dzisiaj. Postanowiłam też ją zrobić :) i muszę przyznać, że wyszła bardzo dobra. Składniki: 60 g ziaren kminku 1,5 l wywary warzywnego sól, pieprz pietruszka 4 ziemniaki Przygotowanie: Obrałam ziemniaki,umyłam i pokroiłam w kostkę.Wrzuciłam do gotującego się bulionu. Dodałam ziarna kminku, doprawiłam i całość gotowałam do czasu aż ziemniaki zmiękły
KukuleczkiSkładniki 500 ml bulionu 1/2 główki brokuła 2 młode ziemniaczki 1 cebulka 1 łyżeczka masła groszek ptysiowy Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę Brokuła umyj i oddziel różyczki Cebulkę zeszklij na masełku, zalej bulionem, dodaj ziemniaki . Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj brokuła i gotuj przez około 10 minut
Kukuleczkimajeranek czosnek Solanka: woda sól majeranek czosnek Szynkę umyć, osuszyć i podzielić na równe kawałki. Przygotować solankę. W misce z wodą rozpuścić sól. (Smak solanki sprawdzić za pomocą surowego ziemniaka. Obrany ziemniak wrzucić do wody - jeśli wypłynie - solanka jest dobra, jeśli opadnie na dno - należy wodę dosolić. W razie czego czynność powoli powtarzać. Natomiast jeśli ziemniak pływa na samym wierzchu
Di gotujeSkładniki: 1,5 l bulionu 1 marchewka 1/2 cytryny sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 4-5 ziemniaków 4 garście szpinaku Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem - ja jeszcze wsypałam odrobinę papryki ostrej mielonej. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy umyty i porwany na małe
Moje-pitraszenieSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki/z rosołu, ziemniaki młode 1 kg, ser żółty 20 dag/tarty, papryka słodka mielona 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kminek 1 łyżeczka/ziarenka, gorczyca 1 łyżeczka, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny ziarnisty 10 ziarenek w moździerzu utrzeć przyprawy, dolać olej, wsypać paprykę i wszystko utrzeć dokładnie podgotowane(...)młode ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w talarki, wkładać do blaszki, polać marynatą, położyć kawałeczki masła posypać po wierzchu startym żółtym serem, na serze poukładać wcześniej ugotowane podudzia w rosole, natrzeć je marynatą, nałożyć po kawałeczku masła piec w 200 C około 40 minut - ziemniaki są pyszne, ser ciągnący, kurczak chrupiący..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAksamitna zupa KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW z dodatkiem białej części... Artykuł KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I PORA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwypróbować i zaskoczyć swoją rodzinę. Kubki smakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy inspiracja przepisy-aleksandry Przygotowanie Marchewkę(...)ziemniaki ugotuj, pokrój w kostkę. Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pieczarki , posyp natką pietruszki . Na pieczarki ułóż wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki . Posmaruj majonezem delikatnie ugniatając łyżką. Następnie dodaj usmażoną i przyprawioną pierś z kurczaka . Posmaruj majonezem. Kolejna warstwa to ogórki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsłodko-kwaśna! Ha! I o to chodziło :) PS U Was mówi się botwina, czy boćwina? Składniki: 1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze 1 pęczek włoszczyzny 3 duże ziemniaki 2 litry wody wg uznania: ćwiartka kurczaka, kawałek innego mięsa, 2 bulionetki, 2 łyżki masła lub oliwy ocet spirytusowy (około 1 - 2 łyżki) cukier (około 2 - 3 łyżki) sól(...)sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu. Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Botwinkę bardzo porządnie opłukać, oczyścić korzonki i drobno posiekać. Po 10 -15 minutach od dodania ziemniaków dodać do zupy zwiększając jednocześnie ogień. Po około 3 - 5 minutach liście i łodygi
zadanie-gotowanieSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 serki wiejskie 1/2 małego pora 1 jajko bułka tarta / płatki owsiane do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, ser, jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu. Z masy uformować
