Składniki: woda 3 litry, koper 3 baldachimki suszone, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 10 sztuk, ogórek kiszony 1/2 kg, woda 1/2 litra/z ogórków kiszonych, masło 1/4 kostki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, śmietana gęsta - ile potrzeba ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wodą, włożyć suszone baldachimki kopru, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę(...)gotować do miękkości ziemniaków ogórki kiszone w rozdrabniaczu zmiksować i wlać do zupy, wlać również ile potrzeba do smaku wody z ogórków, dodać masło, kucharka, gotować z 15 minut na średnim ogniu mąkę wymieszać z wodą i wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, wsypać pieprz mielony zupę podawać ze śmietaną lub jogurtem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy lub ok. 200 g wędzonego boczku 3 jajka 100 g żółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę i kiełbasę(...)boczek) pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec
IMPRESJA SMAKUskładniki: ok. 500 g parów (biała i jasno zielona część) ok. 600 g ziemniaków 2 marchewki 250 ml śmietany 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki sól, pieprz 1500 – 2000 ml wody wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, przekładamy do garnka z masłem, chwilkę podsmażamy. Następnie podlewamy wodą(...)Pory kroimy w krążki, dodajemy do podduszonej marchewki, podlewamy wodą i chwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100 ml wywaru z warzyw, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1/2 kg ziemniaków mączystych 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 jajko 1 łyżka oleju Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy już będą zimne wsypujemy do nich obie mąki i dodajemy jajko i zagniatamy ciasto (można trochę podsypać więcej mąki - jeśli bardzo będzie nam się kleiło(...)lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z olejem i wrzucamy kopytka - gotujemy jeszcze około 1-2 minuty po wypłynięciu kopytek. Kopytka można podać zamiast ziemniaków do obiadu, polane masełkiem z podsmażoną cebulką i surówką. Smacznego
Moje-pitraszenietakiej wersji naprawdę czasami warto zrobić takie urozmaicenie , a podaje te placuszki z dżemem ,bądź śmietaną . Składniki 4 duże ziemniaki 2 jajka 3 łyżki mąki cebula(...)kostka sera białego sól pieprz Wykonanie Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ,do ziemniaków dodajemy pokrojoną cebule w kostkę i przesmażoną na patelni ,jajka mąkę i kostkę sera i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej
Mój Smakkopytka z dodatkiem bazylii , znakomicie smakują z dodatkiem sosu , a jeszcze bardziej smakują odsmażone na chrupko bez żadnych dodatków , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki 5 ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej szczypta soli 2 garście bazylii Wykonanie Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę , bądź zmielić w maszynce , następnie do zmielonych ziemniaków dodaję
Mój Smakzaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany. Placki ziemniaczane: - 1-1,5 kg obranych ziemniaków, - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2-3 łyżki mąki pszennej, - 1 jajko, - przyprawy: sól, pieprz, - olej do smażenia(...)Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać. Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka
Aromatyczne Podróżewarzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżeczka zielonej czubrycy łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę(...)tylko łodygę) umyć i pokroić w grubsze paski.Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę i to samo uczynić z cebulą.W dużym garnku przesmażyć ziemniaki wraz z porem,cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. A następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby
Aromatyczne Podróżeknedle z truskawkami Coś pysznego i słodkiego dla tych małych i dużych dzieci z okazji dzisiejszego święta :-) Knedle z truskawkami Składniki: ok 600-700 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 większe jajko po szczypcie soli i cukru ok 500-600 g truskawek Wykonanie: Ugotować obrane ziemniaki i przestudzić , a następnie przecisnąć(...)przez praskę. Na podsypaną mąką stolnicę przełożyć ziemniaki , zrobić w nich dołek i dodać mąkę , jajko , szczyptę soli i cukru. Składniki dokładnie wymieszać dłońmi i wyrobić energicznie ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć nożem na kawałki i formować okrągłe placuszki. Do środka dodawać truskawkę i formować kulki. Jeśli truskawki
Aromatyczne Podróżełyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże ziemniaki 1/3 niedużego kalafiora 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml kwaśnej śmietany 18% sól do smaku Por i marchewki pokroić w plasterki. Szparagi - odłamać zdrewniałą końcówkę (jest(...)około 1/3 szparaga) – i pokroić na kawałki długości 1 cm . Ziemniaki oskrobać lub obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm . Kalafior podzielić na małe różyczki. W garnku (użyłam tutaj garnka o pojemności 4 litrów ) rozpuścić masło. Wrzucić por i marchewki i smażyć 4 minuty. Wlać bulion z kury, a gdy się zagotuje dodać szparagi, groszek, ziemniaki
Posadzone i zjedzoneSkładniki: 1/3 brokuła 1 czerwona papryka 1 1/2 cukinii 4 ziemniaki 2,5 l bulionu drobiowego ( przepis tutaj ) papryka słodka mielona Paprykę oraz cukinię (po wydrążeniu gniazd nasiennych) oraz ziemniaki kroimy w kostkę, brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Wszystkie warzywa posypane papryką podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Smacznego
Moje-pitraszenieSyta i pyszna hiszpańska tortilla z ziemniakami, szynką i papryką. Jest idealna na śniadanie lub na obiad. 3 ziemniaki 4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki 6 plastrów szynki 3 białka 3 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół(...)plasterki pieczarki. Mieszamy i gdy się podsmażą przekładamy do miski. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również przesmażamy je na patelni do momentu aż zmiękną. Dokładamy do miski. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na średnich oczach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy białka oraz całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
VioletoweKucharzeniejeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami. Z mięsa uformować kulki i wrzucić do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle(...)dodać do zupy razem z ziemniakami. Gotować aż do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę, posypać koperkiem i oregano
Magiczne Życie Martyprzygotowywała często moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :) Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki 2 l wywaru drobiowego w wersji(...)kalafiora lub nieco więcej, podziel na różyczki 250 g fasolki szparagowej, odkrój końcówki i pokrój w poprzek na 4-5 części, aby powstały małe kawałeczki 4 - 6 średnich ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne
Szybko Szybkowarnią – kuchnia była po takim naszym lepieniu w opłakanym stanie, ale ile z tego było frajdy! :) Podane składniki wystarczą na 10 dużych sztuk. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 1 jajko Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę – im dokładniej to zrobimy tym gładsze będzie ciasto. Do jeszcze ciepłych ziemniaków
Ciastkozercy