budżetu przeciętnego gospodarstwa domowego. Dlatego, według nas właściwie postawione pytanie (zamiast jak oszczędzać na jedzeniu) to: jak nie marnować jedzenia. Jeśli na nie odpowiemy, oszczędności przyjdą same. Polak wyrzuca ziemniaki i pieczywo Polacy są specjalistami w dziedzinie marnowania jedzenia. Pod względem wyrzucania żywności do śmieci zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej (według Eurostatu). Co piąty Polak wyrzuca jedzenie do śmieci(...)tygodniu! Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, ziemniaki, wędliny, warzywa i owoce. Też tak robicie? My marnowaliśmy dużo jedzenia. Dopiero sprzątając lodówkę odkrywaliśmy zapomniane, nadpsute warzywa, wyschnięty ser czy obiad sprzed trzech dni – wspomnienia chaotycznych zakupów robionych „na głodniaka” i bez listy. Sprawdź ile wydajesz na jedzenie Gdy zaczęliśmy bardziej szczegółowo ogarniać nasz domowy budżet i zastanawiać się dlaczego, mimo niezłych zarobków
Niedzielny kucharzRzadka sytuacja, ale wciaż prawdopodobna: nadmiarowe ziemniaki puree... Wczorajsze. Wciaż zjadliwe i domagajace się uwagi. Można oczywiście odsmażyć (uwielbiamy!) i zjeść z przyjemnościa z sadzonymi jajkami. Na przykład. Albo zrobić kopytka. Albo, jeszcze lepiej, kotlety, lub krokiety. Usmażone w chupiacej panierce i wygrywajace każda konkurencję, kiedy pojadane z dobra sałatka... Składniki: (mnie wyszło 20 małych) szklanka = 250ml(...)szklanki ziemniaków purée, zimnych, najlepiej pozostałości z poprzedniego dnia 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane 1 jajko surowe 3 łyżki maki (skrobi) ziemniaczanej, lub skrobi kukurydzianej 1 szklanka kukurydzy z puszki, dobrze odcedzonej po 1 łyżeczce suszonej natki pietruszki i koperku sól i pieprz, do smaku bułka tarta olej do smażenia W dużej misce wymieszaj dokładnie ziemniaki, jajka
Lejdi of the housepołączenie farszu z pierogów z naleśnikiem. Składniki Naleśniki: 500-600 ml mleka kilka łyżek mąki łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia jajko olej do smażenia szczypta soli Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Omasta: 500 g boczku surowego 2 cebule 50 ml oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie Naleśniki: Mleko dokładnie mieszamy(...)mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy. Omasta
R'n'G KitchenSkładniki ( 4-8 porcji): 1 kg ziemniaków (400 g po ugotowaniu) 200 g mąki 2 jajka sól Przygotowanie : Ziemniaki umyć, obrać, większe przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić). Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić. Na stolnicę przesiać(...)mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. „kopytka” o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Wrzucać na gotującą
Oka w rosole czyli KaFka gotujeżelatyny w listkach 350 ml soku pomidorowego 80 ml wódki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki sosu Tabasco Pasta z wędzonego łososia ok 250g ziemniaków, obranych, pokrojonych w dużą kostkę 2 - 3 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku, posiekany 1/2 małej cebuli, drobno posiekanaej 100 g wędzonego łososia 2 łyżki posiekanego(...)dodać wódkę, sok z cytryny, sosy Worcestershire i tabasco. Przestudzić a następnie rozlać do foremek. Wstawić do lodówki. Po ok 3 godzinach galaretka powinna stężeć. Pasta z łososia Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzić, odparować, przełożyć do miseczki i ugnieść widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kapary, czosnek i cebulę. Smażyć delikatnie przez 1-2 minuty
Stare Garypieczarek i sera żółtego. Kiedyś przygotowywałam placki z kalafiora i bardzo nam zasmakowały dlatego na ich podobieństwo przygotowałam placki z warzyw korzeniowych. Znalazły się w nich marchew, pietruszka, seler, ziemniaki i mnóstwo aromatycznych przypraw. Są bardzo lekkie, pożywne i smaczne. Zwłaszcza teraz gdy śnieg leży za oknem takie chrupiące placuszki to doskonały sposób na obiad. Składniki: 3 duże marchewki(...)duże korzenie pietruszki 3 duże ziemniaki pół bulwy selera jajko mąka pszenna – 3 łyżki 2 łyżki posiekanego koperku wędzona papryka, czerwona czubryca, sól, pieprz olej do smazenia Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy jajko, koperek, mąkę oraz po szczypcie każdej przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest
Życie ze smakiemmięso będzie prawie miękkie. Woda czasami się wygotuje, więc trzeba dolać. W tym czasie jak mięso się gotuje przygotować warzywa. Wszystkie warzywa oskrobać umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki odłożyć w osobnej miseczce. Jak miso już jest prawie miękkie dodać wszystkie warzywa, pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki związać, dociąć trochę natki do posypania. Związane(...)łodyżki wrzucić do zupy. Gotować tak długo, aż warzywa będą pół twarde. Teraz już tylko dodać ciecierzycę i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Wyrzucić łodyżki pietruszki. Rozlać zupę na talerze i osypać odrobiną pietruszki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńgdyż wtedy nie wydziela ono krwi i nie trzeba zbierać szumowin) Gotujemy bardzo długo na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie .. ok 3 godziny. W tym czasie gotujemy kilka ziemniaków w całości lub tradycyjnie makaron. Przed podaniem pokrojone ziemniaki zalewamy rosołem i dodajemy na talerz jarzyny i porcję mięsa. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Rosół z ziemniakami to potrawa
Gotowanie jest łatwePyszna zupa lekko zagęszczona okrą. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty. Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min). Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez
R'n'G Kitchenmąkę krupczatkę lub inną mąkę grubszej strukturze, np. krupczatki. Ja użyłam jaglanej ekologicznej. Tak jak dawniej mama, podałam je z przysmażoną cebulką i pokruszonym twarogiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duże jajko sól olej ok. 1,5 szklanki mąki pszennej Mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka ok. 150 g twarogu w kostce 1 duża cebula 1 łyżka(...)masła pieprz Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić. Nastawić duża ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki
Czerwień i błękitLubuskie. Pozdrawiamy przy okazji kuzynostwo z rodzinami. Składniki 2 l wody 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler biała część pora 20 g suszonych grzybów poł kg ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 mała cebula lubczyk sól pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem(...)pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem
R'n'G Kitchenalbo w znanych sieciowych dyskontach, które są w całym kraju (generalnie wszystkie składniki można kupić w jednym dyskoncie). Całe menu wyglądało następująco: Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną(...)genialnie. Gigantyczna patelnia makaronu zniknęła w kilkanaście minut. Ha! To danie będzie hitem w całych Słopnicach. A może też w Waszych domach? Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną
Niedzielny kucharzSkładniki (na 1 porcję) - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - 3 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 15 g), - ząbek czosnku, - cebula (ok.70 g), - ok. 150 g kapusty kiszonej, - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, wyciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, szczypcie soli, pieprzu(...)szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać), ziele angielskie, liść laurowy i dusimy kilka minut. 4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i skrapiamy łyżeczką oleju. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu, połowę kapusty i plastry ziemniaków. 6. Całość oprószamy szczyptą soli, pieprzu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ: - około 1 kg ziemniaków -500g sera białego - 1 cebula -sól, pieprz Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę(...)zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie. Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny
Dziś Ja gotujedziś strasznie ponuro, pogoda fatalna. Na przekór temu na blogu kolorowa zapiekanka :) Szybkie, proste i smaczne danie. Polecam jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 250 g. sera żółtego Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny (250 g) 3 łyżki majonezu(...)majonez. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać żeby składniki się połączyły. Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. odstawić na pół godziny. Następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki ugotować i pokroić w talarki. Brokuły podzielić na różyczki wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Cebulę pokroić w pióra. ( Możecie ją lekko podsmażyć, ja tym razem dodałam
Agusiowe smakołyki