magiczna kuchnia Kasiłam,że będzie szybko...kiełbaski z grilla a do tego sałatka z młodych ziemniaczków.Szybko,ale smacznie ....a najeść też się można a jak... Składniki: 80 dag młodych ziemniaków ok 20 dag wędzonego boczku 4 jajka mały pęczek koperku Sos: 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól,pieprz(...)Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy,studzimy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w wąskie plasterki i podsmażamy bez tłuszczu na patelni.Studzimy. Jajka gotujemy na twardo,studzimy,kroimy na ćwiartki. Koperek siekamy. Sos: śmietanę mieszamy z musztardą,majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ziemniaki łączymy z sosem,jajkiem,koperkiem i połową boczku.Mieszamy.Nakładamy
Niespełnione zdolności kulinarneziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam dorzucając do ciasta trochę gałki muszkatołowej i poszatkowaną świeżą miętę. Mi zasmakowały, ciekawa jestem co Wy sądzicie na ten temat:) Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 żółtko 1 jajko (całe) 2 średnie cebule 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka listków świeżej mięty 2 -3 cienkie plastry boczku olej(...)rzepakowy sól, pieprz gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i stawiamy jeszcze na chwilę na ogień do odparowania wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przez ten czas wyrabiamy farsz: w misce mieszamy ser, drobno posiekaną cebulę i miętę, żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy dwa rodzaje mąki
Zasmakuj Kuchnibatata Niektórzy nazywają takie twory serem z ziemniaka, a w tym przypadku batata. Dla mnie to jest za mało serowe, aby tak nazywać i „ser z ziemniaka” nigdy serem nie będzie. Jest to po prostu pyszny sos, który można użyć do tortilli, czy tak jak ja w tym przypadku, do nachosów. Sprawdza się naprawdę świetnie, jest szybki(...)przygotowaniu i bardzo prosty. No dobrze, ale załóżmy teraz, że nie masz batata, ale ten cholerny sos i tak chcesz…. co zrobić? Weź po prostu 2 średnie ziemniaki i jedną marchewkę. Dalej postępuj identycznie jak w przepisie. Naprawdę nic prostszego. Sos polecam zwłaszcza w połączeniu z ostrymi nachosami, do tortilli w towarzystwie również jakiegoś ostrego sosu, który przełamie słodycz
Blendmantylko zaprosić kogoś do towarzystwa i zajadać się nimi bez końca. Ja do takiej ziemniaczanej uczty zawsze zapraszam mojego największego kulinarnego fana - Piotrka. Smacznego! Składniki: 10 ziemniaków sól, pieprz papryka ostra oliwa z oliwek Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki. Rozgrzewamy piekarnik do 210C, na którym wyłożony jest papier do pieczenia. Układamy talarki ziemniaków, przyprawiamy, polewamy
Zasmakuj Kuchniprzygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować: 2,5 l czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 350 g boczku wędzonego około 500 g ziemniaków 1 duża marchew 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku do smaku sól, pieprz duży garnek(...)momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2,5 litra czystego wywaru na którym przygotuję kapuśniak. Najpierw przygotuję składniki na kapuśniak: Oczyszczoną i umytą marchew kroję w plasterki, obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę szatkuję. Boczek kroję w kostkę. Gotowanie kapuśniaku: Do garnka z wywarem
Uwaga Babcia Gotujekoniecznie napiszcie czy Wam smakowało! Przepis zaczerpnęłam ze strony Smak Armenii Jajni - ormiańska zupa wołowa 500 g mięsa wołowego - użyłam udźca 2 cebule 150 g suszonych moreli 4-5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła pietruszka, kolendra sól, pieprz u mnie dodatkowo słodka papryka Mięso kroimy w kostkę zależy jak kto lubi u nas była takiej średniej wielkości(...)wyjmujemy je z wywaru - płuczemy pod zimną wodą. Wywar odcedzamy (ja zrobiłam do przez papierowy ręcznik). Wywar ponownie łączymy z mięsem, zagotowujemy i dodajemy do niego pokrojone na ósemki ziemniaki i całe morele. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na maśle aż się zeszkli i zarumieni. Dodajemy koncentrat i wszystko razem smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy do reszty
sierotka maRysia w kuchni