zupie od razu postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją zupy. Składniki: 2 ubite szklanki rzeżuchy 6 małych ziemniaków 2 średnie cebule 2 łodygi selera naciowego 1l bulionu warzywnego/drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, biały pieprz, papryczka chilli jajko posiekane migdały lub płatki migdałów Sposób przygotowania: Ziemniaki, cebule oraz(...)seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy papryczkę chilli w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę (zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilli i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo
Pyry na Gazczas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę :) Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Składniki / 2 porcje: 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek sól, pieprz do podania: chrzan Przygotowanie frittaty: Piekarnik nastawiony na górną(...)grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: ziemniaki 1,20 kg, papryka słodka mielona Royal Brand 3 łyżeczki, natka kolendry Royal Brand 2 łyżki/suszona, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyzeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ser żółty 20 dag, natka pietruszki 1 pęczek użyłam ser morski, ser żółty pokroić na mniejsze kawałki razem z natką pietruszki rozdrobnić dobrze w rozdrabniaczu(...)ziemniaki obrać i pokroić na grubsze cząstki wprost do blaszki, dodać olej, kucharka, czosnek granulowany, kolendrę suszoną wsypać ser z pietruszką, paprykę słodką i wszystkie składniki dobrze na blaszce wymieszać piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 40 minut, następnie na termoobiegu na 180 C z 10 minut, ładnie się dopieką i bedą chrupiące - pyszne
W Mojej Kuchni LubięJeśli pozostaną Wam ugotowane ziemniaki to mogą być one świetnym dodatkiem do kotletów mielonych, ale takich troszkę innych. Można je podawać z sosem czosnkowym, pieczarkowym lub swoim ulubionym. Najlepiej smakują takie prosto z patelni. U mnie to już tradycja, że pierwszy usmażony kotlet jest mój :) Kotlety, frytki i surówka. Może być taki obiad? Mi smakowało i dlatego Wam też polecam(...)Składniki 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól gałka muszkatołowa pieprz płatki chilli 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a na koniec dodać posiekany czosnek. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uformować
O kuchni z uczuciemjest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy 3 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu sól do smaku natka do posypania. Wykonanie Mięso oczyszczamy, kroimy w drobne kawałki. Warzywa obieramy i myjemy. Wodę zagotowujemy(...)wrzucamy warzywa (poza ziemniakami) i mięso do garnka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy nasz wywar na wolnym ogniu. Po ok 1h wrzucamy ziemniaki i kaszę. Gotujemy jeszcze 20 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/krupnik/ BosowKuchni Artykuł Krupnik pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi
Mieszam w Garnkuwięcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki(...)więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek'; document.write(" "); Poliki myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy je z błon i ścięgien na wierzchu za pomocą bardzo ostrego noża. Marchewki obieramy
Poezja smakukolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika w śmietanie . SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane(...)twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy dość drobno. Ziemniaki gotujemy uważając aby nie były za bardzo rozgotowane i także kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki mieszamy razem w misce i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy w oddzielnym naczyniu, a następnie mieszamy ze składnikami sałatki 4 śledzie
Bon appetit mon amiełyżek kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki chrzanu luksusowego sól i pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą( 2 litry)i gotuje na małym ogniu(...)między czasie doprawiam solą i pieprzem . Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Wlewam żur dobrze wymieszany,wsypuje majeranek , dodaje czosnek i chrzan. Gotuje jeszcze trochę. Wlewam śmietanę 1-2 minut i już gotowe. Podaje z wkładką- biała kiełbasa na talerz. Wychodzą 4 porcję
Różowa kuchniaKolejna wersja ziemniaczanej sałatki, która świetnie będzie pasować jako przekąska. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Polecam aby ziemniaki z których ją przygotowujemy były gotowane w mundurkach co podkreśli jej smak. Dodatek koperku i szczypiorku nada wiosenności na którą wyczekujemy z utęsknieniem. A Wy lubicie ziemniaczane sałatki ? Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i szynką SKŁADNIKI : 500 g ziemniaków gotowanych(...)jajka ugotowane na twardo 200 g szynki konserwowej 1-2 ogórki kiszone świeży koperek cienki szczypiorek 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki i jajka obieramy z łupiny, kroimy w kostkę wraz z szynka i ogórkiem - przekładamy do miski. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZamiast majonezu można dodać do tej sałatki jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem. Świetnie sprawdzi się posiekana, czerwona, wyrazista w smaku i dodająca koloru, czerwona cebula. Po raz pierwszy połączyłam ziemniaki z czarnymi oliwkami i rzeczywiście udany duet. Przygotujcie koniecznie więcej takiej sałatki, posmakuje każdemu! Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i oliwkami Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 2 średniej wielkości ziemniaki(...)szklanki konserwowej kukurydzy 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 łyżki drylowanych czarnych oliwek sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kukurydzę bez zalewy przekładamy do miski. Obrane ziemniaki i jajko oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kukurydzy. Natkę z pietruszki siekamy i wrzucamy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy
Moja smaczna kuchniaDziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C(...)pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i stopniowo dodajemy puree buraczane
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Sposób na wykorzystanie ziemniaków które zostały z obiadu Składniki • 1 cebula • kilka grubych plastrów szynki dojrzewającej wędzonej • pęczek koperku • sól • pieprz • ziemniaki które zastały nam z obiadu • 1 łyżka smalcu może być olej • ok 1,5 łyżki sosu sojowego Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na patelni rozpuścić smalec lub dać olej podsmażyć cebulę dodać pokrojoną(...)kostkę szynkę smażyć ok 10 minut dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki sos sojowy i posiekany koper smażyć kolejne 5 minut doprawić pieprzem i solą
W królestwie smaków BeatyWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam(...)wypróbowania :) Składniki : 500g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól do smaku 500 g piersi z kurczaka 3 pieczarki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy 1 cebula Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki, cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z drobno pokrojonymi pieczarkami. Następnie dodać piersi , przyprawić solą i pieprzem lub vegetą
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać(...)Ugotowane ziemniaki połączyć w misce z uprażoną cebulą . Wyrobić masę doprawiając ziołami ,solą i pieprzem. Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut
w mojej kuchnimasła, 5 jajek, 230 g cukru pudru, 500 g twarogu półtłustego, 300 g obranych ugotowanych ziemniaków, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,* 30 g skórki pomarańczowej, 30 g rodzynek, sól Ziemniaki przetrzeć przez sito. Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie). Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy(...)Dokładnie utrzeć, następnie dodać ser i ziemniaki, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą żółtkowo maślaną (nie ucierać długo, ponieważ zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy ). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ma być w miarę sztywna, z miski odwróconej do góry
królestwo garów