udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 500 g świeżych brokułów masło i olej do smażenia 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego(...)Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj i wrzuć do wody z mięsem. Obrane i umyte ziemniaki dodaj w całości, a czosnek przekrój na pół lub rozgnieć i wrzuć do wody. Cebulę obierz i drobno pokrój. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach oraz płaską
Anioszek w kuchnismakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-) Zupa ogórkowa ZUPA OGÓRKOWA 1 kawałek żeberka 1 kawałek boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 0,5 kg kiszonych ogórków 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu pieprz mielony 0,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki suchego ryżu(...)zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Marchew, pietruszkę oraz seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z ryżem. Dalej gotujemy a w tym czasie ogórki ścieramy również na tarce z grubymi oczkami. Następnie podsmażamy
peggiwkuchnimożna sobie wyobrazić smak czekolady w połączeniu ze stekiem? Brzmi to dość dziwnie ale polecamy spróbować Grillowane steki z sosem czekoladowym z chili Składniki: 4 ulubione steki 5 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 gałązek tymianku szczypta pieprzu Sos czekoladowy chili(...)wina Szczypta suszonych płatków chili 100g gorzkiej czekolady 70% kakao 80 ml śmietany 30 ml grubo posiekanego rozmarynu sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie: Steki marynować w zamykanym pojemniku. Ziemniaki pokroić w cienkie talarki i smażyć/grillować aż będą lekko złote i chrupiące. Bulion wołowy, czerwone wino i płatki chili doprowadzić do wrzenia i gotować aż całość zredukuje się
naRuszciesposób a podanie ryby? Na pewno jeden z kilku. Prostota takiego podania ryby podkreśla tylko jej świeżość i smak użytych produktów. Kilka składników, 10 minut przygotowania, łącznie z naszykowaniem ziemniaków jakieś 40 minut gotowania – obiad gotowy! Jeśli nie czytaliście „My life in Paris” Julii Child, może oglądaliście film „Julie i Julia”? W jednej z pierwszych scen filmu grana przez Meryl(...)Rouen. Zamawiają wiele pyszności, a jedną z rekomendacji kelnera jest właśnie ‘sole meunière’ która po spróbowaniu zostawia Julię prawie oniemiałą. Najbardziej klasycznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby są gotowane ziemniaki, prosto z osolonej wody, bez żadnych innych dodatków. Frytki będą za tłuste i za ciężkie, zabiją delikatny smak potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej nie trzeba już
Karo in the KitchenInspiracją była książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Tam znalazłam przepis na krem z buraków. Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki 1 pietruszka 1 cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 20 g orzechów włoskich garstka nerkowców 1 litr wody olej liść laurowy, 4 ziela angielskie sól, pieprz(...)kiełki buraka Buraki, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w gruba kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy buraki i marchewkę wraz z ziemniakami liściem laurowym i zielem angielskim. gotujemy na małym ogniu minimum 30 minut. Cebule szklimy na rozgrzanym oleju. Orzechy prażymy na suchej patelni. Studzimy. Z wywaru usuwamy listek
Dzieje kuchennej Wiewiórypietruszka - 3-4 średnie ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 4 ziarna ziela angielskiego(...)warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie. 3. Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie mieszamy. Następnie całą
Bananowe PoleSmak mojego dzieciństwa. Moja mam pochodzi z Wielkopolski więc u nas domu zajadaliśmy się ziemniakami pod wieloma postaciami: gotowane z sosem, kluski itp. Jednak zdecydowania najbardziej to warzywo odpowiada mi właśnie w takiej formie. Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 30 dag mąki żytniej 2 jajka sól 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 25 dag twarogu(...)łyżki posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę
Pobite gary Barbaryłyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki soli 2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę 600 ml bulionu z kurczaka 2 duże ziemniaki, pokrojone na większe kawałki posiekana świeża kolendra do dekoracji Sposób wykonania : J agnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu i 5 minut smaż(...)pomidory, wlej bulion, wymieszaj lekko. Trzymaj 5 minut na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: jajka 10 sztuk, ziemniaki gotowane w mundurkach 10 sztuk, bułka tarta 4 łyżki, pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, obrane dodać do jajek na twardo 9 sztuk i tłuczkierm do ziemniaków dobrze rozgnieść dodać 1 jajko, bułkę tartą
W Mojej Kuchni Lubięugotowanego brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz(...)sól do smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze
Kuchcik gotujejest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól i pieprz do smaku pestki dyni do dekoracji Przygotowanie: Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym (może być słonecznikowy(...)liściem laurowym i zielem angielski bulionem. (Ziele angielskie i liść laurowy najlepiej wrzucić w specjalnym woreczku lub kuli do gotowania przypraw, łatwiej je wyjąc przed miksowaniem zupy) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do gotującej się zupy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie , wyjmujemy z zupy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem . Następnie dodajemy mleko. Podgrzewamy
Bon appetit mon amiegroszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI I CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g topinamburu 300 g ziemniaków 2 trójkąciki sera topionego np. ementaler 1-2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek czerwony pieprz (opcjonalnie) Przygotowanie: Topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy(...)oliwie szklimy cebulę i czosnek,a następnie dodajemy topinambur i smażymy przez 3-4 minuty. Bulion musimy zagotować dodać podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amieDzisiaj w cyklu zupa na niedzielę będzie słodko,ostro i.... dość egzotycznie, bo podstawą dzisiejszego dania jest jeszcze mało znana. Mowa o batatach. Bataty to słodkie ziemniaki, które od niedawno pojawiły się na naszym rynku i powoli zdobywają serca Polaków. Od zwykłych ziemniaków różnią się przede wszystkim smakiem i kolorem, ale też wielkością. Niektóre okazy są naprawdę wielkie i ważą(...)smaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa
Bon appetit mon amiezupy. Gęsta sycąca i bardzo smaczna zupa, jestem bardzo zadowolona i polecam wszystkim. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą(...)wywaru). Wywaru powinno być koło 1,5 litra, jeśli nie ma tyle dolać gorącej wody. Wlać do garnka wywar i przecier, zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną w kostkę pozostałą marchew. Przyprawić i gotować do miękkości ziemniaków, jeśli będzie za gęste można dolać trochę gorącej wody. Na końcu dodać koperek i obrane mięso
talerz przyjemnościTradycyjne pierogi, które nigdy nie "wyjdą" z mody. Składniki Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki 125 ml gorącej wody 25 g masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy
R'n'G Kitchen