kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:). 2 arkusze ciasta francuskiego jajko do smarowania 150g boczku Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 3 cebule sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy(...)miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchniProsty przepis na zapiekankę ziemniaczaną, która zachwyci każdego! Składniki: 1 kg ziemniaków 3 białe cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz i na tej samej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do cebuli wlać(...)wino i wymieszać z przecierem i bułką tartą. Połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna KuchniaNajlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kapusty lub marchewką i groszkiem. Ze względu na to, że do mięsa dodałam kapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo
Zasmakuj Kuchniklopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki 1 garść świeżych liści bazylii 2 łyżki koperku 1 łyżka dymki 1 łyżka śmietany do zabielenia 2 litry wody 1 kostka rosołowa(...)warzywna - opcjonalnie sól pieprz Najpierw zupa :) Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną
Szczęśliwa kuchniauzupełniają wrażenia. Babka ziemniaczana jest takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajka. Doprawiamy solą(...)smaku. Porządnie mieszamy. Na patelni podsmażamy boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze
Kuchnia po mojemukurczaka. Składniki: 3 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler 1 duża marchew 3-4 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 3 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym(...)zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać
Czerwień i błękitCiasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki są idealne do zjedzenia teraz, zaraz... w każdej chwili Składnik na około 120 sztuki: 250 g miodu prawdziwego 150 g cukru(...)masła (min. 82 %) 250 g ziemniaków ugotowanych, przetartych przez praskę 500 g mąki tortowej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko (ze wsi) Ponadto do wykonania lukru: cukier puder odrobina wody Do wykonania polewy czekoladowej: 80 g dobrej czekolady 18 g dobrego masła (min. 82%) Wykonanie: Miód, cukier i masło zagrzałam
Kuchnia u KrysiSmaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy(...)dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką
słodki bratekwarto restaurację odwiedzić i spróbować lokalnych dań. Zajawka poniżej! Uczta na Zamku w Mosznej: pasztet wieprzowy z konfiturą dyniową i żurawinową oraz polędwica wieprzowa w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. KONSTANTY, CZYLI ŚTANTIN Restauracja Śtantin mieszcząca się w Starych Siołkowicach(...)wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w Starych Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin w Starych
Food SquareNigdy wcześniej nie jadłam zupy ogórkowej z ryżem i zrobiłam ją tylko dlatego, że nie miałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki
kuchnia doskiśląskiej-czyli kluski śląskie z dziurką :P Są mięciutkie, wspaniale smakują z sosem grzybowym :-) Przepisu konkretnego nie ma , trzeba się tylko ściśle trzymać proporcji. SKŁADNIKI -ugotowane ziemniaki -mąka ziemniaczana -2 jajka -troszkę soli do smaku -łyżeczka cukru Ziemniaki gotujemy i ostudzone przepuszczamy przez praskę. Następnie dajemy je do miski ugniatamy na dnie i dzielmy nożem(...)części. jedną część wyciągamy i w jej miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą część ziemniaków, jajka, sól, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kluseczki z dziurką. Następnie gotujemy je wrzucając na gotującą się wodę. Gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z sosem :-) I gotowe. Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusposoby, z różnymi dodatkami. Natomiast przepisu na tradycyjne placki ziemniaczane jeszcze nie zamieściłam. Dzisiaj przed Wami... przepis na doskonałe tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1,5 kg mączystych ziemniaków (np. bryza, koral) 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki (w zależności od soczystości ziemniaków) sól pieprz olej do smażenia (można smażyć na smalcu, maśle klarowanym) Wykonanie: Ziemniaki
Kuchnia u Krysisiatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki muszkatołowej 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew(...)również wkładamy do piekarnika. Czarną kiszkę wyjmujemy z osłonki, przekładamy do dużego naczynia i dodajemy koniak, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, po czym bardzo dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy
Wiem co jemWitajcie:) zostają Wam czasami ziemniaki z obiadu ? bo mi często. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kulek z kurczakiem, topionym serkiem i do tego sos czosnkowy. Jeśli chodzi o pieczenie to mam dwie wersje, jedna smażone na oleju druga pieczone w piekarniku, ja upiekłam w piekarniku bez dodatku tłuszczu, wyszły pyszne.Z dodatkiem dowolnej sałatki lub sosu smakują wyśmienicie. Przepis dołączam(...)akcji. Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 łyżka mąki domowa vegeta do smaku pieprz i szczypta chili do smaku 1 duża ugotowana pierś z kurczaka może być mięso z rosołu 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka buła tarta do obtoczenia kulek 1 opakowanie
Sama słodycz i szczypta chili