razu mam przed oczami pyzy z mięsem, zwane tam kartaczami, bo tam kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś zapraszam. Ciasto: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej Farsz: 500g mięsa mielonego 1 jajko L 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Do okraszenia(...)300g chudego boczku 3 duże cebule 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki. 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek
Szefowa kuchnilepiej mój organizm toleruje.O dziwo ,mało czuć w niej pora a tyle się go do niej daje.Polecam. 5 szkl.bulionu kurzego 50dag.porów 2 kiełbaski 3-4 ziemniaki 0.5szkl.śmietany 1-2 łyżeczki mąki 1 łyżka masła maggi natka pietruszki pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pory kroimy wzdłuż na połówki,myjemy,a potem drobno kroimy i dusimy na maśle(...)Zalewamy gorącym bulionem,dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojoną w plastry kiełbasę,gotujemy.Gdy ziemniaki będą miękkie,zaprawiamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką,zagotować.Przyprawiamy do smaku.Posypujemy natką pietruszki. Zupę możemy zmiksować i podawać z grzankami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiedyś bardzo często robiłam w domu , teraz zmieniłam śmietanę na jogurt naturalny ,ale to już nie to.Tutaj użyłam śmietany 12%.Moja siostra do tej pory w ten sposób przygotowuje ziemniaki nie patrząc na kalorie i muszę przyznać ,że jeśli się na nie u niej załapię ,to nie zostawiam okruszka na talerzu.W domu takie ziemniaki ze śmietaną tłukliśmy tłuczkiem ,stawały się(...)puree ,gładkie i przejrzyste ,ucierając je na gładką masę.Mozemy oczywiście dać mniej śmietany ,a efekt też będzie wyśmienity.Zapraszam. 1KG.ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCh 1/2KUBKA ŚMIETANY 12% KOPEREK ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZIEMNIAKI UTŁUC ZE ŚMIETANĄ I KOPERKIEM.WYMIESZA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWitajcie :) przy piąteczku zapraszam na nietypową ale bardzo pyszną pizzę z ziemniakami, suszonymi pomidorami z bazylią , rozmarynem i mozzarella. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 180 ml ciepłej wody 2 i 1/4 szklanki pszennej na pizzę włoską(...)łyżki oliwy 2 łyżki suszonego czosnku sól, pieprz do oprószenia 1/4 szklanki suszonych pomidorów z bazylią Plenus Natura 2 łyżki miękkiego masła 2 duże kulki mozzarelli 3 ziemniaki Blaszka o wymiarach 36/31 Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże, łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia, następnie dodać przesianą mąkę, sól i oliwę.Zagnieść ciasto, przełożyć
Sama słodycz i szczypta chilipoświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama w piekarniku :) Bardzo nam smakowało, zwłaszcza mężowi ;) Składniki: 600 g podudzi z kurczaka 6 średnich ziemniaków kolba kukurydzy 1 duża cebula 330 ml jasnego piwa pszenicznego 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka cukru muscovado curry sól słodka papryka w proszku sok z cytryny oliwa Wykonanie: Podudzia(...)kurczaka naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, przyprawić solą, papryką, curry, skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i odstawić na 2 godziny. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kolbę przy pomocy ostrego noża obkroić z ziaren. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, ziemniaki oraz ziarna kukurydzy, doprawić solą i smażyć kilka minut
zadanie-gotowaniedeseczki do gnocchi, ale zwykły widelec i tak dał radę. Nasza propozycja to ciepłe dyniowe gnocchi posypane posiekaną natką pietruszki i polane stopionym masłem (dla niealergików). pół dyni 8 ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz żółtko jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię pokroić w niewielkie kawałki, nie obierać ze skórki. Włożyć na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) aż dynia będzie miękka. Gdy dynia będzie upieczona i przestudzona obrać ze skórki i całość zblendować na jednolitą masę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Przecisnąć przez praskę prosto na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtko, sól, pieprz i zmiksowaną dynię. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby nie pryskało wkoło ) z obu stron posolić , posypać pieprzem i vegetą, Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w plasterki marchew(...)przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci Basiporze roku koniecznie trzeba na nie się skusić. Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami Składniki : 1,5 l bulionu drobiowego około 800 g ziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło Przygotowanie : Do bulionu wkładamy obrane, pokrojone w kostkę(...)ziemniaki i gotujemy około 8 minut. Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę. C ałość gotujemy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. (Kilka różyczek brokułu wyciągamy do dekoracji) Uzyskaną zupę blendujemy na gładki krem. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy na roztopione masło i pieczemy rumiane grzanki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pierogi można by powiedzieć że tradycyjne ale z dodatkiem jajek, są przepyszne, kiedy byłam mała moja babcia często takie robiła z ziemniakami i jajkiem, ja dodałam jeszcze ser. Do pierogów użyłam maki pszennej Młynów Stoisław. Wzystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online(...)Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Młynów Stoisław typ 650 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka ciepłej wody Farsz : 350 g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków 200 g ser białego pół tłustego sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła 1 duża cebula Wykonanie : Na stolnicę przesiewamy mąkę
Sama słodycz i szczypta chiliProsta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy. Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę(...)boczku. Dodałem ziemniaki i włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku
R'n'G Kitchenmiłośnikom tradycyjnej kuchni borowiackiej. Dzięki firmie Gzella jej niepowtarzalny smak mogą również poznać koneserzy smaków z innych regionów Polski. Kiszka ziemniaczana wyprodukowana z połączenia mięsa wieprzowego i gotowanych ziemniaków stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, ale idealnie sprawdzi się także jako odrębna potrawa. Warto podkreślić, iż produkt stwarza wiele możliwości przygotowania. W sezonie letnim może królować na rusztach, będąc idealną(...)raczej średnio zachęca, jeśli nie wiemy co to jest. Warto jednak sięgać po mniej znane produkty, bo można natrafić na coś naprawdę pysznego. Ja akurat uwielbiam wszystko co z ziemniaków, więc kiszka ziemniaczana to dla mnie niebo w gębie.Może i Was przekona do siebie, jeśli spróbujecie? Na początek znajomości proponuję upiec ją w towarzystwie kilku dodatków. Jest to idealny
Codzienna kuchnia niecodziennafasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe 3 łyżki octu śmietana do zabielenia sól, cukier Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy(...)Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy
Pobite gary BarbaryPrzepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz(...)jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika
Cooking Monsterkonsystencję po ugotowaniu. Po raz pierwszy użyłam do knedli mieszankę pierogową Nutrifree i był to strzał w 10 :) Knedle smakują naprawdę wyśmienicie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 1,5 szklanki Mixu do pierogów Nutrifree (Mix per Pasta Fresca) sól 1 kg średnich truskawek (umytych i odszypułkowanych) Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Przestudź(...)obierz. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Umieść je w dużej misce i dodaj jajka oraz mąkę. Zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką. Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim truskawkę i dokładnie sklej. Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko
Kuchnia bezglutenowazupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa vegeta do smaku 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 120 ml słodkiej śmietanki 12 % pęczek włoszczyzny(...)gałązka lubczyku Wykonanie : Dynię,marchewkę, seler, ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy na małym ogniu
Sama słodycz i szczypta chili