Super dodatek do obiadu. Ziemniaki są aromatyczne i chrupiące. Składniki: Ziemniaki 60 dag Czosnek 5 ząbków Kminek 1 łyżka Sól do smaku Tłuszcz do formy Wykonanie: Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą do smaku, natrzeć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, posypać kminkiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem , skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Tradycyjna Kuchniapowstały sos ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Pysznie smakują z maślanym puree ziemniaczanym i konfiturami z żurawiny lub jarzębiny. Składniki puree: 1 kg ziemniaków sól do smaku 50 g masła 50 ml słodkiej śmietanki lub mleka Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odlać wodę, postawić garnek na małym ogniu(...)potrząsając nim odparować z resztki wody. Do odcedzonych gorących ziemniaków dodać masło i wlać śmietankę lub mleko. Utłuc wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Na koniec kilka razy energicznie przemieszać. Puree powinno być aksamitne, lśniące i pachnące masłem. Lubicie takie klopsiki? Może spróbujecie także klopsików w sosie pomidorowym z bakłażanem
Codzienna kuchnia niecodziennakażdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe, ale… dzisiejsze – to są naprawdę najlepsze pączki jakie zrobiłam. Lekkie, puszyste, mięciutkie… i nie tylko. Jeżeli jeszcze jesteście na etapie poszukiwań Waszego Graala wśród pączków – polecam najlepsze pączki. Składniki na 28 pączków(...)winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane
mojewypiekiinietylkokurczak i chorizo. Inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson,ale wersja taka bardziej moja. Składniki: 4 udka kurczaka 20-25 dag kiełbasy chorizo 2-3 duże cebule czerwone 2-3 ziemniaki na osobę 1 łyżeczka soli https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/ 1 łyżeczka czosnku https://smakinatury.net/produkt/czosnek-kolorowy/ 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka https://smakinatury.net/produkt/kurczak-po-diabelsku-bez-soli/ 5 łyżek(...)oliwy Przyprawy zmieszać z oliwą i nasmarować umyte i osuszone udka kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Ziemniaki obrać,umyć,pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w ósemki. Kiełbaskę chorizo pokroić na grubsze plasterki. Dno naczynia nasmarować olejem,ułożyć chorizo,następnie przyprawione udka kurczaka, a pomiędzy upychamy ziemniaki posypane solą ( u mnie sól pikantna), cebulę. Wierzch skropić oliwą i wstawić
Niespełnione zdolności kulinarneznajduje się tuż pod skórką – dlatego najlepiej bulw nie obierać, ograniczyć się tylko do ich porządnego wyszorowania. Składniki (3-4 porcje): 500 g topinamburu 1 duża gruszka 1 średni ziemniak 1 cebula cukrowa 3 i 1/4 szklanki (ok. 800 ml) bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka lub 1/2 łyżeczki suszonego(...)rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. 3) Dodać pokrojony w kostkę topinambur, ziemniaki, gruszkę oraz rozmaryn (całą gałązkę lub suszony) i dalej smażyć przez
Fitsweet.meascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 2 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka około 200 g wędzonego boczku około 200 g kiełbasy 4 czubate łyżki mąki pszennej pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy je razem z cebulą na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ze startych ziemniaków odlewamy wytworzoną wodę. Do masy dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę, mieszamy. Przekładamy masę
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 litry wody 2 kostki rosołowe brokuł 3 średnie ziemniaki 1 duża marchewka kawałek selera serek topiony śmietankowy listek laurowy, pieprz, ziele angielskie Na wodzie przyrządzamy wywar mięsny lub dodajemy kostki rosołowe. Dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele według uznania. Do gotującego się wywaru dodajemy selera i marchewkę i gotujemy kilka minut. Brokuł dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy(...)kostkę. Następnie dorzucamy brokuł i ziemniaki. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Zostawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu wyjmujemy z zupy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze w niewielkich ilościach dodając po kawałku serka topionego. Wlewamy wszystkie zmiksowane porcje do dużego garnka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i podajemy na ciepło z grzankami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiziemniaka możemy przyrządzać nieskończoną ilość potraw. Tym razem zrobiłam smaczne i zdrowe pieczone w piekarniku placki w połączeniu łososia i oscypka. Składniki: Ziemniaki 30 dag Cebula biała 1 szt. Jajko 1 szt. Masło stopione 4 dag Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki, szczypiorek Bułka tarta 1 łyżka Łosoś wędzony Oscypek Orzeszki fistaszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć
