ziemniaków obiadowych - typ kulinarny BC, 600 g białej kiełbasy surowej, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 4-5 gałązek tymianku, listki laurowe, 5 owoców ziela angielskiego, 7 ziaren pieprzu czarnego, cukier, sól, 200 - 250 g chrzanu *, 200 ml żurku, 200 ml śmietany 18%, 4 jajka ugotowane na twardo, Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać wodą (tylko tak, aby ziemniaki były
królestwo garówFrytki, fryteczki, frytunie.... Kto nie lubi klasycznych frytek z ziemniaków? No właśnie, ja nie przepadam za klasycznymi frytkami z ziemniaków. Ziemniaki, owszem, ale ćwiartki zapieczone w marynacie ziołowej. A frytki to ja bardzo, ale z marchewki, pietruszki, buraka i batatów. Oczywiście nie każdą ilość, bo takie frytki dają uczucie sytości na długo, równocześnie nie sprawiają, że jesteśmy mega najedzeni
Blondynka Gotujetheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg dyni (po obraniu) 5 ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 puszka mleka kokosowego Dynię obrać(...)skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W dużym garnku na 3-4 łyżkach oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować
kulinarnyswiatdomiSkładniki: FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi smalec 4 łyżki, cebula 4 sztuki PIEROGI: mąka tortowa 70 dag, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 5 łyżek, gorąca woda 1 litr DODATKI: woda - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, boczek wędzony 15 dag, cebula(...)sztuk, gęsi smalec 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem
W Mojej Kuchni Lubięwiększości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek. Na ogół są to obrane ze skórki i ugotowane w wodzie ziemniaki, które miksuję i mieszam z jajkiem i mąką. W ten sposób przyrządzam gnocchi choć czasami dodaję do środka utarty parmezan, riocotta czy szpinak. Dzisiaj jednak proponują tradycyjne gnocchi bez dodatków(...)szałwiowym maśle z boczkiem i groszkiem. Gnocchi Składniki: na 4 porcje 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g mąki 1 jajko Dodatkowo 250 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku, mrożonego 1łyżka posiekanej świeżej szałwii 2 łyżki masła 3 łyżki prażonej cebuli sól i czarny pieprz do smaku Ostudzone ziemniaki zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Ja zazwyczaj miksuję. Wyłóż
codojedzeniaSkładniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka; 1/4 korzenia selera; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 3 średnie ziemniaki; 250 g mrożonych różyczek brokuła; 200 g mrożonej, zielonej fasolki; 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g); 2 ziarna ziela angielskiego; 3 ziarna pieprzu; 2 liście laurowe(...)pokroić w plasterki. Ząbek czosnku obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem (w przypadku kuchenki gazowej) lub na suchej patelni (w pozostałych przypadkach). Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie
Gospodyni Miejskablogu w zakładce Sałatki znajdziecie inne przepisy i pomysły na sałatki z mięsem, jarzynowe, śledziowe, z rybą itp. Polecam i życzę smacznego Składniki 4 płaty śledziowe 4 średnie ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 4 średnie buraczki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 4 jajka 8 łyżek majonezu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę(...)ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć osobno żółta i osobno białka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na półmisku ułożyć starte ziemniaki, posmarować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Wymoczonego w wodzie śledzia pokroić na paseczki i ułożyć na szczypiorku, a następnie posypać pokrojoną cebulką. Kolejna warstwa to marchewka, którą należy posmarować majonezem
O kuchni z uczuciemprzepisem. To nasze smaki, które od czasu, do czasu staramy sobie przypomnieć. Dołączycie? Smakowo i zapachowo wróciliśmy do przeszłości <3 Piękne chwile <3 Składniki 1 kg młodych ziemniaków 150 g słoniny wędzonej (hiszpańskiej) 1 l kefiru sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy. Słoninę kroimy(...)kostkę, wytapiamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy ziemniaki, smażymy, do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Podajemy z ulubionym kefirem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
R'n'G KitchenKolejna pyszna i szybka do zrobienia zupka..ilość składników wedle własnego gustu. bulion marchewka kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka śmietana jajka ugotowane na twardo Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić, wrzucić do bulionu, dodać listek, ziele i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan, a na koniec śmietanę. Doprawić w razie potrzeby.Podawać z ugotowanym
Moje domowe kucharzeniektoś nie lubi można ją pominąć. Idealna zupa na rozgrzanie. 1 comber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól 3 ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili 15 dkg pieczarek Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam(...)litry wody i gotuję Marchew, seler, ziemniaki obieram i dokładnie myję. Ziemniaki kroję w kostkę, marchew w talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por tez kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka do królika a na patelni przesmażam starte na tarce jarzynowej na maśle ogórki. Ogórki przekładam do zupy dopiero na końcu
wesoła kuchniapaleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek(...)dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie dodajemy pozostałe warzywa, oprócz ziemniaków (wszystko pokrojone w większą kostkę). Gotujemy 5-8 minut, następnie wrzucamy ziemniaki. W razie potrzeby, garnek uzupełniamy wodą W międzyczasie karmelizujemy koncentrat pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy
Kopystką po garachwystępujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną dania jest występowanie mleka kokosowego, pasty z tamaryndowca (najlepszy skład ma ta z Jenny’s: Tamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych. Jako że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. „Pięciu porcji warzyw dziennie” użyłam moje ulubione słodki ziemniaki (bataty), które nie tylko są zaliczane
Moja Delicjajest delikatniejsza, chudsza i ogólnie "lżejsza" (bo na przykład ja nie zaprawiam mąką). Pomidorową najczęściej robię z makaronem (z ryżem ugotowałam chyba tylko dwa razy;) ale kilka razy z ziemniakami). Nie zawsze jednak gotuję jako jednogarnkowe danie, bo czasem makaron wolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej, np. z ziemniakami. Często też gotuję jej wielki(...)drugiego woda na makaron i w jednym czasie, w kilka minut mam gotowy, ciepły obiad. A Ty lubisz pomidorową? Podajesz z makaronem czy z ryżem? A może z ziemniakami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty) 2 marchewki 1/3 selera 1 pietruszka 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany
Kolorowy Przepisownikczym zaskoczyć swoich domowników w Wielkanocny obiad? My już wiemy i zapewniamy....Pycha <3! Składniki 700 g cukinii 2 pory (biała część) 1 mała cebula 3 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1,4 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 100 ml słodkiej śmietanki 100 g makaronu konjac (bez zalewy) sok z cytryny szczypiorek sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cukinie i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę i pory siekamy. W garnku rozgrzewamy mix tłuszczów, dodajemy posiekaną cebulę i pory, smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię i ziemniaki, smażymy kolejne 5 min. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy
R'n'G Kitchen