batatów z piekarnika, już od kilku lat systematycznie pojawiają się w naszej polskiej kuchni. Szczególnie dobrze są nam znane z burgerowni, gdzie często podawane są, jako zamiennik frytek z ziemniaków . Czy bataty są lepsze od ziemniaków? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, są inne, ale na pewno są słodsze, dużo słodsze, dlatego do frytek z batatów polecam sosy, które przełamią słodycz(...)batata (zobaczcie sos czosnkowy ). Osobiście frytki z batatów z piekarnika podaję posypane gruboziarnistą solą – pycha! Zobaczcie też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska Frytki z batatów z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 2 małe Czas gotowania: 30 minut Składniki duży batat łyżka oleju rzepakowego gruboziarnista sól papier do pieczenia Przepis
Kuchnia Bazyliidyni piżmowej (waga po obraniu) 3-4 duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe(...)opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać, skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisu wychodzą delikatne, mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek aromatycznego cynamonu dodaje śliwką charakteru tworząc wyjątkowo apetyczne danie. Domowe Knedle ze Śliwkami - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) ok. 300 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szczypta soli szczypta cukru 500 g niedużych śliwek węgierek cukier cynamon mielony śmietana 18% Domowe Knedle(...)Śliwkami- Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Przestudzamy, przeciskami przez praskę (lub ścieramy na tarce o małych oczkach) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajka oraz dodajemy po szczypcie soli oraz cukru. Dokładnie wyrabiamy masę ziemniaczaną starając się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy - tym knedle będą delikatniejsze
Słodka Stronaprzygotować zarówno z truskawek świeżych jak i mrożonych. Knedle z poniższego przepisu wychodzą delikatne, mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Domowe Knedle z Truskawkami - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) ok. 300 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szczypta soli szczypta cukru ok. 500 g truskawek cukier śmietana 18% Domowe Knedle z Truskawkami - Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Przestudzamy, przeciskami przez praskę (lub ścieramy na tarce o małych oczkach) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajka oraz dodajemy po szczypcie soli oraz cukru. Dokładnie wyrabiamy masę ziemniaczaną starając się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy - tym knedle będą delikatniejsze i miększe. Z powstałego
Słodka Stronatraktowanie zasobów spiżarni i niepowtarzalny smak. Zalewajkę przygotowuje się na bazie wody z ogórków kiszonych, doprawionej czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zagęszczona jest odrobiną śmietany i mąki. Podawana z ziemniakami ugotowanymi w całości to idealne, szybkie pierwsze danie. Przepis pochodzi z okolic Jasła, z gminy Frysztak, a podzieliły się nim w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków” panie z Koła Gospodyń(...)Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 l wody 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz niewielkie ziemniaki, obrane i ugotowane w całości Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej wodę z ogórków oraz czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Mąkę ze śmietaną mieszamy, dolewamy do niej kilka
Trzeci talerzzwiędłe ziemniaki nabrały świeżości, znów stały się twarde i niepomarszczone ( takie ziemniaki bardzo trudno jest obierać ), należy je włożyć do zimnej wody na około pół godziny. Po tym czasie ziemniaki odzyskają świeżość i dadzą nam się łatwo obierać
Przepisy i porady kulinarneKremowa zupa krem z delikatnym, słodkim smakiem cebuli. Jest pyszny i sycący. Podany z grzanką czosnkową - idealne połączenie. Składniki: - 4 średnie cebule - 3 duże ziemniaki - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 1 garść nerkowców - 1 l wody/bulionu warzywnego - 1 łyżeczka suszonego tymianku - sól, pieprz Ziemniaki i cebulę obrać. Przygotowanie w Tefal Companion: Do misy miksera, z założonym ostrzem do wyrabiania(...)czas 6 minut. Następnie zalać wodą/bulionem i ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Cebulę posiekać na większe kawałki i podsmażyć na rumiano na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, nerkowce i zalać wodą/bulionem. Dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zmiksować na gładki krem. W razie konieczności doprawić do smaku. Smacznego
CookYourselfniestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-) Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane, ale w wersji wegańskiej, czyli bez jajek. Zapraszam😊 Składniki: ziemniaki 1 kg, mąka pszenna 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 0,5 łyżki, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki ścieramy(...)tarce o najmniejszych oczkach. Nadmiar wody z ziemniaków odlewamy. Następnie ścieramy na najmniejszych oczkach cebulę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy razem do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor
kulinarne odsłony patiRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak to dobrze mieć od ręką śledzie w oleju od Seko , do tego kilka puszek, ziemniaki i takie tam. Szybko i sprawnie można wtedy przygotować pyszną sałatkę śledziową. #wyhaczrybke Składniki 250 g matjasów w oleju od Seko 500 g fioletowych ziemniaków 1 marchew 1 mała puszka groszku(...)konserwowego 3 kiszone ogórki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy razem z marchewką (bez obierania), studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy. Ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Całość łączymy z majonezem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, by składniki się
R'n'G Kitchenkukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem z kukurydzą Składniki około 700- 800 g dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku około 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz(...)kawałki. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić poddusić przez kilka minut na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodać czosnek i mieszając smażyć jeszcze około 2 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać przyprawy, bulion i gotować około 30 minut. Całość zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafiletem z indyka, przez co gulasz wyszedł bardzo delikatny. Z podanych proporcji wychodzi 4 porcje. Polecam Wam bardzo wypróbowanie przepisu i życzę miłego dnia :-) Placki: ok. 500 g ziemniaków 1 jajko sól ok. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie poszło więcej) 1/2 szklanki maślanki 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Gorące zagniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Przekładamy do dużej miski, dodajemy(...)nich maślankę, jajko, sól, pieprz, i mąkę. Mąkę ja dosypywałam w trakcie zagniatania po trochu, bo to ile jej damy zależy od ziemniaków jakie mamy. Masa ma być gładka i niezbyt klejąca. 2. Po wyrobieniu, nabieramy porcje ciasta, formujemy zgrabne placuszki, które lekko spłaszczamy i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor. Strogonow drobiowy
kruche babeczkiNowa moda czy standard w naszych sklepach? Czyli pojawiła nowość - fioletowe ziemniaki. Są co prawda droższe od zwykłych, ale czasami warto nie być sknerą i kupić coś czego się do tej pory jeszcze nie jadło. I tak na nasz stół przywędrowały prosto z L... woreczki fioletowych ziemniaków. Zrobiliśmy z nich puree. Idealnie nadały się do policzków w porto, do nuggetsów
Bernika - moj kulinarny pamietnikdomownicy również. Zmieniam tylko zestaw warzyw jakie używam do zup i ciągle mam nowe smaki :) Składniki: mały kalafior i taki sam brokuł połowa małej białej kapusty kilka ziemniaków marchew, pietruszka, kawałek selera malutki por, cebula sól, pieprz czarny mielony, tymianek, estragon olej do smażenia natka pietruszki ewentualnie suszone warzywa Przygotowanie : Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obrać, kapustę(...)poszatkować Do wody włożyć pokrojone ziemniaki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pokrojoną cebulę -gotować, następnie dołożyć pokrojony seler, umyty podzielony kalafior, brokuł, pokrojoną kapustę oraz mały kawałek pora- gotujemy Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, krótko przesmażamy wpierw marchew na patelni z olejem i dokładamy do zupy, potem robimy to samo z pietruszką, dodajemy zioła- gotujemy
Proste PotrawySkładniki : - 2 średnie cukinie - 1 cebula - 2 duże ziemniaki - 2 ząbki czosnku - sól - opcjonalne - biały pieprz - ilość wg uznania - jogurt naturalny - gesty - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 duża łyżka masła - pestki dyni - prazone do posypania - pęczek koperku Cebulę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy szklankę wody(...)Zagotowujemy i dodajemy poszatkowana cebule. Smażymy na wodzie 10 minut. Dodajemy dobrze umyta, pokrojoną w kostkę cukinie. Zalewamy woda tak by przykryć warzywa. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osobnym garnku. Gdy cukinia zmieknie dodajemy ugotowane ziemniaki. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek, poszatkowany koperek, oliwę oraz masło. Wszystko blendujemy. Doprawiamy pieprzem i solą
Szkrab Je Samniebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też(...)zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka
Poezja Smaków - blog kulinarny