ziemniaki - 38421 przepisów (strona:730/2562)

Zupa z kurek z ziemniakami 90

zupy kurkowej na blogu Liski z White Plate, stwierdziłam, że trzeba wypróbować tę opcję. Zupa jest smaczna, sycąca, pachnąca grzybami. Bardzo prosta, letnia, posmakuje każdemu. Składniki: 200g kurek 3 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany (użyłam 12%) 1 łyżeczka majeranku bulion: 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)ułożyć w garnku, dodać ziele i listki laurowe, zalać wodą. Gotować ok. 15min. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, podsmażyć. Następnie dodać oczyszczone kurki oraz pokrojone na kawałki ziemniaki. Chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do bulionu,dodać majeranek, gotować ok. 25minut. Na samym końcu rozprowadzić śmietanę. Doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa z kurek z ziemniakami pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym i łososiowymi pulpetami 73

jaka! W zasadzie wystarcza za cały obiad. Niezwykle sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie, smakując i oceniając smak. Wyszła(...)kawałek łososia i proszę! Proste składniki połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły!   Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno-warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) świeży koperek pulpety łososiowe 300g świeżego łososia 1/2 czerstwej bułki (wcześniej namoczonej

Raj dla Podniebienia
Półmisek z bukietem warzyw z grilla 155

pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub oliwy dodatkowo można wybrać inne warzywa: kabaczek (cukinia) pokrojony w podłużne plastry biała cebula pokrojona w grube plastry kukurydza w kolbie ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie) sałata rzymska pokrojona na połówki por przekrojony wzdłuż na pół bez odcinania korzonków (aby połówki pozostały razem) seler pokrojony w plastry (wcześniej(...)najlepiej tak przykryte przechowywać w letnim piekarniku (funkcja: keep warm) aby zachować ich temperaturę. Grillować warzywa partiami zaczynając od tych które grillują się najdłużej: bakłażan cebula, papryka, seler, ziemniaki ... Następnie w kolejności mogą być: cykoria, awokado, por ... Na końcu grillujemy plastry pomidorów min. i dlatego, że plastry pomidora pozostawią na ruszcie odrobiny przywarłego miąższu, które w trakcie dalszego grillowania przypalą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Odchudzone frytki + film 132

przygotowania takiej przekąski potrzeba znikomej ilości tłuszczu oraz ulubionych przypraw, w moim przepisie to zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz ziołowy pieprz.     składniki na 3 porcje 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta pieprzu ziołowego 3 łyżki oleju sól przepis Obrane i umyte ziemniaki kroimy w słupki a następnie wrzucamy do garnka. Garnek(...)frytkami zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i wszystko gotujemy około 3- 5 minut. Podgotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy do dużej miski, wlewamy olej i dodajemy przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie oraz ziołowy pieprz, całość dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą oleju i przypraw. Na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową rozkładamy pojedynczą warstwę

Smakowite Dania
ZUPA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA 108

jadłam tak dobrej zupy! Jeżeli jesteś fanem zupy czosnkowej, to ta tym bardziej Ci posmakuje...   Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula 6 ząbków czosnku 2-3 duże ziemniaki 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany 30% 1 litr bulionu sól, pieprz grzanki ser żółty (do posypania po wierzchu) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę(...)ząbki czosnku rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie

Kuchnia MagdaLeny
Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler 2116

zauważyliście, że niemal w każdym odcinku sprawdza jak w danej restauracji smakują placki ziemniaczane. Teraz Wy możecie wypróbować przepis tej słynnej restauratorki.   Składniki:     1 kg ziemniaków     2 cebule     2 jajka     2 łyżki mąki pszennej     sól i pieprz     olej do smażenia Sposób(...)wykonania: Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy.  Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną.  Skrobię oraz mąkę dodajemy do masy doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Cukiernia Pychotki
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 175

Składniki: 1 pęczek młodej botwiny 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 golonka z indyka 70 dag młodych ziemniaków 1/2 litra soku z kiszonych buraków 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe sól 2 litry wody Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pianę z powierzchni. Dodajemy(...)obraną marchew, pietruszki, seler oraz cebulę. Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso.  Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Botwinę dokładnie myjemy, buraczki cienko obieramy. Liście wraz z łodygami szatkujemy a buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy botwinę razem z ziemniakami do zupy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew kroimy w krążki, obieramy

