ziemniaki - 38421 przepisów (strona:717/2562)

Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 136

kawiarni.Na spacer zostałam wyprowadzona,a z szafy wydobyłam stos książeczek na wieczór. Pozostały jeszcze frytki z nieprzyzwoitą ilością soli...tylko co do nich? Składniki:   puszka cieciorki duża marchewka ziemniak wielkości pięści pół cebuli 2ząbki czosnku 1jajko łycha koncentratu pomidorowego Przyprawy:   pieprz czarny mielony sól papryka słodka sproszkowane chili zioła prowansalskie czubryca łagodna szczypta cynamonu Co i jak począć(...)wszystkim na kuchennym blacie by uzyskać ooo tooo co widzimy poniżej: 1.Ziemniaka obrać. Wrzucić do garnka z zimną wodą.Gotować do miękkości. Pamiętać o posoleniu wody i przykryciem pokrywką ziemniaka. 2.Cieciorkę(można kupić suchą,moczyć12godzin,gotować...ej ej no way jaki student by to zrobił?)odsączyć z zalewy. Przerzucić do dużej miski i ugnieść widelcem/blenderem. 3.Obrać marchewkę. Zetrzeć

U Fiolki
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. (wpis sentymentalny) 107

słoiczka zjadłaś,chociaż?!) posłuchać miauczącego kota do słuchawki i krojąc warzywa w takt recytowania kodeksu morskiego-próbować stworzyć coś jadalnego. Składniki: mięcho 2-3 marchewki 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż(...)garnka nalać wody. Wrzucić mięso,ziele angielskie i liście laurowe. Jeżeli masz-dodaj suszonego grzybka.Zagotować. 2.Zebrać szumowiny. Dodać posiekane warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj

U Fiolki
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 162

pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę(...)minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju

U Fiolki
Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem 116

zbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim.  Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Dodaj obrane i drobno pokrojone ziemniaki i smaż kolejne 4-5 minut uważając by nie przypalić warzyw. 4. Dorzuć do garnka podzielonego na małe kawałki brokuła. 5. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw

U Fiolki
Schab w pomidorach z młodymi ziemniaczkami , w ziołach / Mini pizze na cieście francuskim 167

swoją pomoc. Czemu nie. Wpadłam na genialny pomysł. Ja robię swoje, one robią swoje! Zaczynamy! ...od włączenia piekarnika. Sara i Marysia robią swoje...mini pizze. Ja robię schab z ziemniakami w ziołach. Mini pizze są genialnie proste. Kroimy ciasto francuskie w plastry i smarujemy je jak Sara.  Każdy kwadrat dostaje swoja porcję pomidorowej salsy. Na to dziewczyny położyły szynkę(...)Wlej pomidory prosto z puszki, rozprowadź na schabie, posól , popieprz, dodaj bazylię i majeranek. Zamknij pokrywę duś na małym ogniu. Jeśli chcesz dosmacz oliwą z oliwek. Po chwili dodaj ziemniaki, wymieszaj delikatnie z pomidorami. Dopraw jak lubisz. Nie zapomnij o parmezanie. Zamknij pokrywę i zapiekaj na patelni. Przed podaniem gęsto posyp serem i świeżymi ziołami, koperkiem i bazylią.  Wspaniały

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle z marcepanem i morelami 132

giełdzie całą skrzynkę dojrzałych moreli i teraz muszę je przerobić. Były już konfitury teraz czas na knedle z morelami. Polecam,  bo są przepyszne. Składniki : morele - 7 szt ziemniaki  ugotowane - 500 g mąka - 3/4 szkl jajko - 1 szt marcepan Posypka : masło -3 łyżki migdały tarte -3 łyżki cynamon -1 łyżeczka cukier -1 łyżeczka Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce(...)przecisnąć przez praskę. Morele umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Z ciasta uformować wałeczek, pokroić go na kawałki. Każdy kawałek lekko spłaszczyć, położyć połowę moreli z kawałkiem marcepanu, dobrze zlepić i uformować kulę. Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie, około 2-3 minut od wypłynięcia. Wybierać łyżką cedzakową

Kuchnia Danusi
Zupa krem z marchewki II 122

zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry.  Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka kurkumy 1,5 łyżeczki curry   Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, a por, czosnek, marchewkę i pietruszkę w plasterki. W garnku(...)rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać por oraz czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do garnka wrzucić marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron

Simply Food
Zupa jarzynowa z kalarepką 129

Składniki : 1 kalarepka i cebula 4 ziemniaki, 2-3 ząbki czosnku 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera mały kawałek buraczka czerwonego garść żółtej fasoli sól, pieprz mielony i ziarnisty liść laurowy, papryka ostra mielona olej do smażenia , ewentualnie śmietana Przygotowanie : Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić, cebulę seler i buraczek  pokroić w drobną kostkę Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce(...)garnuszka wrzucić ziemniaki i cebulę oraz pieprz ziarnisty i liść laurowy - gotować Dołożyć pokrojoną fasolkę, buraczek i seler, a marchew i pietruszkę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na oleju ( wpierw marchew, potem pietruszkę i czosnek), dodać do zupy- gotować Na końcu gotowania dodać pokrojoną kalarepkę, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i papryką- gotować do miękkości warzyw Już na talerzu posypać

