łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach sól pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić(...)kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekko ostra sałatka świetnie pasuje do wędliny. Polecam ją na imprezowy stół jako element zimnej płyty. Składniki: 4 duże ziemniaki 1/2 puszki groszku 3 łyżki grzybków marynowanych w occie 3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli (może być czerwona) 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej sól pieprz Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie(...)długo żeby nie były rozgotowane. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, grzybki także można pokroić jeśli są duże kawałki. Musztardę wymieszać z majonezem i pieprzem. Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sosem musztardowym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka(...)oleju sól, pieprz dodatkowo: boczek wędzony szczypiorek Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę. Składniki: kość wędzona pęczek młodych buraczków z nacią marchewka seler korzeń pietruszki cebula 3-4 ziemniaki śmietanka 12% z kartonika łyżka octu jabłkowego ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz koperek Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić(...)piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianieodmienne atuty tej sałatki. A jeżeli dodamy do naszej sałatki, delikatne filety z młodych śledzi, to nasze proste danie, zyska naprawdę niepowtarzalny smak. składniki 3 jajka 2 duże ziemniaki 2 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu 1 cebula 5 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy) sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy w mundurkach, j ajka gotujemy(...)twardo. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, oraz drobno posiekaną cebulę, całość wrzucamy do sporej miski. W przepisie użyłem ryb z delikatnej olejowej zalewy , więc nie muszę już wcześniej moczyć filetów. Jeżeli jednak, mamy zamiar użyć śledzi tylko solonych, to przed dodaniem do sałatki, moczymy je przez
Miód i pieprzSkładniki: • 50 dag karkówki • 2 garście suszonych grzybów • 7 łyżek kaczy jęczmiennej • 4 duże ziemniaki • 6 ogórków kiszonych • 2 łyżki śmietany • 2 liście laurowe firmy RAFEX • 3 ziela angielskie • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia • natka pietruszki Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście(...)ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 7 Koszt wykonania
Pobite gary BarbarySKŁADNIKI Na sos: 500g grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek) 1 duża cebula 200 ml śmietany 18% pęczek dymki sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Na placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondlu na oleju. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy razem(...)zostawić do przybrania). Odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos grzybowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu . Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Cebule również ścieramy na małych oczkach. Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki
Moje Kuchenne Rewelacjesmaczne i efektownie wygląda. Do dania powinny być wykorzystane grzyby leśne, ale ja zamieniłam na pieczarki. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 500 g pieczarek 2 cebule 1 kg ziemniaków 400 ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Wołowinę opłukać, osuszyć i podzielić na kotlety.Każdy kotlet rozbić cieniutko, a następnie obtoczyć w mące(...)żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebule drobno posiekane, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na mięso. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Polać wierzch zapiekanki . Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemwieprzowiny 1 cebula 1 marchewka 3 suszone pomidory z zalewy szczypta chili pół łyżeczki czerwonej papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć(...)garnka, dodać przyprawy i posiekane suszone pomidory, podsmażyć aż mięso zacznie się rumienić. Podlać rosołem i gotować do miękkości, Następnie dodać pokrojone ziemniaki w kostkę i paprykę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie,na koniec dodać ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwewieprzowiny (szynka-łopatka) 1 szkl grochu łupanego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 3-4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej natki selera pół łyżeczki białej gorczycy 1 łyżeczka oregano sól pieprz koperek Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyrumienione mięso przełozyć do garnka, patelnię przepłukać i dodać do garnka. pokroić warzywa oprócz(...)ziemniaków , zalać ok 2 litrami wody dodać groch i gotować do miękkości, ziemniaki obrać pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, gotować do momentu kiedy będą miękkie. Dodać natkę selera i koperek
Gotowanie jest łatweimbiru szczypta sypkiego imbiru 1 ząbek czosnku szczypta chili w płatkach sól biały pieprz 2 łyżki śmietany 3/4 szkl białego wina 2 łyżki oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki(...)resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę . Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę , dodać pozostałe ziemniaki wyjęte , jajko , sól i zagnieść ciasto. Formować spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować
Gotowanie jest łatweżeberek z dużą ilością mięsa (trójkąt) 2 jabłka pół papryki 1 cebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek) natka pietruszki kilka fasolek chińskich Mięso umyć, osuszyć . obsmażyć ze wszystkich stron. podlać 1 szkl wody, dodać posiekane liście pora, pokrojonę w paski paprykę(...)pieczarki i przyprawy oprócz ziemniaków.. (z jabłek jedynie wydrążyć gniazda nasienne i przekroićna pół) Całość dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać ziemniaki i dusić jeszcze
Gotowanie jest łatwebrązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół cebuli sól pieprz łyżka miodu 2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 kilogram ziemniaków rozmaryn 1 ząbek czosnku sól pieprz Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić(...)minut. Kapustę przełożyć do brytfanki. Na niej ułożyć cały pas żeberek , oblać resztą marynaty. Można podlać jeszcze odrobiną wody, gdyby kapusta była zbyt sucha. Okryć brytfankę folią aluminiową. Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki, przepłukać zimną wodą. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę rozmarynu, sól, pieprz, i przeciśnięty przez praskę czosnek, Wymieszać ziemniaki z przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać
Gotowanie jest łatwepodwójna pierś z kurczaka 3 duże ziemniaki 1 marchewka 1 mały brokuł 300 g śmietany kremówki 1 jajko sól pieprz pieprz staropolski oregano bazylia natka pietruszki tłuszcz do smażenia 50 g sera typu parmezan Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plastry i ugotować, ok 10 min. Odcedzić . Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min. Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć
Gotowanie jest łatwepołówka kurczaka 1 pętko kiełbasy wędzonej lub 100 g boczku 1,5 szkl grochu por marchewka pietruszka 3 ziemniaki cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano ziele angielskie Warzywa obrać i pokroić . Kurczaka umyć zalać wodą , dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziele angielskie i ugotować na wolnym ogniu razem z grochem. Wyjąć mięso, włożyć ziemniaki. Mięso oddzielić od kości, podzielić(...)mniejsze kawałki i wrzucić do zupy, dodać również kiełbasę lub boczek. Przyprawić do smaku i ugotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwe