przejdę do przepisu :) Przed upieczeniem: Składniki na ok. 4-5 porcji: 1 kg mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do mięsa mielonego 3-4 spore ziemniaki 2 pomidory 2 średnie cebule ok. 20 plasterków salami sól, zioła prowansalskie Sos pomidorowy: puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru(...)prowansalskich sól, pieprz ok. 50 ml wody Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem pokroić je w plasterki. Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie
Simply Foodsize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Prosta, smaczna, pełna aromatu z dodatkiem ryżu i fioletowych ziemniaków. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 3-4 fioletowe ziemniaki 200 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1,5 l wrzątku 1 łyżka soku z limonki(...)łyżki ryżu 2 łyżki śmietany 18% szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy myjemy, kroimy. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso mielone i warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ½ łyżeczki soli i sok z limonki. Gotujemy przez kwadrans
R'n'G Kitchenniej parówki, a to przecież przysmakiem Berlina jest Currywurst. Ale tutaj nie będzie ani keczupu, ani curry. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo(...)nasze przepisy to na pewno zauważy, że my nie silimy się na jedzenie bardzo zdrowe, gotujemy tak jak się gotuje w domu, oszczędnie i szybko. Przygotowanie berlińskiej zupy ziemniaczanej: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodze. W garnku roztopić masło i podsmażyć boczek. Gdy będzie już lekko chrupiący, ale nie spalony dodać pokrojoną w kostkę cebulę
KasiaiKrzysiu.pljuż kolejny się poprawić. Przedstawiam Wam przepis na pyszną rozgrzewającą zupę, tak potrzebną w te okropne, październikowe dni. Składniki: 3 pory 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 3 ziemniaki masło sól pieprz Przygotowanie. 1. Pory kroimy w plasterki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia. 2. Do garnka z dolewamy bulion. Wrzucamy obrane(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy pieprzem i solą. 3. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę. ( W razie potrzeby można jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:) Zupę można podać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym z keksem śmietany. U mnie królowała dzisiaj druga opcja:) Hasta Luego
la cucharawieczory będą nas rozgrzewać. Zupą, która swoim kolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest ta z soczewicy. Spróbujcie :) Składniki: 250g czerwonej soczewicy 3 marchewki 3 duże ziemniaki duża cebula pierś z kurczaka łodyżka selera naciowego 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego ok 2 l bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól/ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy(...)wraz z selerem, liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 minut. Cebule drobno siekamy w kostkę, szklimy na masełku i dorzucamy do bulionu. Marchew i ziemniaki obieramy. Kroimy marchew w plastry, ziemniaki w kostkę i dorzucamy do wywaru. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wsypujemy soczewicę i pod przykryciem gotujemy 15 minut. Całość doprawiamy koncentratem
ChilliJemySkładniki: udka kurczaka 4 duże sztuki, pikantna przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, ziemniaki 1 kg, czerwona cebula 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki udka kurczaka dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć mocno olejem, przyprawą do kurczaka pikantną i na 3 godziny do lodówki obrane ziemniaki opłukać, pokroić na talarki i rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia na ziemniakach rozsypać
W Mojej Kuchni Lubięnaprawdę mnóstwo - jeden obok drugiego... Wracając do restauracji w Argassi... było tam dosłownie przepyszne jedzenie - restauracja nazywa się Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała(...)były owocowe lub śmietanowe pianki, lecz nie przypadły mi one do gustu. Moim faworytem były warzywa podawane na gorąco tzw. leczo z cukinii, bakłażanów, pomidorów oraz pieczone ziemniaczki. Ziemniaki świetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów
MintTastedużej ilości składników, ponieważ lubię ugotować więcej, a następnie wlać do słoików i zawekować! Po paru dniach - zupa na obiad gotowa! Polecam! Składniki: - 1kg dyni (obranego miąższu) - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 łyżki oliwy - natka pietruszki (garść) - 1l przecieru pomidorowego - kurkuma (2 łyżki) - oregano (do smaku) - majeranek (do smaku) - sól morska (do smaku) - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 duża(...)łyżka masła Sposób przygotowania: - obraną dynię, pokrojoną w kawałki oraz obrane i pokrojone ziemniaki wrzucić do garnka, zalać wodą aby się zakryły; - doprawić solą i pieprzem (doprawiałam na oko, ponieważ użyłam soli morskiej z młynka, tak samo świeżo mielony pieprz) oraz oczywiście koniecznie dodać kurkumę; - całość gotować ok. 40minut, w między czasie dodać natkę pietruszki; - na patelnię wlać 3 łyżki
MintTastechlebowej. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym. Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem(...)czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki. Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape ñ o i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka wypiekana na miejscu. Restauracja jest bardzo przestronna, piętrowa. Jest w stanie pomieścić wielu gości. Wyposażenie jest minimalistyczne, miłe dla oka, eleganckie, ale nie na wyrost. Podczas naszej wizyty oprócz świętowanej przez nas 50-tki były też inne
Karola gotujePierogi ruskie są chyba najbardziej popularne i najbardziej lubiane przez moją rodzinkę. Robię zawsze z podwójnej porcji i bardzo szybko znikają. Najbardziej lubię podsmażone na maśle z przyrumienioną cebulką. Ziemniaki możecie wykorzystać z poprzedniego dnia. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie się(...)smakowało. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 1 kg ugotowanych ziemniaków 400 g twarogu 2 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Powinna być lekko zarumieniona. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę. Dodać podsmażoną cebulkę, doprawić
O kuchni z uczuciemZupa zarzucajka - kuchnia podkarpacka Bieszczadzkie gospodynie zarzucajką nazywają prostą zupę na kwasie z kiszonej kapusty, z ziemniakami, marchewką, cebulą i kiszoną kapustą. Zupa zagęszczona jest zasmażką i okraszona skwarkami. Kwas z kiszonej kapusty sprawia, że zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na jesienne słoty i zimową zawieruchę. Przepis udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica(...)Lesko, Uherce Mineralne, a opublikowany został w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Składniki: 5-6 ziemniaków 1-2 marchewki 1 cebula pół litra kwasu z kiszonej kapusty 100 g słoniny lub boczku 100- 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki mąki pszennej 2-3 ziarna pieprzu ziele angielskie Ziemniaki
Trzeci talerzchoć ogólnie rzecz biorąc fanką zup nie jestem, tą zwykle zjadam podwójną porcję, bo smakuje wyśmienicie. ok. 2 l bulionu 2 duże lub 3 mniejsze pory 2 cebule 3 ziemniaki 2 serki topione (po 100g każdy) 4-5 parówek pieprz, sól Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy(...)cebulę. Do zeszklonej wrzucamy pory i smażymy jeszcze około 5 minut. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki są półmiękkie dorzucamy pokrojone plastry parówek. Na sam koniec w małym garnuszku mieszamy rozdrobnione na mniejsze kawałki serki topione razem z chochelką gorącej zupy. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się serków. Gdy to nastąpi, mieszankę
Smaki Na Talerzumaksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło(...)śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij
Moja pasja smakurosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi na maśle :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach 1 średni seler 2 ziemniaki 500 ml rosołu białe warzywa z rosołu (pietruszka, cebula, seler) mięso z kurczaka z rosołu (około 150 gram(...)rydze 1 łyżka klarowanego masła świeże oregano pieprz sól Wykonanie: Rydze oczyszczamy, kroimy w plastry i smażymy na klarowanym maśle, lekko solimy. Seler i ziemniaki obieramy i gotujemy na parze, lub w osolonej wodzie. Następnie studzimy i blendujemy z rosołem, warzywami z rosołu i kurczakiem. Całość podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z rydzami, quinoą
Quinoa Raz!całe danie nie tylko doskonale smakowało, ale również cieszyło oko :) A dodatkowo pogoda pozwoliła na ucztowanie na świeżym powietrzu. :) SKŁADNIKI (3 porcje lub 2 większe) : 2 buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki koper 1 cytryna 2 łyżki masła ( najlepiej 1 klarowanego i 1 zwykłego) 1 filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) ze skórą oliwa z oliwek sól pieprz(...)makaronu muszelki #Lubella 0,5 łyżeczki kurkumy Piekarnik nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół. Pietruszkę i ziemniaki dokładnie myjemy, buraki obieramy ze skóry. Nakłuwamy wszystkie warzywa widelcem. Do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia wlewamy do środka 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego - będziemy mieć pewność, że się nie spali). Dodajemy plaster cytryny
Kuchnia od dwojga