Inspiracja: klik Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez ok. 6 łyżek Marchewki(...)ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą
Maślane ciasteczkożyjemy w kraju gdzie można potknąć się o owcę na każdym kroku. Nawet Irlandczycy stosują często wołowinę, a ci żyjący w Stanach, to już na pewno. Pozostałe składniki to ziemniaki i marchewki - por, który także dodałem, to niemal ekstrawagancja ;) W sumie jest to bardzo proste, swojskie danie. Byłoby również daniem tanim, gdyby nie polskie ceny wołowiny (o jagnięcinie nie wspomnę(...)Wszystko to jednak schodzi na drugi plan, ponieważ na pierwszym jest smak. A smak jest rewelacyjny. I tyle! ;) Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 500 g marchewki 500 g ziemniaków 2 średnie cebule 1 por 1 litr bulionu wołowego (lub innego) 1 łyżeczka tymianku 1 listek laurowy 1 kostka pieczeniowa 1 łyżka cukru muscovado (opcjonalnie) sól i pieprz mąka olej natka
zadanie-gotowaniePyszna zupa z porów i ziemniaków o gładkiej, kremowej konsystencji z subtelnym maślanym akcentem. Jej dużym atutem, oprócz smaku, jest czas przygotowania. Niezwykle krótki. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, czy też posypać posiekanym szczypiorkiem. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki i z miejsca stałam się wielką fanką tego dania. Do przygotowania zupy użyłam po prostu wody(...)stoi na przeszkodzie, aby do warzyw dodać bulionu. Wówczas podkręci się nieco jej smak. Polecam. Składniki: 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 średnie ziemniaki 80 g masła 2-3 łyżki słodkiej śmietany (u mnie 30 %) sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pory dokładnie umyć i pokroić w paski. W garnku rozpuścić masło, dodać por i dusić ok. 10 minut
zadanie-gotowaniezupie od razu postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją zupy. Składniki: 2 ubite szklanki rzeżuchy 6 małych ziemniaków 2 średnie cebule 2 łodygi selera naciowego 1l bulionu warzywnego/drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, biały pieprz, papryczka chilli jajko posiekane migdały lub płatki migdałów Sposób przygotowania: Ziemniaki, cebule oraz(...)seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy papryczkę chilli w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę (zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilli i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo
Pyry na Gazczas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę :) Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Składniki / 2 porcje: 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek sól, pieprz do podania: chrzan Przygotowanie frittaty: Piekarnik nastawiony na górną(...)grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: ziemniaki 1,20 kg, papryka słodka mielona Royal Brand 3 łyżeczki, natka kolendry Royal Brand 2 łyżki/suszona, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyzeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ser żółty 20 dag, natka pietruszki 1 pęczek użyłam ser morski, ser żółty pokroić na mniejsze kawałki razem z natką pietruszki rozdrobnić dobrze w rozdrabniaczu(...)ziemniaki obrać i pokroić na grubsze cząstki wprost do blaszki, dodać olej, kucharka, czosnek granulowany, kolendrę suszoną wsypać ser z pietruszką, paprykę słodką i wszystkie składniki dobrze na blaszce wymieszać piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 40 minut, następnie na termoobiegu na 180 C z 10 minut, ładnie się dopieką i bedą chrupiące - pyszne
W Mojej Kuchni LubięJeśli pozostaną Wam ugotowane ziemniaki to mogą być one świetnym dodatkiem do kotletów mielonych, ale takich troszkę innych. Można je podawać z sosem czosnkowym, pieczarkowym lub swoim ulubionym. Najlepiej smakują takie prosto z patelni. U mnie to już tradycja, że pierwszy usmażony kotlet jest mój :) Kotlety, frytki i surówka. Może być taki obiad? Mi smakowało i dlatego Wam też polecam(...)Składniki 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól gałka muszkatołowa pieprz płatki chilli 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a na koniec dodać posiekany czosnek. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uformować
O kuchni z uczuciemjest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy 3 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu sól do smaku natka do posypania. Wykonanie Mięso oczyszczamy, kroimy w drobne kawałki. Warzywa obieramy i myjemy. Wodę zagotowujemy(...)wrzucamy warzywa (poza ziemniakami) i mięso do garnka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy nasz wywar na wolnym ogniu. Po ok 1h wrzucamy ziemniaki i kaszę. Gotujemy jeszcze 20 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/krupnik/ BosowKuchni Artykuł Krupnik pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi
Mieszam w Garnkuwięcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki(...)więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek'; document.write(" "); Poliki myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy je z błon i ścięgien na wierzchu za pomocą bardzo ostrego noża. Marchewki obieramy
Poezja smakukolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika w śmietanie . SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane(...)twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy dość drobno. Ziemniaki gotujemy uważając aby nie były za bardzo rozgotowane i także kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki mieszamy razem w misce i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy w oddzielnym naczyniu, a następnie mieszamy ze składnikami sałatki 4 śledzie
Bon appetit mon amiełyżek kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki chrzanu luksusowego sól i pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą( 2 litry)i gotuje na małym ogniu(...)między czasie doprawiam solą i pieprzem . Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Wlewam żur dobrze wymieszany,wsypuje majeranek , dodaje czosnek i chrzan. Gotuje jeszcze trochę. Wlewam śmietanę 1-2 minut i już gotowe. Podaje z wkładką- biała kiełbasa na talerz. Wychodzą 4 porcję
Różowa kuchniaKolejna wersja ziemniaczanej sałatki, która świetnie będzie pasować jako przekąska. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Polecam aby ziemniaki z których ją przygotowujemy były gotowane w mundurkach co podkreśli jej smak. Dodatek koperku i szczypiorku nada wiosenności na którą wyczekujemy z utęsknieniem. A Wy lubicie ziemniaczane sałatki ? Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i szynką SKŁADNIKI : 500 g ziemniaków gotowanych(...)jajka ugotowane na twardo 200 g szynki konserwowej 1-2 ogórki kiszone świeży koperek cienki szczypiorek 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki i jajka obieramy z łupiny, kroimy w kostkę wraz z szynka i ogórkiem - przekładamy do miski. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZamiast majonezu można dodać do tej sałatki jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem. Świetnie sprawdzi się posiekana, czerwona, wyrazista w smaku i dodająca koloru, czerwona cebula. Po raz pierwszy połączyłam ziemniaki z czarnymi oliwkami i rzeczywiście udany duet. Przygotujcie koniecznie więcej takiej sałatki, posmakuje każdemu! Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i oliwkami Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 2 średniej wielkości ziemniaki(...)szklanki konserwowej kukurydzy 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 łyżki drylowanych czarnych oliwek sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kukurydzę bez zalewy przekładamy do miski. Obrane ziemniaki i jajko oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kukurydzy. Natkę z pietruszki siekamy i wrzucamy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy
Moja smaczna kuchniaDziś w propozycji włoskie gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka :) Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C(...)pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy tarty parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko ze sobą mieszamy i stopniowo dodajemy puree buraczane
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Sposób na wykorzystanie ziemniaków które zostały z obiadu Składniki • 1 cebula • kilka grubych plastrów szynki dojrzewającej wędzonej • pęczek koperku • sól • pieprz • ziemniaki które zastały nam z obiadu • 1 łyżka smalcu może być olej • ok 1,5 łyżki sosu sojowego Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na patelni rozpuścić smalec lub dać olej podsmażyć cebulę dodać pokrojoną(...)kostkę szynkę smażyć ok 10 minut dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki sos sojowy i posiekany koper smażyć kolejne 5 minut doprawić pieprzem i solą
W królestwie smaków Beaty