ziemniaki - 38421 przepisów (strona:776/2562)

Sałatka z botwinką i boczkiem 86

Świetny sposób na wykorzystanie sezonowej botwinki, a któ rą czas właśnie się zaczął. :-) K ilka prostych składników i na obiad jak znalazł!   2 pęczki botwiny 500g młodych ziemniaków 200g boczku parzonego w plastrach sól, pieprz 1.  Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę(...)ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy. 3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą

Szefowa kuchni
ZUPA GULASZOWA 112

Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka(...)ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory, przecier, ketchup, vegetę i zioła. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż wszystkie

Prosto i Smacznie z Anetą
Kluski ziemniaczane kładzione 214

Składniki: 1 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej jajko sól dodatkowo 250 g wędzonego boczku 1 cebula pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, łyżką nabieramy kluski i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy około

magiczna kuchnia Kasi
Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną 130

pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną Przepis na ok. 30 pierogów Potrzebujemy: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody Farsz: 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 duże cebule 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz - sporo do smaku wedle uznania Skwarki z pietruszki: 1 pietruszka (korzeń) 1 łyżka papryki wędzonej 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kaszę(...)jaglaną przelewamy wrzątkiem i płuczemy. Pół szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wody, odrobinę solimy i gotujemy do miękkości . Kiedy będzie gotowa odstawiamy do ostygnięcia.  Ziemniaki gotujemy i odrobinę solimy. Po ugotowaniu ugniatamy je i odstawiamy, aby ostygły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju na małym ogniu do momentu, aż się zeszkli i ładnie zarumieni na złoty

Bananowe Pole
Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią 126

jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki  muszkatołowej 1,5 litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać warzywa. Seler i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć  solą i wstawić(...)nagrzanego do 200 st piekarnika na 1h.  Po tym czasie upieczone warzywa oraz ziemniaka pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 minut. Potem zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa nie będzie już gorąca zblendować. Podawać z posiekaną świeżą bazylią

wegujemy
Sałatka Leśna polana 24400

tortownica o średnicy 23-24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 60g żółtego sera, 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g) sól, pieprz, czosnek papryka słodka (do doprawienia(...)kurczaka do smaku) oliwa z oliwek do smażenia pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać

Kulinarne Przeboje
Krem z botwinki 78

tacy, którzy nie lubią pływających farfocli w zupie, chętnie by zjedli ale bez liści. Dlatego proponuję krem z botwinki. Smak ten sam a farfocli brak :) 2 pęczki botwinki, 1 ziemniak, 300 ml bulionu, sok z cytryny, sól, cukier, śmietana Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, wlać(...)cytryny, dodać obranego, pokrojonego ziemniaka i gotować, aż ziemniak będzie miękki. Całość zmiksować, wlać bulion i gotować do pożądanej gęstości. Doprawić do smaku cukrem i solą. Dodać śmietanę. Podałam z jakiem w koszulce (poszetowym), ale może być jajko ugotowane na twardo.   zastawa

królestwo garów
Zupa koperkowa z ziemniakami 238

Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki pół selera 5 ziemniaków pół pora ok. 2,5 litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany 18% 2 listki laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy.  Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy szumowiny, wrzucamy obraną i umytą(...)włoszczyznę. Solimy i dodajemy pozostałe przyprawy.  Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości.  Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz  2 marchewki pokrojone w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy

Qchnia po prostu
Pierogi ruskie 168

przygotowania. Składniki: mąka pszenna typ 500 1 szklanka jajko 1 szt masło 1 łyżeczka sól -1 szczypta gorąca woda 1/3 szklanki   Dodatkowo: ziemniaki ugotowane 500 g twaróg tłusty 200 g sól i pieprz do smaku masło 1 łyżka   Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól,  jajko i masło,nie zapomnijmy(...)wodzie by była gorąca lecz nie wrzątek.Wyrabiamy ciasto i wałkujemy podsypując mąką.Wycinamy kółka szklanką. Ziemniaki obieramy,kroimy na ćwiartki i myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy je,dodajemy twaróg i masło formujemy kuleczki i kładziemy na środek ciasta( kółeczka) i sklejamy pierożka.Gotujemy pierożki

Różowa kuchnia
Pieczony boczek z fenkułem 123

funkcją grzania góra dół lub termoobieg + grzanie dół. Pieczemy około 2 godzin i 15-30 min. Ja do swojego boczku podałem pieczone ziemniaczki takie jak w przepisie na kaczkę , ziemniaków nie obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią. Pod naszym boczkiem i razem(...)gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym dodatkiem zarówno do ziemniaków jak i samego mięsa.  Pod warunkiem, że nie przesolicie mięsa, bo w tym wypadku sos będzie niezbyt zjadliwy. Smacznego i powodzenia

Kuba Gotuje
Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu 140

sosem, nie wymagają dużego nakładu pracy a ich smak miło zaskakuje. Sprawdzą się jako dodatek do mięs. Ponieważ można modyfikować ich skład, można dodać do nich podgotowane wcześniej ziemniaki i zupełnie pominąć je w czasie przygotowywania obiadu, a jedynie podać do obiadu taki miks warzywny. Ja wykorzystałam w tym zestawieniu paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię, ale sprawdzi się również bakłażan(...)wspomniane ziemniaki. Nie polecam pomidora, który puszcza sok i całość będzie pływać w soku z pomidora. Za to bakłażan nabiera lekko orzechowego smaku. Rekomendować podpiekania ziemniaków chyba nikomu nie muszę Warzywa z piekarnika wychodzą miękkie i idealnie z nimi współgra lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu. Jeśli potrzebujecie mocniejszych smaków, jogurt zamieńcie na majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół

Mieszam w Garnku
Łopatka pieczona z młodymi ziemniakami i kapustą 149

Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak.     Składniki: -ok. 80 dkg łopatki -ok. 1 kg małych młodych ziemniaków -ok. 1 kg kapusty kwaszonej -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi -olej    Kilka godzin przed pieczeniem łopatkę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, skrapiamy delikatnie(...)olejem i odstawiamy. Umyte ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.  Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.  W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, na niej ziemniaki, na nich łopatkę i przykrywamy pozostałą kapustą. Uciskamy, przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut. Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 130

KREMOWA ZUPA Z CYKORII 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut   Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g gęstej śmietany* 20 g masła 1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio) Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 gałązka tymianku   Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno(...)liście. Obierz ziemniaka i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW 151

KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Tym razem proponuję wam prosty przepis na zupę-krem z marchewki i słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru.   Dla 4 osób Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 25 minut   Składniki: 1,2 kg marchewki 1 duży batat (słodki ziemniak) 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 25 cl mleczka kokosowego(...)sosów. **Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu. Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema łyżkami czerwonej soczewicy. Jeśli wolisz, żeby zupa była mniej gęsta, możesz dodać więcej mleczka   kokosowego i śmietany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 116

przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera Liść laurowy Ziele angielskie Łyżka masła 2 ziemniaki Marchew, pietruszkę i selera obrane, zalewamy ok. 1 litrem wody, dokładamy liść, ziele i gotujemy. Bulwy kopru kroimy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek w piórka. W plastry kroimy(...)pora, czosnek przeciskamy przez praskę, a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora i czosnek, po chwili dodajemy fenkuł, a jak lekko zmięknie – ziemniaki. Dusimy kilka minut, podlewając wodą lub odrobiną wina. Gdy warzywa w garnku już zmiękną, wyjmujemy marchew i wlewamy zawartość patelni, gotujemy kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie

Markowy smak