możecie również użyć śledzi marynowanych w occie lub z oleju. Pełna dowolność kto co lubi najbardziej. Składniki: 3 średnie płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 słoiczek buraczków konserwowych sól pieprz do smaku Do dekoracji: natka pietruszki i roszponka Przygotowanie: Śledzie kroję(...)centymetrowe paseczki i moczę przez noc w mleku. Ziemniaki gotuję w skórkach po ostudzeniu obieram i kroję w drobną kostkę. Do ziemniaków dodaję odsączony groszek konserwowy, pokrojone w kostkę jabłko i pokrojone również w kostkę ogórki konserwowe.Dodaję odsączone śledzie i majonez, wszystkie składniki mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Układam na półmisku naprzemiennie warstwę sałatki i warstwę buraczków
W kuchennej krainieNastępnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Gdy ziemniaki są już niemal ugotowane dodajemy umyte różyczki brokuła
Rozpustne gotowaniebazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 300 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw. Składniki 400 g selera korzeniowego 1 duży ziemniak (100g) 60 g orzechów włoskich 2 jajka 3 łyżki mąki tłuszcz do smażenia Przygotowanie Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak
R'n'G Kitchenzbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora i selera • kilka ziemniaków (5-6) • 1 średnia cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową zacierką) • sól, pieprz • 2 łyżki mąki krupczatki Sposób przygotowania(...)cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek z cebulką dodać do zupy. Tłuszcz zostawić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. 7. Kiedy zupa się zagotuje, wsypać zacierkę makaronową. Gotować ok. 15 minut. 8. Na pozostałym tłuszczu zezłocić mąkę krupczatkę. Wlać kilka łyżek
W mojej kuchnizjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka • 1 pietruszka • 1 marchewka • kawałek pora • listek laurowy, ziele angielskie • 40 dag podgrzybków • 4 ziemniaki • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej • sól, pieprz świeżo mielony • 1 mała cebulka • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Udko i kawałek pora zalać zimną wodą. Zagotować. 2. Kaszę wsypać do szklanki, wypłukać, dodać(...)Wyjąć ugotowane udko, oddzielić mięso i włożyć je do zupy pokrojone na kawałki. 8. Cebulkę pokroić na drobniutką kosteczkę. Dodać do zupy. 9. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 10. Ziemniaki obrać, pokroić na malutką kosteczkę, dodać do zupy. 11. Gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego. Przepis dodaję do akcji
W mojej kuchnipasztetową. To były fajne czasy. Polecam Wam również kaszankę z grilla, bo jest bardzo smaczna. Składniki 500 g kaszanki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku pieprz 2 łyżki masła klarowanego ziemniaki śmietana natka pietruszki Kaszankę pokroić w plastry bez skóry. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną drobno, a następnie dodać kaszankę i smażyć mieszając. Doprawić majerankiem, pieprzem. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie(...)Odcedzić i ubić ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Podawać z usmażoną kaszanką. kaszanka z ziemniakami
O kuchni z uczuciemMoja mama nigdy nie wyrzucała ziemniaków jeśli zostały jej z obiadu. Na drugi dzień robiła z nich kopytka lub smażyła pyszne kotleciki ziemniaczane. Ja tym razem z ciasta na kotleciki zrobiłam krokiety z farszem z pieczarek i żółtego sera. Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice(...)dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje
Smakołyki AsiCzas całkowity 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Składniki 500 g brokułów 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz biały sól Dodatkowo 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Instrukcje Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka(...)posiekany czosnek. Gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Następnie dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy zupę jogurtem i uprażonymi migdałami. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniMożna ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska :) Ciekawa jestem kto zna zarzucajkę, a komu jest ona obca ? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg ziemniaków 2 kurze udka / 20 dkg żeberka wędzonego (można pominąć mięsko) 1 kostka rosołowa 2 łyżki smalcu/tłuszczu 2 łyżki mąki maggi do smaku (jeśli kapusta jest bez marchewki, to dodać(...)oczkach) Przygotowanie: W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną (ok. 1h), a w drugim ok. 30 minut gotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki mąki, cały czas mieszać, do uzyskania złotego koloru), wlać na patelnię
Malinowo w kuchnijeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem. Składniki: puszka groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć(...)durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolecam zupę szczawiową :)Z tego rocznego szczawiu Składniki - duży pęczek szczawiu - 1 marchew - 1 pietruszka - kawałek selera - żeberko trójkąt ok 40 dkg lub 1 skrzydło z indyka - 5 ziemniaków mniejsze - 2 kostki rosołowe - śmietana 150 ml - 1 łyżkę mąki - ziele angielskie liść laurowy - pęczek natki pietruszki - 6 jajka - sól pieprz do smaku Sposób przygotowania 1. - Mięso zalewamy w garnku(...)dodajemy seler pietruszkę marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy,rosołki gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie 2. - Ugotowane mięso wyciągnąć z wywaru obrać z kości pokroić w kostkę 3. - Ziemniaki obrać pokroić w kostkę włożyć do garnka wywar przecedzić wlać do ziemniaków gotować do miękkości -Dodać śmietanę wymieszaną z mąką pokrojony szczaw, ugotowaną w wywarze marchew,seler
W królestwie smaków BeatyKuchnia polska cudowna i bardzo smaczna jest. I na tym poziomie pozostańmy... Składniki 1 kg żeberek 400 g kiszonej kapusty 3 suszone kapelusze grzybów 400 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, ugotowałem, odcedziłem, odstawiłem. Mięso(...)laurowy. Wlałem kwas z kapusty. Gotowałem do miękkości. W osobnym garnku ugotowałem namoczone wcześniej grzyby. Pokroiłem je i dodałem wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodałem mięso i ziemniaki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenZupa doskonale rozgrzewa, jest lekka i pożywna, a chrupiące grzanki dodają smaku potrawie. SKŁADNIKI 1 por, 2 ziemniaki, 1 marchew, 100 g serka topionego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki startego żółtego sera, 2 kromki chleba, 4 łyżki masła, 2 l bulionu drobiowego WYKONANIE Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy(...)plastry.W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy pora, a następnie ziemniaki i marchew, podsmażamy, podlewamy bulionem, gdy składniki już zmiękną, dodajemy serek pokrojony w kostkę i pietruszkę, mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła (możemy doprawić ulubionymi przyprawami). Zupę posypujemy grzankami oraz żółtym serem
słodki brateknadzieja w piekle,bo czerwony ostry sos ,a zielone kopytka i jajko jako symbol nowego życia. Składniki 1kg sypkich ziemniaków (ugotowane w mundurkach) ok. 2 ½ -3 szkl. mąki pszennej 1 Jajko sól 100g świeżego szpinaku nitki chilli opcjonalnie jajka Wykonanie Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę ..Przestudzić. Szpinak umyć ,odcedzić i posiekać drobno Do ziemniaków dodać sól do smaku
w mojej kuchniponieważ ma korzystny wpływ na organizm i zawiera wiele cennych składników, które pomogą zregenerować się po zimie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 500 g skorzonery 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula 3 – 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu(...)szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Od razu wrzucamy do miski
My Chcemy Jeść