Dzień dobry ! Gdy w lodówce zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu lub brakuje wam pomysłu na lekki obiad w gorący dzień to proponuję zrobić szybką, prostą i smaczną sałatkę z młodych ziemniaków i jajek polanej sosem jogurtowo-koperkowym :) SKŁADNIKI (na 2 porcje) Kilka młodych ugotowanych ziemniaków 3 jajka na twardo puszka groszku 3 rzodkiewki sałata lodowa ogórek zielony
Marcepanowa kuchniatylko danie zdrowe, bardzo smaczne ale i proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje 500 g brokułów 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy przepis Cebulę kroimy w kostkę a obrane(...)ząbki w plasterki. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze cząstki a ziemniaki w większą kostkę. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek często mieszając a następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, wszystko chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy brokuła
Smakowite Daniaprezentowanie na blogu nowych dań, wiecie sami tak niekiedy w życiu bywa. Powoli wszystko wróci na dawne tory. Dzisiaj przedstawiam puree ziemniaczano – kalafiorowe zapiekane pod camembertem. Idealnie zastępuje typowe ziemniaki podawane na obiad. Pracy nie ma zbyt wiele a wygląd i smak oceńcie sami. Składniki: Kalafior ( mały – dwie pięści złożone razem ) Ziemniaki ( kilka ) Masło Kolendra mielona sól Ser camembert ziołowy(...)Wykonanie: Kalafior i ziemniaki gotujemy do miękkości oddzielnie. Odsączamy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sporą łyżkę masła i przyprawiamy kolendrą i solą do smaku. Mieszamy. Wykładamy do kokilek. Na górę układamy plasterki sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez 20 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 8 małych ziemniaków, 5-6 łyżek groszku Bonduelle, 4 rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 cebuli czerwonej, 2 większe garście mieszanki sałat ze szpinakiem, 2 pomidorki koktajlowe, łyżka posiekanego szczypiorku; sos: 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki płynnego(...)miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję w kostkę. Jajka dzielę na ósemki, cebulę drobno siekam. Sałatę myję i osuszam, groszek osączam z zalewy. Z rzodkiewek i pomidorów wycinam kwiatki (naokoło zygzakiem małym nożykiem z czubkiem). Przygotowuję sos z podanych składników - mieszam do momentu dokładnego połączenia się. Na talerzu układam składniki: z wierzchu - sałata z cebulą
JejKuchnialiści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć .Będą do okraszania ziemniaków. Do talerza nalać zupy ,włożyć jajko przekrojone na pół. Na osobnym talerzu położyć ugotowane ziemniaki,okrasić boczkiem podsmażonym. smacznego
w mojej kuchnikalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior 5 sporych ziemniaków 5 skrzydełek kurzych 1,5 litra wody 2 łyżeczki domowej vegety 1 łodyżka świeżego lubczyku sól pieprz 200 ml śmietany 18% posiekany koperek Wykonanie: W sporym garnku skrzydełka(...)zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do zupy wraz z mrożonymi warzywami i domową vegetą. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy, gotujemy przez parę minut, aż będzie miękki, ale niew rozgotowany. Śmietanę wlewamy
Kulinarne przygody Gatitylepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 200g pomidorków koktajlowych Sos: 250ml śmietany 18% 3 jajka L 150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki(...)Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez
Szefowa kuchnifrytki. Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pojawiły się już dawno temu. Belgowie głoszą, że pewnej mroźnej zimy zamarzła rzeka, która dawała pożywienie okolicznym mieszkańcom. Zdesperowani ludzie, którym pozostały jedynie ziemniaki postanowili nadawać im kształt rybek i smażyć na wołowym tłuszczu. I tak potrzeba chwili na stałe wpisała na karty kulinarnej historii Europy danie, którym obowiązkowo zajadamy się podczas pobytu(...)Belgii. I które próbujemy nieśmiało odtwarzać w domowych warunkach. Jak w moim przypadku ;) Składniki: 1 kg ziemniaków woda olej 1 łyżka cukru Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze słupki. Wodę zagotować, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i wrzucić do nich frytki. Pozostawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić i dokładnie wysuszyć. Olej mocno rozgrzać w garnku. Frytki przełożyć