Tradycyjna KuchniaBardzo tania, szybka w przygotowaniu, smaczna warzywna sałatka, w której główną rolę pełnią nasze polskie ziemniaki otoczone czerwoną cebulą, konserwowym ogórkiem , pachnącym koperkiem, czosnkiem oraz jajkami. Składniki: 500g ziemniaków 6 jajek 250g konserwowych ogórków 1 pęczek koperku 100g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Dekoracja 2 jajka natka z pietruszki Wykonanie(...)Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. 4. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać jogurt, majonez, doprawić
Szalona Kuchnia EwelinyMoja wersja tradycyjnych włoskich kluseczek z dodatkiem wyrazistych suszonych pomidorów, podanych z niezwykle aromatycznym bazyliowym pesto. Składniki: Gnocchi: 1kg ziemniaków 300g mąki pszennej 8 suszonych pomidorów 1 jajko sól pieprz Pesto: 75ml oliwy z oliwek 70g ziemnych orzechów 2 ząbki czosnku 35g listków bazylii 20g świeżego kopru 30g świeżej natki z pietruszki 2 łyżki soku z limonki skórka z limonki(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Gnocchi Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko wystudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, drobno posiekane suszone pomidory, pieprz i sól. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, podsypując mąką żeby ciasto się nie przyklejało
Szalona Kuchnia EwelinyDziś proponuję pyszną zupę krem z kalafiora z grzankami i prażonymi migdałami. Składniki: 1 kalafior mały 1/4 pora ok. 750 ml bulionu warzywnego 300-400g ziemniaków 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku Grzanki: Pieczywo ( u mnie ziarniste) 1 łyżka oliwy z oliwek Migdały Wykonanie: Pora i czosnek obierz oraz drobno posiekaj(...)Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Pora zeszklij dodaj czosnek i podsmaż przez ok.2 min. Do garnka wlej wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. GRZANKI
Fiołkowe Talerzekości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli – przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, – olej lub oliwa do smażenia – śmietana do podania(...)używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dodaj ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały do zupy, dołóż
nietylkopasta.plmnie, rosół z jagnięciny 1 łyżka masła 1 marchewka pokrojona w kostkę, trochę zielonego groszku 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane drobno 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 100 g wędzonego łososia norweskiego BIO z hodowli ekologicznej 100 g sera feta lub tak jak u mnie wędzonego oscypka 2 łyżki(...)Chwilę podsmaż.Następnie dodaj ogórki pokrojone w plasterki, bez wody ogórkowej. Podsmażaj, a kiedy zmiękną (ok.6 minut) odstaw na bok. W garnku podgrzej wywar z jarzyn ,wrzuć marchewkę, groszek,ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj około 12 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj wodę z ogórków, warzywa z patelni i całość chwilkę zagotuj. Przed podaniem udekoruj fetą
Z Kuchni Do Kuchnipewnością często zastanawiacie się, co tym razem zrobić z gotowanych ziemniaków.. Kopytka, kluski śląskie? Tym razem polecam szybki i pyszny przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Dzieci je uwielbiają. Takie szybkie placki polecam podać na słodko posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Wówczas można pominąć pietruszkę w przepisie. Placki z gotowanych ziemniaków smakują super podane z domowym sosem
AniaGotuje.plkoloru, ale także romantyczngo uroku. Zupa „bagienna” Składniki (4 porcje) : 1/5 kg kwaśnej trawy/dzikiego szczawiu (odłóż kilka mniejszych łodyg z liśćmi i kwiatami do dekoracji) 1/2 kg ziemniaków ze skórką (najlepiej Golden Yukon) 4 średnie marchewki (obrane) 1/2 selera (obranego i pokrojonego w kostkę) 3 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) 2-3 łyżeczki całego kminu rzymskiego (świeżo(...)może być z małymi kawałkami mięsa) 1/4 szklanki słodkiej śmietany sól i mielony czarny pieprz (do smaku) jajka na twardo (2 na osobę) Zagotuj bulion z selerem, marchewką i ziemniakami ze skórą (aż marchewki będą al dente a ziemniaki całkowicie ugotowane) . Wyjmij wszystkie warzywa i mięso z bulionu (z wyjątkiem selerów) i odłóż na bok, zmieniaki obierz ze skórki. Dodaj
Jem więc Jestem