ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól, pieprz 2 gałązki świeże rozmarynu Warzywa: 1/2 kg młodych ziemniaków małych 3 marchewki młode sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu Podudzia kroję na pół, przekładam ze skrzydłami do pojemnika. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sprasowany(...)sól, pieprz, estragon, szczypior, rozmaryn, ocet winny całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję mięso z marynaty i przekładam do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie szoruję i skrobię, młode marchewki także obieram i kroję wzdłuż na pół. Przekładam do miski, polewam olejem, posypuję estragonem , rozmarynem, solą, pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam
wesoła kuchniapożywna. Bardzo dużo warzyw z sosem jogurtowym i jajkiem. Lekka nuta ostrości którą można pominąć jak ktoś nie lubi chili. 1/2 kalafiora 2 łyżeczki płaskie kurkumy 10 małych ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2 garście roszponki 5 pomidorków koktajlowych 4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona papryczka chili sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz koper posiekany(...)ząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę i zagotowuję, dokładam kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki
wesoła kuchniaktórą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki(...)kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję
wesoła kuchniafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku 1 jajko 3 łyżki mąki sól, pieprz przyprawa do ziemniaków Szpinak rozmrozić. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Dodać szpinak, jajko, mąkę
kulinarnyswiatdomiposmakowała. Jest delikatnie ostra, dzięki dodatkowi ogórka kiszonego, wcześniej wspomnianego pieprzu i odrobiny chili (ale chili możemy pominąć, nie jest konieczne). 5 filetów śledziowych typu matjas 3 spore ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 3 jajka 1 nieduża cebula pęczek szczypiorku 0,5 torebki brązowego ryżu 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypta chili (opcjonalnie(...)starty żółty ser (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo, a ryż do miękkości. Śledzie pokroić w kostkę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w niewielkie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZbliża się czas śledzi i pierników. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie potraw. Dlatego też pomyślałam, że warto wykombinować jakąś szybką rybną sałatkę. Ziemniaki, buraki i śledź. Co Wy na to? Szybka sałatka śledziowa 4 małe ziemniaki 1 średni burak (pokrojony na ćwiartki) 2 ogórki konserwowe opakowanie (300 g) śledzi w śmietanie sól, pieprz Buraka i ziemniaki
Dzieje kuchennej WiewióryRobiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak. Składniki: 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 1 cebula 1 filet z kurczaka 4 łyżki pęczaku natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz mielony oraz w ziarenkach Wykonanie: Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Marchewkę(...)ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast selera, pietruszkę i cebulę pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy ok. 1,5 lita wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotujących warzyw. Gotujemy ok. 30-40 min. Gdy kawałki kurczaka oraz warzywa będą miękkie wrzucamy opłukany pod bieżącą
Kuchnia MagdaLenywtedy będzie jeszcze delikatniejsza, ale przyznam się, że tego nie robiłam ;) 4 filety śledziowe (typu matjas) 2 średnie buraczki ćwikłowe 3 ogórki kiszone 3 jajka 1 nieduża cebula 2 ziemniaki 1 jabłko pęczek szczypiorku sól pieprz 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez 2-3 godziny, aż będą(...)słone jak lubimy. Buraczki ugotować lub upiec w piekarniku, nie obierając wcześniej. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Wymoczone śledzie pokroić w większą kostkę, buraczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę nieco mniejszą niż śledzie. Ziemniaki i jajka również pokroić w kostkę. Gdy wszystkie składniki będą już pokrojone wystarczy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby 15 dag mięsa wieprzowego 15 dag wołowiny 1/2 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonki Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny" 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki majeranek, pieprz i sól do smaku Umyj mięso. Zalej je litrem wody i zagotuj(...)odszumowaniu lekko posól wodę i gotuj mięso do miękkości. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę. Miękkie mięso wyjmij z wywaru, a w to miejsce włóż ziemniaki i mrożonkę Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny". Gotuj wszystko razem około 15 minut, az warzywa zmiękną. W międzyczasie pokrój mięso w kostkę. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Zeszklij cebulę na patelni
Gotuj Sam!Dzisiaj taki obiad na prędce przygotowany dzięki domowej maszynerii do tarcia warzyw. Placki ziemniaczano - dyniowe około 50 dag ziemniaków około 50 dag1 miąższu dyni 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 duża cebula 3 łyżki pestek dyni olej roślinny do smażenia placków pomidorki i bazylia do dekoracji Umyj i obierz(...)ziemniaki. Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Startą warzywa połącz razem z jajem i mąką. Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej na patelni. Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor. Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni
Gotuj Sam!zawarty. Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami. Sos niedźwiedzi z kopytkami kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 150 g pszennej mąki 1 jajo szczypta soli sos: pęczek czosnku niedźwiedziego 15 dag boczku wędzonego 1 cebula 1/2 szklanki śmietanki sól, pieprz biały do smaku 1 łyżeczka mąki pszennej(...)dodatkowo: kwiaty i liście czosnku niedźwiedziego do dekoracji Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i i szczyptę soli. Jesli ziemniaki (np młode) zawieraja mało skrobi dodaj czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek. Umyj , osusz liście czosnku
Gotuj Sam!śledziowe przysmaki. Dzisiaj proponuje pyszną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem śledzi. Sałatka jest bardzo prosta i przepyszna, idealna na co dzień jak i na świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych 1 duża czerwona cebula 3 kiszone ogórki 2-3 łyżki musztardy francuskiej 4-5 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć aby pozbyć się(...)słonego smaku. Ziemniaki mogą być ugotowane w mundurkach lub po prostu resztki z obiadu. Ziemniaki i płaty śledziowe pokroić w średnią kostkę. Cebule i kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać musztardę i majonez. Jeszcze raz wymieszać. Odstawić na godzinkę aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeSkładniki : ok. 50 dag ugotowanych ziemniaków ok. 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej jajko, sól Przygotowanie : Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać obie mąki i wbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski(...)delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam
Proste Potrawyjedno z moich ulubionych dań. Proste i smaczne, idalne na obiad i na specjalne okazje. Podane z… frytkami na parze! Polędwica wieprzowa Cebula Kapary Ocet winny Masło Ziemniaki Bataty Rozmaryn Mięta Sól Pieprz Polędwicę wieprzową kroimy na kawałki i rozbijamy na kotlety, które przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego(...)ocet trochę odparuje, a cebula stanie się miękka. Przekładamy ją na mięso, polewamy octem, który pozostał. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i batatami pokrojonymi w słupki ugotowanymi na parze z dodatkiem mięty i rozmarynu
MarcinChefbardzo, bardzo długo. Jakoś nie było czasu ich przygotować, a te z oregano smakują najlepiej. Do tego majonez obowiązkowo. Kto też je frytki z majonezem? Składniki : * 2 kg dużych ziemniaków * olej rzepakowy do smażenia * łyżeczka suszonego oregano * różowa sól himalajska Przygotowanie : Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Ziemniaki obgotować przez 5 minut. Odlać wodę, wyłożyć frytki na ręcznik papierowy
Magiczne Życie Marty