zadanie-gotowanieznajdziecie TUTAJ . Ponownie, mając do dyspozycji sporą ilość świeżo ściętego szpinaku postanowiłam przyrządzić podobną zupę, jednak trochę ją urozmaicając. Wcześniej dodałam kaszę jaglaną jako naturalny zagęszczacz, teraz postawiłam na ziemniaki. Zrezygnowałam z innych warzyw, a jedynie dodałam cebulę z czosnkiem i kawałek selera. Finalnie zupa wyszła bardzo smaczna, lekko pikantna, bo taką lubię najbardziej i intensywnie szpinakowa. Jeżeli wolicie bardziej(...)gęstsze zupy kremy zredukujcie ilość dodanej wody. Składniki: 350 g świeżego szpinaku 350 g ziemniaków kawałek selera (100 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 l wody 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN ) opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie) przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka ostra, kurkuma Przygotowanie: W garnku rozgrzej
Zdrowie na języku :Pmięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy
VioletoweKucharzeniechorizo - przez jednych uwielbianą, przez innych wręcz przeciwnie. Ważne by nie przesadzić z jej ilością w daniu a na pewno nada aromatu całej potrawie i będzie smacznie:). 1 kg ziemniaków 200 g chorizo 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 200g śmietany 18% 100g twardego sera, u mnie cheddar 200g przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka(...)słodka, papryka ostra 1. Chorizo kroimy w plastry, cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni podsmażamy chorizo (bez dodatku oleju, bo wytopi się z niego tłuszcz), po chwili dodajemy cebulę. Dolewamy wodę, dusimy do miękkości. Studzimy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy
Szefowa kuchnimoich ulubionych zup kremów to pomidorowa z parmezanem i bazylią, cebulowa z grzankami, łososiowa, dyniowa i zupa krem z białych warzyw, którą dziś wrzucam do naszego rodzinnego menu. Ziemniaki dodają gęstości zupie, to ile bulionu / wody dodacie zależy na końcu do Was. Ja najczęściej po zmiksowaniu widzę ile mogę jeszcze dolać, robię to na oko, więc i w przepisie konkretnie(...)mleka. Gotową zupę można udekorować natką pietruszki, szczypiorem, bazylią, parmezanem, świetnie pasują także chipsy z warzyw, np. z pietruszki lub selera. Składniki: 4 pietruszki 3 ziemniaki 2 nieduże selery 1 nieduży kalafior 1 kalarepa 2 pory - tylko biała część 3 ząbki czosnku bulion warzywny lub woda - w zależności jaką konsystencję lubicie tyle dodajcie, na początku
Zasmakuj KuchniZupa ze szparagami i jajkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1000 g bulionu warzywnego 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek 4 jajka ugotowane sól, pieprz Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami(...)obraną i pokrojoną na 4 części cebule, czosnek i kroimy czas 15s/obr.4 . Dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1 Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1 Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków). Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy
Themo przepisyPolędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. Ziemniaki na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie. Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem(...)oprószamy . To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa, pęczek zielonych szparagów, kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości), duży pasternak, olej rzepakowy, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy
Moniki Smakołykipyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej do smażenia Przepis – zupa krem z pasternaku i jabłek Pasternak, jabłka, ziemniaka i cebulę kroimy w kostkę. Do garna wlewamy(...)olej, a gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy pasternak, jabłka i ziemniaka. Następnie całość zalewamy bulionem. Całość zagotowujemy i trzymamy na „wolnym ogniu” 30 minut. po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, pastę curry, kmin rzymski i kolendrę. Gotujemy jeszcze przez pięć minut. Nasza zupę ściągamy z ognia i zaczynamy blendować. Gotowe
Kuchennyviral.pl