Chrupiąca i zdrowa SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I JABŁKA to... Artykuł Sałatka z kopru włoskiego i jabłka pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEObiecałam, że wśród lunchbox’ów pojawią się szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą gryczaną, dzisiaj natomiast nadal pozostaję w temacie bobu. Tym razem połączyłam go w zupełnie inny, ale zarówno smaczny sposób. Taka sałatka w upalne dni również znakomicie zastąpi obiad. Ps. głosy w akcji Gotowanie za głosowanie możecie oddawać tutaj(...)miękkości, następnie obierz z łupinek. Paprykę, cebulę i pomidora (pozbawiając ziaren nasiennych) pokrój w drobną kostkę. Dodaj odsączonego tuńczyka z puszki. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i polej olejem lub oliwą. Ponownie całość wymieszaj. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDziś chciałabym zaproponować pyszną sałatkę z kurczakiem i truskawkami rodem ze Szwecji. Jest to bardzo prosta i smaczna, a co najważniejsze sezonowa sałatka, która idealnie będzie smakowała w letni wieczór. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie. Polecam! Przepis na tę sałatkę pochodzi ze strony Swedish Food nieco ją jednak zmodyfikowałam. Składniki : kilka plastrów bekonu
Codzienne GotowaniePyszne to połączenie. Polecam fanom sałatek. Ja i mój Syncio zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły. Mąż nie był zachwycony, ale to jakoś znieśliśmy i jego porcję przechwyciliśmy. Sprawdźcie sami czy warto. Kompozycja trochę podobna do poprzedniej - jednak tym razem zamiast wołowiny trafiła się upieczona przez Teściową pierś z kaczki. Składniki wypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat(...)mądrzyć jak to było. W każdym razie mięsko, mimo, że nie różowe było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało przygotować i pokroić warzywa i wymieszać z sałatą dodać pokrojone mięsko. Sałatka została doprawiona odrobina soli i ziół oraz oliwa wymieszana z pieprzem cytrynowym, a na koniec oprószona prażonymi pestkami słonecznika. Dla mnie i Maksia bomba. Orzechowa nuta oliwy podbiła delikatny smak
Kuchnia po mojemuKolorowa sałatka z cieciorką podana z grillowaną cukinią, która idealnie wkomponowała się w całość, nadając sałatce intensywny smak i aromat. Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół(...)pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę, grillowaną cukinię, ogórki, pomidory, marchewkę i kabanosa)umieść w misce, dopraw do smaku i wymieszaj. Przełóż do miseczek i udekoruj kilkoma paskami grillowanej cukinii i kabanosa. GOTOWE
Kulinarna (nie)codziennośćpierwszy raz. Jadłam go wcześniej, ale nigdy nie pokusiłam się o zrobienie go samodzielnie. Zwykle kupuje się go jako przekąskę i zajada sam bez dodatków, ale warto urozmaicić nim sałatkę albo zrobić puree czy pastę, na które przepis na blogu znajdziecie już wkrótce. A na razie zapraszam pyszną zieloną sałatkę SAŁATKA z BOBEM i KASZĄ PĘCZAK Składniki: 100 g kaszy
Bon appetit mon amiewierzch sypiemy pestki granatu. Miód, musztardę i oliwę osobno łączymy i polewamy całość. To wszystko, smacznego!! Wykonanie i przepis od przyszłej teściowej :) Wartość energetyczna* całego talerza (wartość 1/6 sałatki): 477 kcal (80 kcal) 9,1 g białka (1,5 g) 23,5 g tłuszczy (3,9 g) 64,5 g węglowodanów ogółem(...)błonnika (1,6g) IG**=42 (niski) Ładunek glikemiczny porcji (1/6 sałatki) = 4 (niski) Sałatka jest bogata w witaminę C oraz antyoksydanty, które między innymi "przedłużają młodość" :) *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników **IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może
Vroblewska-fitlifePropozycja przekąski, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub będzie dobrym sposobem na urozmaicenie codziennej kolacji. Sałatka jest dobrze skomponowana, ekspresowa w przygotowaniu, a co istotne zawiera tylko trzy podsatwowe i łatwo dostępne składniki. Najważniejszym jest oczywiście dobrej jakości tuńczyk z puszki oraz twarde, nie obrane ze skórki jabłko. Najlepiej, aby miało czerwoną skórkę, co oczywiście(...)ładny akcent kolorystyczny w zestawieniu z czerwoną cebulą i zielonym selerem. Ważne jet także, aby jabłko, seler i cebulę pokroić w drobną i w miarę równą kostkę dzięki czemu sałatka nie tylko ładniej się prezentuje, ale też lepiej trzyma formę po nałożeniu na kanapkę. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g) w oleju