Qchnia po prostu
Zupa krem z zielonych szparagów 126

przygotować, posmakować, zapamiętać smak na kolejne kilka miesięcy. Szparagi zielone można zamienić na białe, które do zupy nadają się idealnie.    Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 łyżki masła 3 szklanki wywaru z jarzyn 150 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz grzanki Przygotowanie: Szparagi myjemy i obieramy do wysokości(...)dołu. Zdrewniałe końcówki odcinamy.  Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze plastry.  Jeśli mamy taką możliwość i ziemniaki i szparagi gotujemy na parze. Najpierw układamy w naczyniu plastry selera i gotujemy na parze ok. 10 minut, a po tym czasie dodajemy szparagi na kolejne 5-7 minut (w trakcie sprawdzamy czy warzywa są już miękkie). Jeśli nie mamy naczynia

bistro mama
Błyskawiczna zupa ogórkowa 149

łatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone tarkujemy(...)drobną kostkę ponadto kroimy ziemniaki. Rozgrzewamy nasz garnek, w którym jako pierwsza olej roślinny, masło klarowane bądź olej kokosowy ląduje cebula. Smażymy ją do zeszklania po czym dodajemy marchew i ziemniaki. Wtedy dodajemy bulion. Całość gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone i czekamy jak zupa znowu zacznie gotować się. Po chwili dodajemy koperek i jeśli lubimy możemy

Kuchennyviral.pl
Wegańska zupa grochowa 188

chłodniejszy dzień.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: dla 4 osób Składniki: 3 litry wody 5 małych marchewek  1 mały seler 3 białe części pora 6 ziemniaków 2 małe cebule lub 1 duża 400 g grochu łuskanego połówki 2 kostki warzywne bio  3 liście laurowe 5 ziela angielskie nać selera sól, pieprz, lubczyk, cząber, majeranek, kminek(...)myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i 2 kostki warzywne bio.  Nastawiamy na małym ogniu.  Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.  Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy na złoty kolor.  4. Kiedy warzywa w zupie zmiękną wyciągamy je, marchewki kroimy

Mój pomysł na
Zupa z czerwoną kapustą 148

jest zupka fioletowa...z czerwoną kapustą..a co ? dla odmiany trza coś innego ugotować.. kawałek czerwonej kapusty  1 czerwona cebula marchewka  bulion 1 jabłko  kilka ziemniaków listek laurowy, ziele angielskie domowa vegeta sól, pieprz śmietana Cebulę i kapustę pokroić,przełożyć do garnuszka.Wlać trochę bulionu i kilka minut podddusić, następnie dolać wodę lub bulion, dodać przyprawy.Gotowa(...)kapusta będzie prawie miękka, wtedy dodać obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę .Gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać obrane i pokrojone jabłko .Doprawić w razie potrzeby.Dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Kociołek po serbsku 247

świeżutkie pieczywo ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3-4 łyżki pasty ajvar 3-4 ziemniaki , niezbyt dużych puszka fasolki – białej , drobnej 1 kg łopatki 4 cebule 2-3 kiełbaski śląskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 główka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku(...)uduszeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy na noc , żeby się przegryzło . Kiełbasę kroimy w krążki niezbyt grube . Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle wkurzamy sąsiadów ,kopcąc im świeże, suszące się

Ogrodnik w podróży
Najlepsze kluski bezglutenowe (paleo) 153

uczestniczą w ich robieniu – mają przy tym dużą frajdę – a ja całą kuchnię w mące Kluski bezglutenowe, które dziś Wam proponuję to nic innego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 0,5 kg mąki ziemniaczanej / tapioki. sól do smaku. Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki, studzimy i ugniatamy na puree. Dodajemy

PaleoLife
Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem 176

szczypta soli, pieprzu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (możemy dodać także ostrej) 1-2 łyżki roztopionego masła Na farsz do naleśników: 200 gr twarogu np. półtłustego 3 średnie ziemniaki parę plastrów boczku 1/2 zeszklonej cebulki sól, pieprz do smaku Na sos beszamelowy: 40 gr masła 2 łyżki mąki czubate 1 i 1/2 szkl mleka sól, pieprz do smaku(...)łyżki startego żółtego sera 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz przesmażamy boczek pokrojony w kostkę (smażymy je osobno!) 3. Teraz smażymy naleśniki ( ja mam patelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem 235

Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków 150 g chudego boczku w plastrach pęczek zielonych szparagów 1 cebula Sos: 1 kopiata łyżka masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz majeranek oregano Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grube plastry i ugotować. Od szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół i ugotować al dente. Boczek(...)pokroić w paski. Cebulę pokroić w grubą kostkę. W naczyniu do zapiekania umieścić ziemniaki, cebulę, szparagi, boczek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek i oregano. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Zapiekankę polać sosem

Czerwień i błękit