kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki
Kuchnia smakówburaczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też kolor zupy mało buraczkowy. Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką 12 szt szparagów 4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi 6 młodych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera koperek natka pietruszki łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy Warzywa myjemy dokładnie. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy(...)kawałki. Buraczki wraz z liśćmi kroimy drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki kroimy na 4 części. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażamy. Następnie zalewamy około 750 ml wody i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy buraczki i sok z cytryny
Miksturownikmłodych ziemniaków, 250 g Pimientos de Padrón , 280 g chorizo pikantnego, 1 cebula dymka ze szczypiorem, 2 ząbki czosnku, oliwa. Ziemniaki dokładnie umyć lub oskrobać. Zalać gorącą wodą, lekko osolić i ugotować. Pimientos umyć, odciąć ogonki z nasadą. Cebulkę pokroić w półplasterki. Szczypior niezbyt drobno posiekać. Czosnek posiekać. Chorizo obrać ze skórki, pokroić w ukośne plastry grubości około(...)smażyć około 1 minuty, muszą się przysmażyć. Przełożyć do chorizo. Następnie podsmażyć cebulę razem z czosnkiem. Przełożyć do garnka. W razie potrzeby dolać trochę oliwy. Na patelnię wrzucić odcedzone ziemniaki, aby zebrać cały smak z patelni. Przełożyć do garnka z chorizo, dodać posiekany szczypior, dokładnie wymieszać
królestwo garówolej rzepakowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka z łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma) dobrze rozbełtać widelcem(...)bułkę tartą wymieszać z orzechami mielonymi filety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym oleju smazyć na rumiano z każdej strony ugotowane ziemniaki utłuc z 2 łyżkami gęstej śmietany, posiekanym koperkiem z pietruszką kapustę kiszoną 50 dag wymieszać z jedną pokrojoną cebulą, do smaku cukrem pieprzem, olejem, zieleniną, filety podać z ziemniakami, surówką - filety w panierce z orzechami
W Mojej Kuchni Lubiękorzeń selera * pół pora (zielona część) * sól * ziele angielskie * liść laurowy * 2 pęczki młodej botwinki z małymi buraczkami * 4-5 młodych ziemniaków * 4-5 łyżek słodkiej śmietany * 2-3 łyżki octu * 2-3 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar(...)odcedzić przez sitko i do zupy wrzucić tylko marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wrzucić do zupy. Liście botwiny posiekać razem z łodygami, buraczki obrać pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki w zupie będą na pół miękkie dodać liście botwiny i buraczki, wszystko gotować do miękkości warzyw na małym ogniu. Na koniec
Zrób to smaczniemała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe(...)godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem
Moniki SmakołykiMłode ziemniaczki już są dostępne w sklepach, więc obowiązkowo muszą być placki ziemniaczane ..przygotowałam więcej ziemniaków i przy okazji upiekłam też i babkę ziemniaczaną w multicookerze..troszkę za mocno się przypiekła [ za wysoką temperaturę ustawiłam], ale zjedzona była ze smakiem. 1 kg obranych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej sól,pieprz, majeranek szczypiorek Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Placki podawać natychmiast z patelni same lub z dodatkami według upodobań np. z gęstą kwaśną śmietaną lub serkiem wiejskim
Moje domowe kucharzeniebarszcz Wegetariański barszcz na botwince - przepis: Składniki: 2 pęczki botwinki (z większymi burakami) pęczek świeżej marchewki (4-5 marchewek) 1/4 selera (jeśli seler jest duży) 3-4 większe młode ziemniaki 1 pietruszka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku mała puszka białej fasoli sól do smaku sok z cytryny/kwasek cytrynowy do smaku 4-5 łyżek cukru(...)szklanki domowego zakwasu na barszcz ok. 2-2,5 l wody Wegetariański barszcz na botwince - jak zrobić? Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz z łupiny i opal nad gazem. Od botwinki odetnij buraczki, dokładnie je umyj (można je wyszorować za pomocą czystej gąbeczki), odetnij korzonki
Moje Qulinariasłodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:) POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka(...)musztardy + miodu+ oleju z tuńczyka +szalotki przygotowujemy sos. Proporcje w jakich zmieszamy składniki na sos zależą tylko od naszych upodobań. Tak czy inaczej będzie on ostro -słodki. Ostudzone ziemniaki i jajka kroimy na połówki i układamy na talerzu. Dodajemy szparagi, oliwki i tuńczyka. Całość polewamy sosem. Możemy posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty 20 dag/zmielony, jajka 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia żaroodpornego(...)wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje z zimną maślanką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięporcja mięsa na rosół 2 pęczki botwinki młoda włoszczyzna 3 ziemniaki puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 3 łyżki soku z cytryny 4 ziela angielskie 4 liście laurowe cukier sól pieprz Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz(...)młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń
KuchcikoweLoveniesłodzonego jogurtu sojowego), a dodatek czerwonej fasoli, drobno pokrojonych kiszonych ogórków i świeżej dymki sprawia, że ta wymyślona naprędce wersja jest jak dla mnie o niebo lepsza. Składniki: 400g ziemniaków sałatkowych 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli 2 cebulki dymki posiekane 2 kiszone ogórki pokrojone w drobną kosteczkę 4 pełne łyżki niesłodzonego jogurtu sojowego 2 łyżeczki ziarnistej musztardy 2 łyżki(...)soku z cytryny sól i pieprz do smaku 2 łyżki pestek dyni Umyte ziemniaki rzuć na wrzącą osoloną wodę i ugotuj al dente – 15 minut. Odcedź i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w plastry. Do dużej miski przełóż ziemniaki, fasolę, krążki dymki, posiekane ogórki. W osobnej miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu i przelej go do miski
Roślinna - blog wegańskiSKŁADNIKI NA PLACUSZKI: 1 duża papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa umyć. Ziemniaki, czosnek i cebulę obrać. Paprykę, ziemniaki, cebulę pokroić w kostkę. Umieścić wszystkie składniki w misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć
ClauditteMissCookingśmietana 30% 200 ml sól pieprz koperek do zupki marchewka 2 szt ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g Dodatkowo: ziemniaki duże 6 szt koperek Krok 1 Ziemniaki obieramy , kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie. Krok 2 Botwinę myjemy i odcinamy korzonki( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki(...)niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione. Krok 3 -podanie Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną,dekorujemy koperkiem i gotowe
Różowa kuchniałodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta soli i pieprzu Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami: 150 gram mrożonej fasolki szparagowej garść(...)redukuję o połowę. Wlewam bulion i całość duszę do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Całość przekładam do malaksera i miksuję na gładki sos. Ewentualnie doprawiam do smaku. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości, odlewam wodę. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję mleko, masło, przyprawy i całość mieszam do uzyskania gładkiego puree. Filet z łososia doprawiam sokiem z cytryny
Mango Papaja