cool and mintyNiesamowicie kolorowa, pyszna i prosta w sałatka, najlepsza do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim, kiedy warzywa są najbardziej aromatyczne i zdrowe. Jej bazę stanowią kolorowe pomidory w różnych odmianach i kształtach. Od soczystych, dużych pomidorów malinowych przez mniejsze, żółte o bardziej zwartym miąższu, aż do słodziutkich okrągłych pomidorków koktajlowych. Dla przełamania koloru i smaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi(...)plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret. Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie. SKŁADNIKI na 2 porcje 2 średnie pomidory malinowe 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry 1 średni upieczony burak * 2-3 łyżki pokruszonej fety
cool and mintySzybka, prosta i bardzo uniwersalna sałatka z sałaty lodowej, roszponki i pokrojonej w cieniutkie piórka szalotki. Z pysznym miodowo-jogurtowym dressingiem z dodatkiem musztardy ziarnistej. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub - wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado, pomidorki cherry oraz ugotowane na twardo jajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację(...)naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu sól morska WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód z musztardą ziarnistą i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i jogurt naturalny. Mieszamy do połączenia składników. SAŁATKA : Poszatkowaną sałatę lodową i pokrojoną szalotkę wkładamy do miski, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Dodajemy roszponkę. Przed samym podaniem sałatkę ponownie delikatnie mieszamy
cool and mintyPodobną sałatkę miałam okazję próbować niedawno, na przyjęciu. Wyglądała intrygująco, na wierzchu ułożone miała w całości posypane sezamem bułki hamburgerowe. Spróbowałam nieco, była dość smaczna. Tyle, że bułki odstawiłam na bok, kompletnie nie miałam pomysłu, jak się zabrać do ich konsumpcji: kroić nożem i widelcem - nie bardzo, wziąć do ręki - jeszcze gorzej... W domu wymyśliłam swoją wersję tej sałatki:) Zmieniłam(...)hamburgerowy. Niewygodne bułki zastąpiłam pełnoziarnistymi grzankami oraz prażonym sezamem. Teraz jest bardzo pysznie! Polecam na różne przyjęcia, jak i rodzinną kolację. składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego) sałatka lodowa 6 ogórków konserwowych 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna i ostra, kminek mielony, curry itp.) garść grzanek
6nieboKolejna sałatka z rodzaju moich ulubionych, tym razem klasyczna, włoska Caprese z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, którą często przyrządzam, żeby szybko zaspokoić głód,to idealny pomysł na lekką kolację lub jako dodatek do dań z grilla. składniki na 2 porcje 3- 4 pomidory 2 kule sera mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek(...)odsączoną z zalewy mozzarellą. Na talerzu układamy naprzemiennie (na zakładkę) plastry pomidora i mozzarelli, całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii. Artykuł Sałatka Caprese + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaKolejna już sałatka której pomysł narodził się w chwili. U mnie właśnie tak często bywa. Coś za mną „ chodziło ”. I tak pomysł i ochota przerodziły się w przedstawianą sałatkę. Może i Was zainspiruje. Chrupiący boczek idealnie spaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka(...)odcieknięcia. Szalotkę drobno siekamy, ogórki i pomidory kroimy w słupki. Natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na koniec dodajemy część wystudzonego boczku, majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym boczkiem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyZobaczyłam podobną sałatkę na jednym z kulinarnych blogów. Zaintrygował mnie dodatek młodej kapusty, owszem - robiłam z niej surówki obiadowe, ale majonezowa sałatka? Postanowiłam spróbować. Nie byłabym sobą, gdybym pozostałych składników nie dobrała po swojemu. Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie! Polecam:) składniki: 4 ziemniaki 5 jajek słoiczek czarnych oliwek 1/2 główki młodej kapusty pęczek szczypiorku 150 g sera feta(...)pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę i ser. Szczypiorek posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć. Kapustę poszatkować. Składniki sałatki wymieszać razem z sosem, odłożyć do lodówki, żeby się "przegryzły
6niebo