Proste Potrawy
Zupa z dynią, kalafiorem, ziemniakiem i kurkumą 151

niestety zaczął się okres przeziębień i sezon dla firm farmaceutycznych, co widać po ilości specyfików reklamowanych w telewizji he - zauważyliście? Wracamy do przepisu, pyszna zupa z kalafiorem, dynią Hokkaido, ziemniakami, kurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa. Najbardziej zajadała się moja córcia. Kupiłam nawet kolejną dynię, bo się okazało(...)fanką :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kilka różyczek kalafiora kawałek dyni (ja dałam połowę takiej mniejszej) 3 średnie ziemniaki natka pietruszki suszone oregano 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego  1/2 szklanki śmietany 18% do zup i sosów 1. Kalafiora myjemy

kruche babeczki
Zupa krem z pieczarek i topinamburu 147

Thermomix przepisy. Zupa krem z pieczarek i topinamburu Składniki: 250 g topinamburu 250 g ziemniaków 150 g pieczarek 500 g bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany sól, pieprz Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek. Siekamy czas 15s/obr.4 . Cebulę z czosnkiem zgarniamy ze ścianek naczynia, dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1 Topinambur obieramy(...)myjemy, dodajemy do naczynia Thermomix. Dodajemy również ziemniaki i pieczarki. Ziemniaki kroimy na 4 kawałki. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę. Miksujemy na krem czas 30s/obr.10. Przepisy Thermomix. Zupa krem z pieczarek i topinamburu. Wykonanie: Do naczynia Thermomix The post Zupa krem z pieczarek i topinamburu appeared first

Themo przepisy
Zupa fasolowa. 154

chłodne dni miska zupy jak najbardziej wskazana. Dziś mam propozycje zupy fasolowej, to taki mój mix. Wyszło smacznie więc się dzielę... Składniki; 20 dag zielonej fasoli szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pół szklanki czerwonej fasoli ADZIUKI Skworcu pół szklanki białej fasoli BOBIK Skworcu sól i pieprz Skworcu do smaku łyżeczka papryki wędzonej w proszku Skworcu 2 łyżki(...)ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy  i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę szparagową oczyszczamy i tniemy na mniejsze kawałki. Kiedy groch jest prawie miękki dorzucamy fasolę szparagową i ziemniaki. Wlewamy tyle wody aby konsystencja zupy była

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki z halloumi, cukinią i ziemniakami 106

moich ulubionych serów. Świetnie smakuje smażony w panierce lub grillowany. Wobec tego idealnie nadaje się do szaszłyków! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera halloumi  2-3 ziemniaki  1 niewielka cukinia  1 czerwona papryka przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, wędzona papryka  odrobina oleju do grillowania  Ziemniaki szoruję a następnie gotuję 15 minut ze skórką. Kroję(...)kroję na kwadraty. Cukinię myję a następnie obieraczką do jarzyn kroję w plastry. Halloumi kroję w kostkę. Wszystkie składniki doprawiam przyprawami i nadziewam kolejno na drewniane patyczki do szaszłyków: ziemniak, zwinięty w rulon plaster cukinii, ser halloumi i papryka. Przygotowane szaszłyki grilluję na patelni po 5 minut z każdej strony. Podaję od razu po przygotowaniu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa kalafiorowa z curry 113

chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli. Składniki -700 ml bulionu warzywnego -400 ml mleka -1 kalafior (ok 700 g) -2 średnie ziemniaki -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1 łyżka curry w proszku -1 duży ząbek czosnku -szczypiorek -sól Przygotowanie Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki(...)Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć na szklisto. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem

Zielona Kuchnia
Zupa z zielonego groszku 86

groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki) -pęczek natki pietruszki -cebula -ząbek czosnku -2 łyżki masła -litr buliony warzywnego -sól, biały pierz, słodka mielona papryka -1/2 szkl. śmietany -duży ziemniak Przygotowanie Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie. Groszek z puszki osączyć z zalewy. Mrożony rozmrozić, osączyć. Natkę umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić(...)Wlać gorący bulion, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Zupę lekko ostudzić, wlać do zupy 2/3 śmietany, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną śmietany, oprószyć mieloną papryką, udekorować gałązkami natki

Zielona Kuchnia
Gulasz warzywny 107

Póki co, dawkuję sobie koloro-witaminową terapię. Składniki -1/2 szkl. czerwonej fasoli (może być też z puszki) -1/2 cebuli -1 ząbek czosnku -czerwona papryka -zielona papryka -2 ziemniaki -10 dag pieczarek -2 łyżki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz, opcjonalnie zioła. Przygotowanie Czerwoną fasolę namoczyć na noc, ugotować (w przypadku tej z puszki, należy dodać ją na samym końcu gotowania(...)Cebulę i czosnek obrać, papryki pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Przesmażyć. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Gotować ok. 15 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia