Składniki: 4 duże ziemniaki 1/2 puszki groszku 3 łyżki grzybków marynowanych w occie 3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli (może być czerwona) 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej sól pieprz Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie(...)długo żeby nie były rozgotowane. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, grzybki także można pokroić jeśli są duże kawałki. Musztardę wymieszać z majonezem i pieprzem. Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sosem musztardowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pierogi z mięsem i ziemniakami 138

Nadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody  30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka(...)oleju sól, pieprz dodatkowo: boczek wędzony szczypiorek Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa botwinka 145

zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę.  Składniki: kość wędzona pęczek młodych buraczków z nacią marchewka seler  korzeń pietruszki cebula 3-4 ziemniaki śmietanka 12% z kartonika łyżka octu jabłkowego ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz koperek Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić(...)piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia